بازدید از کلیساهای ایران جذاب و دلنشین است از این رو با ما همراه باشید و درباره کلیساگردی در کلیسای زیبای تادئوس مقدس بدانید.

کلیساگردی در کلیسای زیبای تادئوس مقدس

سلام نو _ سرویس گردشگری: «کلیسای تادئوس مقدس» یا «قره کلیسا» در بخش « به‌به‌جیک»، در ۲۰ کیلومتری شهرستان «چالدران»، در بلندترین بخش استان «آذربایجان غربی» و در جنوب «ماکو» واقع شده است.

واژه «قره» از این رو بر این سازه نهاد شده که بخش‎هایی از نمای آن از سنگ سیاه ساخته شده. همچنین نام کلیسای تادئوس پاک نیز برگرفته از «سوب تادئوسی وانک» است.

قره کلیسا کجاست

قره کلیسا در آذربایجان غربی قرار دارد و اولین کلیسای جهان در جامعه مسیحیان محسوب می شود؛ به دلیل اهمیت و ارزش تاریخی و معنوی، نام این کلیسا در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

از آنجایی که در این کلیسا یکی از حواریون مسیحی دفن شده است از اهمیت بالایی برخودار است. جمعی معتقدند که قره، پیشوند اسم مکان و به معنی بزرگ است. در اینصورت قره کلیسا به معنی کلیسای بزرگ می باشد.

این کلیسا در۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع شده‌ است. مورخان سدهٔ هشتم هجری به بعد گاهی به مناسبتی یادی از کلیسای تادئوس کرده ‌اند و آن را «قراکلیسا» نامیده ‌اند. چون قسمت خاوری بنای کلیسا با سنگ سیاه ساخته شده است.

به گفته بسیاری از مورخان و براساس اسناد و مدارک موجود، تاریخ احداث کلیسای تادئوس مقدس به زمان شهادت تاتائوس مقدس به دست جانشین پادشاه کشور ارمنستان باز می گردد.

کلیساگردی در کلیسای زیبای تادئوس مقدس

گفتنی است که این کلیسا در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود، دستخوش تغییرات بسیاری گشته است: از تخریب توسط بیگانگان و قدرت های منطقه گرفته تا ویرانی هایی ناشی از بلاهای طبیعی، قره کلیسا در طول تاریخ هزار ساله خود، بارها ویران و بازسازی شده است.

خوشبختانه کلیسای تادئوس مقدس پس از ویرانی ها و مرمت های مکرر، هنوز هم اصالت تاریخی خود را حفظ کرده و آماده است تا شکوه و غنای تاریخی خود را در معرض نمایش خریداران بلیط هواپیما ارومیه و بازدیدکنندگان قرار دهد.

از دو مسیر مختلف می توانید به کلیسای تادئوس مقدس دسترسی داشته باشید:
مسیر اول: این مسیر که بهترین گزینه برای دسترسی به کلیسا محسوب می شود، از شهر دیدنی تبریز آغاز می گردد. شما در این مسیر باید از تبریز حرکت کنید و پس از گذر از شهرهای مرند و قره ضیاء الدین، به شوط دست یابید. از آنجا باید وارد مسیر شوط – چالدران شوید تا پس از طی مسافتی حدود ۳۵ کیلومتر، سه راهی قره کلیسا را در مسیر خود بیابید.
مسیر دوم: در این مسیر باید از ارومیه حرکت کنید و وارد جاده چالدران شوید. در چالدران مسیر شوط را پیش گیرید تا پس از اندک زمانی، سه راهی قره کلیسا پیش چشمان شما نمایان شود.

برای بازدید از این کلیسا بهترین زمان ممکن با توجه به شرایط آب و هوایی که آذربایجان غربی داراست در بین ماه های اردیبشهت تا مهر می تواند بهترین زمان برای بازدید از قره کلیسا در آذربایجان باشد.

توجه داشته باشید! که در هفته اول مرداد ماه به قره کلیسا نروید چرا که به دلیل میزبانی از مراسم مذهبی، ورود غیر مسیحیان به آن ممنوع است.

کلیساگردی در کلیسای زیبای تادئوس مقدس

ویژگی‌های کلیسای زیبای تادئوس مقدس

«تادئوس» و «بارتولومئوس»، دو تن از یاران مسیح بودند که در روزگار شاهنشاهی اشکانیان به پادشاهی ارمنستان آمدند. تادئوس و یارانش در سال ۶۶ میلادی، پس از رواج دادن دین مسیح، همراه دختر پادشاه «سانتروک» یا «ساندوک» که «سان دخت» نام داشت، دستگیر و کشته شدند.

سازه این کلیسا به دست معماری به نام «گریگور روشنگر» انجام یافته و ارزش تاریخی آن همانا «نخستین کلیسای جامع جهان» است که به باور مسیحیان نخستین بار یاران مسیح در جهان ساخته اند.

ساختارِ سازه چهارگوشی به درازای ۲۰۰ متر و پهنای ۱۵۰ متر است و از دو بخش سیاه و سپید، کهن‌ساخت و تازه ساخت، تشکیل شده است. بخش های گوناگونی همچون درگاه، ۲ گنبد نوک تیز با ۱۲ ترک، برج ناقوس، ۵ برج دیدبانی، ۴۷ اتاق، کتابخانه، زیرزمین، انبار، ۲ میان‌سرای شرقی و غربی، آرامگاه و آب سنگ دارد.

گنبد کلیسا نیز از سنگ مرمر سیاه و سپید است و دیوارهای آن برجسته کاری هایی از چهره یاران مسیح، گل بوته، جانداران، داستان های شاهنامه و دیگر بن مایه ها دارد. شیوه معماری قره کلیسا «بازلیک» است.

در بازسازی های پسین، برای نمونه در دوران عباس میرزا، نیز از سنگ های آهکین برای زیباسازی بهره برده شده است. در بخش هایی از آرایش بیرونیِ سازه نشان گردونه خورشید که نمادی از مهرپرستی در دوران باستان بوده، دیده می شود.

کلیسای تادئوس در طول تاریخ از یورشها و زمین لرزه ها آسیب های فراوانی دیده است، تا آن‎جا که هنوز هم میتوان آثار گلوله های نبردهای تاریخ را بر چهره سنگ های سخت آن دید.

کلیساگردی در کلیسای زیبای تادئوس مقدس

این کلیسا یک بار به دست کشیشی به نام «زاکاریا»، یک بار به یاری خواجه نصیر الدین توسی و یک بار نیز به دستور پادشاه صفوی، شاه عباس بازسازی شد تا این‎که در سال ۲۰۰۸ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت.

مسیحیان ایران و جهان در هفته نخست مرداد ماه خورشیدی، در یکم جولای میلادی به پاسداشت جان باختن تادئوس، بارتولومئوس و دیگر مسیحیان برای برگزاری آیینی در قره کلیسا گرد هم می آیند.

کد خبرنگار: ۲۶
۱دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***