سلام نو _ سرویس گردشگری: کاخ عالی قاپو در میدان نقش جهان اصفهان از زیباترین نمونههای معماری دوره صفویان به شمار میآید. عمارت عالی قاپو با معماری برجسته و تزیینات قابلتوجه از هنرمندان سرشناس ایرانی، توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب میکند.
از مهمترین بخشهای کاخ عالی قاپو میتوان به سر در ورودی کاخ، تالارهای مجلل، تالار موسیقی در بالاترین طبقه و آثار هنری برجسته در نقاط مختلف عمارت عالی قاپو اشاره کرد.
پایههای اصلی این عمارت، بر چوب بنا شدهاند و همین بر جذابیت معماری کاخ عالی قاپو میافزاید.
ویژگی های کاخ عالی قاپو
کاخ عالی قاپو یکی از دیدنی های معروف اصفهان بوده که از شاهکارهای معماری دوران صفوی می باشد. موقعیت قرارگیری این کاخ زیبا در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان می باد که در مقابل مسجهد مشهور شیخ لطف الله می باشد.
جالب است بدانیم که در زمان های قدیم، این عمارت با نام های دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه شناخته می شد.
نام عمارت عالی قاپو همانطور که می بینیم از دو بخش تشکیل شده که شامل بخش های عالی و قاپو می باشد. این دو کلمه در زبان آذری به معنای درگاه بلند و یا سر در بلند می باشد.
همچنین از سر در ورودی این کاخ تمام مردم اجازه عبور و مرور نداشتند و همگان به این قانون احترام می گذاشتند. کاخ عالی قاپو اصفهان در اوایل قرن ۱۱ هجری قمری ساخته شد و یکی از زیباترین و مجلل ترین عمارت های زمان خود به شمار می رفت.
کاخ عالی قاپو در مساحتی به وسعت ۱۸۰۰ متر مربع ساخته شده و دارای ۶ طبقه می باشد.
سر دری که برای ورودی این عمارت به کار رفته در زمان حکومت صفوی، به عنوان دروازه ورود به تمامی بناهای سلطنتی که در میدان نقش جهان اصفهان ساخته شده بودند، استفاده می شد.
فرمان ساخت عمارت عالی قاپو را شاه عباس اول صفوی صادر کرد تا قدرت و عظمت حکومت خود را توسط آن به همگان نشان دهد. از این عمارت برای برگزاری جلسات مهم حکومتی، استقبال از میهمانان خارجی و برگزاری مراسم های حکومتی مورد استفاده قرار می گرفت.
هنگامی که مسابقات اسب سواری در میدان نقش جهان اصفهان برگزار می شد، شاه عباس اول به همراه اطرافیانش در بالکن عمارت می نشستند و مشغول تماشای مسابقات می شدند.
بسیاری از گردشگران و مسافران که به اصفهان می آیند، مجذوب این بنای تاریخی می شوند و به بازدید آن می پردازند. عمارت عالی قاپو مرتفع ترین بنای دوره حکومت صفوی محسوب می شود.
این عمارت دارای پلکانی باریک می باشد که طبقه همکف را به طبقات بالاتر متصل می کند. ارتفاع این پله زیاد بوده و بالا رفتن از آن ها کمی دشوار به نظر می رسد.
پس از این پلکان، یک ایوان بسیار زیبا وجود دارد که دارای ستون هایی از جنس چوب بوده و در ارتفاع ۲۰ متری از سطح زمین قرار گرفته است.
اگر از داخل ایوان به منظره بیرون نگاه کنید، چشم انداز بسیار زیبایی از میدان نقش جهان مقابل شما نقش می بندد.
معماری کاخ عالی قاپو اصفهان
در محوطه نقش جهان وقتی روبروی کاخ میایستید کاخ دو طبقه به نظر میآید. اما عالی قاپو ۶ طبقه است و ۴۸ متر ارتفاع دارد. ایوان بلند کاخ با ستونهای زیبا از جنس درخت چنار به خوبی به چشمتان میآید و جلوهگری میکند.
به طور کلی میتوان گفت طبقات عالی قاپو دارای بخشهای عمومی و خصوصی بودهاند. به این ترتیب که طبقه اول به عنوان ورودی کاخ، عمومی و در دسترس افراد مختلف بوده است.
طبقه دوم تدارکات، طبقه سوم نیز عمومی و در اختیار میهمانان پادشاه و محل پذیرایی بوده؛ مابقی طبقات جزو حریم خصوصی پادشاه بوده است.
عالی قاپو اصفهان ۵ درب ورودی دارد. یک درب به سمت دروازه دولت و در شمال درب شاهی باز میشود. درب مغرب، درب اندرونی و درب آشپزخانه نیز از دیگر دربهای این کاخ با شکوه است.
به تماشای کاخ از محوطه میدان بسنده نمیکنیم و با هم به داخل عمارت میرویم.
بیایید با گشتی در عمارت عالی قاپو معماری این شاهکار تاریخی را بررسی میکنیم. از درب ورودی اصلی که وارد شوید یک فضای مربع شکل با مساحتی درحدود ۷۰ مترمربع میبینید سقف این اتاق گنبدی شکل است.
دو طرف آن دو درب قرار دارد که راهنمای شما برای ورود به تالارها و کشیک خانه است. اگر در این اتاق مربع شکل کمی بمانید یک پدیده جالب را خواهید دید.
اگر دوست شما در یک ضلع اتاق و رو به دیوار حرفی شبیه به پچ پچ بگوید (به نحوی که شما در حالت عادی نمی شنوید) شما در ضلع دیگر اتاق به وضوح تمام کلمات را خواهید شنید.
مسیر راه پلهها را که در پیش بگیرید. نقاشیهای پلکانها چنان زیباست که نمیتوانید از آنها چشم بردارید. نقاشیهایی با اشکال گل و بوته روی کاشیهای مربعی کوچک چون فرشی راه پلهها را پوشانده است.
در مسیر پلهها از دیدن پنجرههای کاخ غافل نشوید، پنجرههای چوبی نمایی دلنشین از میدان را در قاب خود دارد. در ادامه به طبقه دوم میرسید اینجا آبدارخانه بوده، آبدار خانه جایی است که شربت و چای و نوشیدنیهای دیگر برای مهمانان مهیا میشده است. آبدارخانه انبار آذوقه نیز میتواند باشد.
نظر شما