سلام نو _ سرویس گردشگری: تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری، در مسیر جاده شهرکرد به خوزستان، در نزدیکی شهر بلداجی شهرستان بروجن واقع شده و تالابی زیبا و ارزشمند است. این تالاب دارای ارزش تحقیقاتی، اقتصادی و گردشگری است و یکی از مهمترین تالابهای بینالمللی است.
فضای وسیع، هوای مطبوع، چشماندازهای زیبا و وجود انواع پرندگان مهاجر و بومی،آداب و رسوم اصیل بختیاری ها این تالاب را در ردیف یکی از کانون های مهم جذب گردشگر در استان چهارمحال بختیاری قرار داده است.
آشنایی با تالاب بین المللی چغاخور
تالابها، از جمله ارزشمندترین سرمایههای طبیعی یک کشور هستند. چنانکه به اعتقاد متخصصان، ارزش هر هکتار تالاب، به لحاظ تنوع زیستی و گیاهی، فراتر از ۱۵۰ هکتار عرصهی طبیعی غیرتالابی است. ایران در دل طبیعت زیبا و منحصربهفرد خود، صاحب چندین تالاب شناخته شده و بینالمللی است که همهساله گردشگران زیادی را از سراسر جهان بهسوی خود میکشانند.
تالاب بین المللی چغاخور بروجن، از جملهی این تالابها است که از فضایی وسیع، هوایی دلچسب و مناظر و چشماندازهایی زیبا بهرمند است.
تالاب زیبای چغاخور، تالابی بینالمللی با نزدیک به ۲۳۰۰ هکتار وسعت است که در دامنهی ارتفاعات برآفتاب و کلار در شهرستان بروجن قرار دارد. این تالاب، توسط مرغزاری وسیع و زیبا در برگرفته شده است که وسعت آن به ۷۰۰ هکتار میرسد.
البته در ماههای اردیبهشت تا مهر، به دلیل کاهش میزان آب تالاب، وسعت آن از این هم بیشتر میشود. آب تالاب بین المللی چغاخور بروجن از دو منبع تأمین میشود. یکی از راه نزولات جوی و بارش باران و دیگری از آب چشمههایی نظیر سیبک و تنگ سیاه که حاشیهی کوه کلار قرار گرفتهاند.
وجود چشماندازهای دیدنی، حضور پرندگان مهاجر و بومی و نیز همسایگی و همجواری با ایلات عشایر و بختیاری این تالاب را به یکی از نقاط برجستهی گردشگری در استان چهارمحال و بختیاری بدل کرده است.
نام تالاب بین المللی چغارخور بروجن از دو بخش تشکیل شده است. بخش نخست آن، «چغا»، در زبان ترکی بهمعنای تپه و مرغزار و بخش دوم آن، «خور» کلمهای فارسی و بهمعنای خورشید است. در نتیجه «چغاخور» بهمعنای مرغزار خورشید است. نامی که با توجه به فضای این تالاب، کاملاً متناسب بهنظر میرسد.
آبوهوای تابستانهی معتدل و مناظر زیبا و دلانگیز تالاب چغارخور، باعث شده تا هرساله گردشگران زیادی از سراسر کشور برای بازدید از آن به بروجن بیایند و در کنار تماشای جلوههای زیبای آن به تفریحاتی همچون عکاسی و ماهیگیری مشغول شوند.
این تالاب زیبا، دارای ۵۸ گونهی گیاهی و انواع مختلفی از آبزیان است و از این جهت تالابی با تنوع زیستی بالا محسوب میشود. بهعلاوه، گونههای متفاوتی از پرندگان مهاجر همچون انواع مرغابی، غاز، اردک، لک لک سفید حواصیل، فلامینگو، قو، کاکایی و خروس کولی نیز در حاشیهی آن زندگی میکنند.
بهترین زمان بازدید از این تالاب زیبا، فصل بهار و تابستان است که زیبایی آن در اوج خود بوده و فضای مرغزار اطراف، یکپارچه سبز و باطراوت است. البته در فصل زمستان نیز، جلوهی تالاب منجمد و کوههای پوشیده از برف اطراف آن، زیبایی بینظیری دارد و چشم هر بازدیدکنندهای را به خود خیره میکند.
بازدید از تالاب چغاخور
رسیدن به تالاب چغاخور کار آسانی است. اولین ایستگاه شما باید شهرکرد باشد این تالاب در فاصله ۴۴ کیلومتری شهر بروجن و ۶۵ کیلومتری شهرکرد نزدیک به شهر بلداجی واقع شده است.
پس از رسیدن به شهرکرد، جاده شهرکرد، باغان را طی کنید تا کمتر از یک ساعت به آنجا برسید.
در چغاخور از امکانات تفریحی بسیاری میتوانید بهرهمند شوید. تفریحات در تالاب چغاخور عبارتاند از:
تماشای پرندگان
تالاب چغاخور جزو ۱۰۵ تالاب مهم کشور است که بهعنوان زیستگاه پرندگان شناخته شده است. این تالاب ۲۳۰۰ هکتاری در فهرست تالابهای مهم کشور رتبه ششم را به خود اختصاص داده زیرا پناهگاهی برای گونههای پرندگان درحال انقراض است. تالاب، مقصدی زیبا برای تماشای پرندگان متنوعی است که از اواخر پاییز تا اواخر زمستان به این منطقه هجوم میآورند. حضور پرندگان، مهمترین دلیل جذابیت این تالاب است.
کوهنوردی
تالاب در روستای چغاخور واقع در دامنه ارتفاعات و در سمت جنوب غربی رشتهکوههای کلار قرار دارد. قله کلار با ارتفاع ۳۸۳۰ متری از سطح دریا، مقصدی محبوب برای کوهنوردان است. در فصل زمستان بهدلیل بارش طولانی برف در منطقه، قله پوشیده از برف است.
علاوه بر این، ارتفاعات کوهسنگی و دیوارههای آن بهوسعت ۲۷۷۵ متر برای صخرهنوردی، کوهنوردی و تپهنوردی مناسب است. کوه حمزه علی ۲۷۰۰ متر، شاهپورناز ۲۹۰۰ متر و چاله باغ ۳۰۰۰ متر گزینههای بسیار خوبی برای کوهنوردی و تپهنوردی هستند.
قرار گرفتن کوه کلار در کنار تالاب چغاخور بهویژه در فصل زمستان منظرهای بینظیر میسازد. کوه کلار در فصل بهار و تابستان فضایی خیرهکننده با رگههای برف سفید، رویش شقایقها و گلهای رنگارنگ در دامنه و جویبارهای جاری از آب شدن برفها پدید میآورد که مطمئنا توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند.
شیر سنگی چغاخور
شیر سنگی بهعنوان نماد پهلوانان مبارز شناخته شده است. بسیاری از گردشگرانی که از نقاط توریستی بازدید میکنند، مجذوب مکانهای تاریخی میشوند. شایان ذکر است که در روستاهای سیف آباد و خانیآباد مجسمههایی از شیرهای سنگی وجود دارد که یکی از جذابیتهای نزدیک تالاب چغاخور به شمار میرود.
رزمندگان و بزرگان ایل بختیاری با شیرهای سنگی بر مزار خود تجلیل میشدند که نشاندهنده دلاوری آنان بود. شیر همچنین جزئیاتی از تاریخچه زندگی، نبردها و اعمال قهرمانانه متوفی را بهعنوان یادآوری میراث آنها به همراه داشت.
نظرات