سلام نو _ سرویس گردشگری: وقتی از اصفهان سخن به میان میآید، در واقع از گنجینه عظیمی صحبت میکنیم که در دل آن، زیباییهای منحصر به فرد ایران و جهان جای گرفتهاند. برای آشنایی با این زیباییها در اصفهان، اماکن و نقاط مختلفی وجود دارد اما شاید یکی از بهترین مورد، موزه هنرهای تزئینی این شهر است.
موزهای که از آن با عنوان عمارت رکیب خانه نیز یاد میشود. این موزه چنان صحنههای شگفتانگیزی در مقابل چشم بازدیدکنندگان خود قرار میدهد که باور کردن این صحنهها واقعا برای هر کسی سخت است. از این رو بد نیست نگاهی اجمالی به موزه هنرهای تزئینی اصفهان بیندازیم و با جنبههای مختلفی از این موزه بیشتر آشنا شویم.
آشنایی با موزه هنرهای تزئینی در اصفهان
عمارت رکیب خانه که جزء جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر اصفهان می باشد، موزه ای تماشایی که تلفیقی از آثار هنری و تاریخی می باشد که گردشگران زیادی برای تماشای این آثار به سراغ آن می روند.
موزه هنرهای تزئینی اصفهان را به عنوان گنجینه ای با شکوه از آثار هنری متنوع می شناسیم. این مجموعه تاریخی علاوه بر آن که از موزه های اصفهان به شمار رود، انواع نمایشگاه های مختلف در زمان های متنوع برگزار خواهند شد.
اغلب آثار تماشایی این موزه جزء هنرهای اسلامی نظیر خوشنویسی و نقاشی های قهوه خانه ای و غیره می باشند. آثار این موزه تنها به موارد ذکر شده ختم نمی شود و همانطور که گفته شد، تنوع بالایی در آثار موجود در این مجموعه وجود دارند.
در واقع می توان گفت که آثار و اشیاء تاریخی این موزه به بیش از ۳ هزار شی می رسند که اغلب آن ها از دوران صفوی و قاجار به جا مانده اند و امروزه از با ارزش ترین آثار تاریخی این موزه به حساب می آیند.
تمام آثاری که در این موزه وجود دارند، در غرفه ها و محفظه هایی بسیار زیبا و امن نگهداری می شوند و بازدیدکنندگان می توانند از آن ها دیدن کنند و با گوشه هایی از تاریخ ایران آشنا شوند.
همانطور که گفته شد، موزه هنرهای تزئینی اصفهان در عمارت رکیب خانه که از آثار تاریخی اصفهان به شمار می رود، جای گرفته است.
خوب است کمی هم با این عمارت تاریخی آشنا شویم. در زمان حکومت صفوی از عمارت رکیب خانه به عنوان محلی برای نگهداری اشیاء اصطبل سلطنتی استفاده می شد. عمارت رکیب خانه از بافت قدیمی برخوردار بوده و زمان ساخت آن به دوران صفوی و همزمان با حکومت شاه عباس اول می رسد.
اکنون خوب است کمی هم با فضای این جاذبه تاریخی آشنا شویم؛ عمارت رکیب خانه در میان حیاطی بسیار با صفا و زیبا جای گرفته که با درختانی کهنسال و انبوه محاصره گردیده و اطراف آن نیز تالارها و اتاق های متعددی وجود دارند.
چند بخش تماشایی در موزه هنرهای تزئینی اصفهان
۱-بخش خط و کتابت
اولین بخش موزه هنرهای تزئینی، مزین به مجموعه ای از قطعات، اوراق و مجلدات قرآن کریم، محمد مومن ابهری، احادیث، کتب ادعیه و اشعار و ... است که در طراز یزدی، شفیع تبریزی، میرعماد و دخترش گوهرشاد و ... به نمایش در آمده است.
انواع جلد های چرمی به شیوه های مختلف از قبیل سوخت، معرق، ضربی، لاک و روغن مرصع و مذهب از آثار زمان دوم و محمدرضا امامی و ... از جمله آثار این بخش است. سده های اخیر توسط هنرمندانی چون محمد صادق خوانساری، وصال شیرازی، میرعلی هروی، محمد علی اصفهانی و ... مکتوب شده اند.
کتابهای خطی «زاد العمعاد» به قلم محمد هاشم لولوی اصفهانی، دیوان مصور امیر علی شیرنوایی و کلیات سعدی مصور و مذهب و مرصع در زمره این آثارند. دیگر آثار نفیس خطی موجود در این بخش، قطعات خوشنویسی مختلف از سده هشتم هجری به بعد است.
آثاری از استادان بزرگ خوشنویسی از جمله یاقوت مستعصمی، محمدرضا مجلسی، سلطان علی مشهدی، میرعلی و محیی هروی، منشی گنابادی، عبدالجبار اصفهانی، ابوتراب، هاشم اصفهانی، شاهزاده بهرام صفوی، عبدالرشید دیلمی، درویش عبدالمجید طالقانی، میرزا کوچک نیز در این قسمت موجود هستند.
۲-بخش آثار لاکی و روغنی
مجموعه زیبایی از انواع اشیاء لاکی و مذهب، قلمدان، جای طومار، جعبه، قاب آیینه، ترازو، سرچسبدان، جلد آلبوم و ... آثار این بخش را تشکیل می دهند.
این آثار از یاد گارهای ارزشمند استادانی چون: آقا صادق، میرزا بابای شیرازی سمیرمی، فتح الله شیرازی، آقا نجفعلی اصفهانی و ... به شمار می روند که با نقشهای مختلف گل و مرغ تک چهره، صورت سازی، ترنج سر ترنج، شکارگاه و فرهنگ عامه زینت یافته اند.
۳-بخش دست بافته ها و رو دوزی های سنتی
در این بخش منسوجات متنوع و کم نظیر از نمونه های دوره قاجار به نمایش گذاشته شده است. این آثار اغلب در مرکزی های مهم بافندگی ایران یعنی اصفهان، یزد،کرمان و کاشان بافته شده و انواع زری، ترمه، شال، مخمل ،اطلس، تافته و ... که به صورت تابلو، لباس،کیسه پول، سفره قند، جای شانه، قلمدان، جای تربت، چارقد، سوزنی، سجاده، پرده و رومیزی و ... مورد استفاده قرار می گرفته اند و به شیوه مختلف گلابتون دوزی، قلاب دوزی، پولک دوزی، زغره دوزی، مشبک دوزی، گل خامه دوزی، نقده دوزی ... زینت یافته اند. از جمله آثار دیگر این بخش نمونه های نفیسی از قلمکاری ساخت اصفهان است که به شیوه نقاشی قالب زنی روی پارچه تهیه شده اند.
همچنین قالیچه معروف «بشریت» و «شکار چرخ» که بر اساس طرح زیبا و هنرمندانه مرحوم استاد عیسی بهادری بافته شده، از آثار چشم نواز بخش بافته ها و رو دوزی ها به شمار می روند.
۴-بخش نگاری گری
مجموعه متنوعی از آثار نگارگری ایرانی در سبک و شیوه های مختلف زینت بخش این سالن است. آثار شیوایی از مینیاتورهای مکتب هرات، اصفهان، تبریز و نگاره های تک چهره قاجار در کنار تصاویر آبرنگ و رنگ روغن و موضوع های مختلف تصویرگری کتاب، مجالس حماسی و ادبی، بزمی، فرهنگ عامه در این مجموعه به نمایش گذاشته شده است.
تابلوی ارزشمند و نفیس «چوگان» اثر استاد حاج میرزا آقا امامی اصفهانی که به شیوه سوخت و معرق و مینیاتور روی چرم خلق شده است نیز از جمله آثار این بخش به شمار می رود.
تابلوی مذهب تشعیری منحصر به فردی که توسط زین العابدین مذهب تبریزی در سال ۱۰۰۸ هـ.ق ترسیم و به شاه عباس اول اهدا شده است نیز از دیگر آثار ارزشمند و نفیس این بخش است.
سایر آثار به نمایش در آمده در این بخش متعلق به هنرمندان صاحب سبک و صاحب نامی چون آقارضا عباسی، محمد حسین طوطی، معین مصور بهزاد، مصور الملک، ملک الشعرا، صنیع الملک، حبیب الله ساروی، نادرالزمان، محمد مسیح و ابراهیم اصفهانی است.
نظر شما