جاذبه های گردشگری تبریز دیدنی و جالب هستند به همین دلیل با ما همراه باشید و درباره تبریزگردی در خانه امیرنظام گروسی بدانید.

تبریزگردی در خانه امیرنظام گروسی

سلام نو _ سرویس گردشگری: تبریز یکی از شهرهای شمالی کشوراست که دارای آب و هوایی خنک و معتدل است از این رو بسیاری از مردم استان‌های جنوبی را به این شهر می‌کشاند.

شهری که علاوه بر داشتن هوایی دلپذیر دارای آثار باستانی غنی می‌باشد که نشان‌دهنده فرهنگ و تاریخی طولانی است که طی سالیان دراز به خصوص در دوران حکومت قاجاریان رقم خورده است.

اکنون آثاری که از آن دوران به جای مانده به تنهایی گویای فراز و نشیب‌های بسیاری است.

در این مقاله به یکی از خانه‌های تبریز که متعلق به امیر نظام گروسی است که به نام معروف است و امروزه تحت عنوان موزه قاجار تبریز به روی گردشگران باز است می‌رویم.

آشنایی با خانه امیرنظام گروسی

شهر تبریز در دوره قاجار، به خصوص سال‎های مشروطه و بعدها در دوره پهلوی، کشمکش‎های زیادی را به خود دیده است. یکی از یادگارهای دوره قاجار در این شهر، خانه امیرنظام گروسی است.

امیرنظام با نام اصلی حسنعلی‌خان که از جمله سیاستمداران و بزرگان دوره ناصرالدین شاه بود در زمان پیشکاری خود در شهر تبریز عمارتی برپا کرد که روایت‎گر حال و هوای دوران قاجار است.

اهمیت این خانه چنان است که ناصرالدین شاه قاجار، در سفرسوم خود به فرنگ توصیف آن را آورده است.

تبریزگردی در خانه امیرنظام گروسی

حسنعلی گروسی یکی از رجال برجسته ایران در دوره قاجار به شمار می‎آمد که در طول زندگی خود، جایگاه‎های مهم حکومتی داشته است. علاوه بر پیشکاری، مدتی هم سفیر ایران در فرانسه بود و در همین زمان بود که دستگاه ضرب سکّه را به ایران آورد.

از جمله دیگر اقدامات مهم او تأثیرگذاری در جریان نهضت تنباکو بود که نقش مثبتی را ایفا کرد. اما در سال‎های پایانی عمر به ماهان کرمان تبعید شد و در آن‎جا درگذشت. پس از امیر نظام، والیان آذربایجان در این خانه سکونت یافتند.

با توجه به اهمیت و ارزش تاریخی خانه امیر نظام، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در سال ۱۳۷۰ خورشیدی اقدام به خریداری عمارت کرد.

پس از ثبت این خانه تاریخی در فهرست آثار ملی و انجام پروژه‎های حفاظتی و مرمتی بر روی آن، در نهایت در سال ۱۳۸۵ به عنوان موزه تخصصی دوران قاجار در شهر تبریز افتتاح شد.

ساختار عمارت امیرنظام در دو طبقه طراحی شده و زیربنایی معادل 1500 متر مربع دارد. فضای عمارت شامل دو حیاط است که یکی کارکرد اندرونی و دیگری بیرونی داشته است. هر دو حیاط را باغچه‎های پرگل و حوض‎های پر آب و کاشی‌کاری‎شده زینت داده‎اند.

سقف ایوان عمارت با 16 ستون سرپا مانده است. پنجره‎های طبقه بالای عمارت با شیشه‎های رنگی به سبک مشبک تزئین شده‎اند و نمای شمالی و جنوبی عمارت هم دارای تزئینات گچبری و آیینه‎کاری است.

همانند سایر عمارت‎های ایرانی، در زیرزمین خانه امیرنظام حوضخانه‎ای بزرگ وجود دارد که یکی از بخش‎های اصلی بنا را تشکیل می‎دهد. این حوض‎خانه ستوندار است و آجرکاری سقف آن به شیوه‎ای هنرمندانه اجرا شده است.

تبریزگردی در خانه امیرنظام گروسی

اما آن‎چه امروزه از تالارهای عمارت به چشم می‎آید، ویترین‎های موزه‎ای است.

در طبقه اول تالار سکّه، تالار بافته، تالار چینی، تالار آبگینه، تالار موسیقی، تالار خاتم و تالار فلزات قرار دارد و طبقه دوم به تالار سنگ، تالار اسلحه، تالار رجال و فرامین و تالار معماری و شهرسازی اختصاص داده شده است.

عمارت امیرنظام گروسی یا موزه قاجار تبریز، در خیابان ششگلان شهر تبریز، جنب اداره صنعت، معدن و تجارت واقع شده است.

همه روزه می‌توانید از موزه قاجار دیدن کنید. ساعات بازدید موزه از ۹ تا ۱۸ است.

معماری منحصر به فرد خانه امیرنظام گروسی

مساحت کل این عمارت ۳۰۰۰ مترمربع است و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده که زیر بنای آن ۱۵۰۰ مترمربع است. ایوان آن ۱۶ ستون دارد که سرستون‌های آن بسیار زیبا هستند.

عمارت دو حیاط اندرونی و بیرونی دارد و حوض‌ها و باغچه‌هایی که دور آن را فرا گرفته‌اند، زیبایی دو چندانی به این معماری قجری می‌بخشد. در فصل بهار و تابستان زمانی که درختان و گل‌ها شکوفه می‌دهند و حوض‌ها پر از آب است، گویی به بهشتی زمینی پا گذاشته‌اید.

پنجره‌های مشبک و شیشه‌های رنگی عمارت، پنجره‌ای رو به روزهای گذشته‌ پررونق و باشکوه آن است.

گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌های داخلی عمارت جلوه‌گر هنر ایرانی است. گچ‌بری‌های نمای بیرونی نیز بسیار چشم‌گیر است.

وقتی وارد زیر زمین می‌شویم، حوض‌خانه‌ بزرگی قرار دارد و ستون‌های آن و آجرکاری‌های سقف بر شکوه و اصالت آن می‌افزاید.

موزه‌ قاجار تالارهای متعددی دارد که هرکدام قسمتی از تاریخ قاجار را منعکس می‌کنند.

تالارهای طبقه‌ اول

طبقه‌ اول شامل ۷ تالار به نام‌های تالار سکه، بافته، چینی، آبگینه، فلزات، موسیقی و تالار خاتم است.

تبریزگردی در خانه امیرنظام گروسی

تالارهای طبقه زیرزمین

در زیر زمین عمارت نیز ۶ تالار با نام‌های تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و تالار فانوس است.

موزه قاجار تنها به موزه ختم نمی‌شود و امکانات رفاهی بیشتری برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته است. از جمله این امکانات می‌توان به سرویس بهداشتی، فروشگاه صنایع دستی، نمازخانه کوچک، بوفه و راهنما اشاره کرد.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***