سلام نو _ سرویس گردشگری: استانهای شمالی کشور با طبیعت بینظیر و تماشایی خود از مقاصد پرطرفدار گردشگران است. صومعهسرا با جاذبههای بکر طبیعی و بناهای تاریخی از جمله دیدنی های گیلان است که برای داشتن یک سفر خاطرهانگیر مکانی مناسب است.
آشنایی با صومعهسرا
صومعهسرا از شهرهای شمالی کشور است که در استان سرسبز گیلان قرار دارد و با شهر رشت ۲۸ کیلومتر فاصله دارد و در غرب آن واقع است. این شهر از جهت غرب به ماسال، شاندرمن و تالش دولاب، از شمال به انزلی و از سمت مشرق به رشت و شفت منتهی میشود و از جنوب نیز با فومن همسایه است. شهر جلگهای صومعهسرا که از سه بخش تولم یا تولمات، میرزا کوچک و مرکزی تشکیل شده است و ۵۸۸ کیلومتر مربع مساحت دارد. این شهر از شهرهای تازه تأسیس گیلان است که در اوایل قرن چهار هجری از توابع کسما به شمار میرفت و نسبت به آبادیهای اطراف خود از اهمیت کمتری برخوردار بود. مردمان صومعهسرا به گویش «گیلکی» یا «بیه پس» صحبت میکنند.
اگر برایتان سوال است که چرا به این شهر صومعهسرا میگویند، بهتر است بدانید که اسم این منطقه از نام یکی ازعرفای معروف آن به نام «شیخ عبدالله صومعی» گرفته شده قرن چهارم و پنجم گرفته شده است. وی پدربزرگ «شیخ عبدالقادر گیلانی» از دیگر عرفای این خطه است.
شیخ صومعی برای گسترش مکتب عرفان و تعلیم مریدانش، صومعههای متعددی را بنا میگذارد و به همین دلیل به این منطقه صومعهسرا گفته میشود. قدیمیترین سندی نیز که اسم صومعهسرا در آن آمده مجموعه رباعیات «سید شرف شاه»، عارف قرن هفتم هجری است. برخی هم بر این باور هستند که نام این شهر برگرفته از نام نوعی گل به نام صومعه است.
شرایط آب و هوایی قالب در شهرستان صومعه سرا همواره مرطوب است و برای دیدن روزهای آفتابی فصل تابستان این منطقه بسیار مناسب است. ماه اردیبهشت در این منطقه درختان توت فرنگی شکوفه می زنند و می توانید از نزدیک یک بهشت واقعی را مشاهده کنید.
زمانی خواستید به سمت این منطقه در شمال کشور بروید و دنبال بهترین زمان برای بازدید از آن بودید لازم به ذکر است که بگوییم هر فصلی از سال اینجا زیبایی های خاص خودش را دارد.
اما اگر فصل زمستان به خصوص ماه بهمن به سمت این شهرستان بروید خواهید دید که به دلیل سرمای سیبری پرندگان بسیاری از شمال روسیه به سمت تالاب های صومعه سرا مهاجرت کرده اند. از جمله پرندگانی که در این منطقه می آیند عروس غاز، مرغابی و غاز پاکوتاه است که در اطراف صومعه سرا اقدام به آشیانه سازی می کنند.
توجه داشته باشید که به دلیل آنکه تالاب های صومعه سرا در گیلان خیلی کمتر از تالاب انزلی معروف و توریستی شده اند از چشم اندازهای بکر و دیدنی برخوردار هستند.
جاذبههای طبیعی صومعهسرا
تالاب سیاه کشیم
علت نامیدن تالاب با این اسم، به اتفاقی که در سالهای گذشته در آن رخ داده برمیگردد؛ یک عروس که در زبان محلی گیشه نامیده میشود در هنگام حرکت از روستای اسفند بهسمت روستای آبکنار غرق میشود. کشیم نیز نام پرندهای است که هر ساله به این منطقه مهاجرت میکند.
با توجه به شباهت بین اسم کشیم و گیشه این تالاب سیاه کشیم نام گذاری شده است. تالاب سیاه کشیم بهدلیل داشتن تنوع گیاهی و جانوری جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیطزیست قرار دارد و محل مناسبی برای تولید مثل پرستوهای دریایی است.
سیاه کشیم در جنوب غربی تالاب انزلی و حومه صومعهسرا واقع شده است و بهترین زمان سفر به تالاب سیاه کشیم فصل بهار است.
تالاب سیاه درویشان
تالاب سیاه درویشان در روستایی به همین نام قرار دارد و از مناطق تحت حفاظت صومعهسرا است و از نظر زیست محیطی، گردشگری و اقتصادی دارای اهمیت بسیاری است. در این منطقه گونههای مختلف جانوری بسیاری وجود دارد و پرندگان بومی و مهاجر مثل کیلار، فیلوش، خوتکای پر سفید و معمولی و لک لک و انواع آبزیان در این سیاه دوریشان زندگی میکنند.
سیاهدرویشان از توابع تولمات صومعهسرا است. برای رفتن به این تالاب باید بهسمت هند بروید و در مسـیر بـه سمت تالاب حرکت کنید که در اطراف درختان صنوبر و شالیزارها بهوفور دیده میشوند که مسجد پیر ولی وخه نیز در همین مسیر است.
سپس از پل رودخانه در پنج کیلومتری روستای سیاهدرویشان عبور کرده و بعد با قایق به تالاب بروید. این تالاب در ادامهی تالاب انزلی قرار گرفته و بهترین فصل برای بازدید از این تالاب فصلهای بهار و تابستان است که گلهای زیبای مردابی در آن میروید.
روستای کسما
زمانی که به سمت صومعه سرا در گیلان رفتید به غیر از بازار و پل های تاریخی، روستاهایی هم وجود دارد که می توانید به سمت آن ها بروید و از طبیعت بکر این منطقه لذت ببرید.
یکی از روستاهایی که در اطراف این شهرستان قرار دارد، روستای کسما است، این روستا برای کسانی که به سفرهای تاریخی علاقمند هستند گزینه ی بسیار جذابی است؛ روستای کسما در صومعه سرا مقر نهضت های میرزاکوچک خان جنگلی بوده و تمامی بخش های آن نقاطی استراتژیکی برای مبارزات میرزاکوچک خان جنگلی محسوب می شده است.
یک حمام و چندین بقعه هم در این روستا وجود دارد که از جذابیت های توریستی شهرستان صومعه سرا محسوب می شود.
در گذشته یک حمام ۱۰۰ ساله در این روستا وجود داشته که دارای دو حوض سرد و گرم بوده و آب آن از رود و قنات نیز تامین می گردیده است. لازم به ذکر است که بدانید بر روی سقف این حمام حدود ۹ گنبد وجود دارد که نور آسمان را به داخل انتقال می داده است.
توجه داشته باشید در بالاتر هم اشاره کردیم که یکشنبه بازارهای صومعه سرا در گیلان بسیار محبوب هستند اما اگر به آن نرسیدید پیشنهاد می کنیم که به چهارشنبه بازارهایی که در روستای کسما برگزار می شود بروید.
نظر شما