پایتخت جاذبه های گردشگری پر شماری دارد از این رو با ما همراه باشید و درباره باغ فردوس تهران؛ جاذبه ای خیره کننده بدانید.

باغ فردوس تهران؛ جاذبه ای خیره کننده

سلام نو _ سرویس گردشگری: مساحت باغ 20 هزار متر مربع و عمارت آن در سه طبقه و زیرزمین با زیربنای 1000 متر مربع بنا نهاده شده است.

شیب زمین آن از شمال غربی به جنوب شرقی است و تندی این شیب به حدی است که کف طبقه اول بنا با قسمت جنوبی باغ و سقف آن با قسمت شمالی باغ هم سطح است.

عمارت باغ فردوس پر است از گچبری‌های زیبا. ستون‌هایی گرد و قطور که دورتادورش با گچ بری‌هایی هنرمندانه منقوش شده است.

آشنایی با باغ فردوس تهران

به دستور محمدشاه قاجار، درسال ۱۲۶۴ ق، قصری برای او در نزدیکی تجریش ساخته شد؛ اما همزمان با بیماری و مرگ او قصر نیمه‌تمام ماند و وی در همان قصر نیمه‌تمام به نام محمدیه (در محل محمودیه فعلی) از دنیا رفت.

هم‌زمان با ساخت قصر محمدیه، درباریان نزدیک به او نیز در همان حوالی اقدام به احداث باغ یا عمارت ییلاقی کردند. از جمله حسینعلی‌خان معیرالممالک باغی احداث کرد که به باغ فردوس مشهور شد.

عمارت باغ فردوس در قسمت جنوبی باغ ساخته شده و از ابتدا به صورت کاخ و محل اقامت اعیان، تزئین شده است. عمارت باغ فردوس در دو طبقه به سبک قاجاریه و معروف به گوش فیل بنا گذاشته شد.

زمین‌های قسمت جنوبی و سراشیبی باغ نیز با سنگ‌چین‌هایی به صورت هفت قطعه مسطح و مطبق درآمد و روی هریک از قطعات، استخری با فواره‌های متعدد احداث شد. استخرها به گونه‌ای ساخته شده بودند که از فواصل دورتر، بزرگ‌تر به نظر می‌آمدند.

باغ فردوس تهران؛ جاذبه ای خیره کننده


سپس، دوستعلی‌خان نظام‌الدوله، پسر حسین‌علی‌خان، به همت معماران اصفهانی و یزدی، ساختمانی در قسمت جنوبی باغ برپا کرد و نام آن را رشک بهشت گذاشت.

پلکان و بخش‌های دیگری از ساختمان از مرمر اعلای یزد و دیوارهای داخل اتاق با کاغذهای طلایی برجسته پوشانده شده بود.

اما پسرش دوستمحمدخان معیرالممالک اعتنای چندانی به باغ و ساختمان آن نکرد و با گذشت زمان ساختمان رو به خرابی گذاشت تا حدی که سنگ‌های مرمر آن کنده و به عمارت امیریه (مدرسه‌نظام) برده شد. بعد از آن مالکیت باغ چند بار دست به دست شد تاسرانجام در سال ۱۳۱۸ ق، در زمان سلطنت مظفرالدین شاه قاجار، محمدولی‌خان سپهسالار تنکابنی آن را از ورثه امین‌الملک خرید.

سپهسالار، علاوه بر ایجاد فواره و استخرهای مطبق، قنات باغ فردوس را نیز احیا کرد و سر دری با شکوه در مظهر قنات (میدان گاه فعلی باغ فردوس) ساخت.

ولی به دلیل بدهی به تجارت‌خانه طومانیانس، باغ را به او داد و طومانیانس نیز باغ را در ازای بدهی به دولت رضاخان واگذار کرد.

سرانجام در سال ۱۳۱۶ ش، وزارت معارف (آموزش و پرورش) آن‌جا را خرید و ساختمان را مرمت و دبیرستان شاپور تجریش را در آن تأسیس کرد

در سال ۱۳۵۰ ساختمان موجود در باغ به مرکز فرهنگی و هنری و نمایشگاهی تبدیل شد و پس از انقلاب نیز در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت. مساحت باغ فردوس ۲۰۰۰۰ متر مربع و طول آن ۲۸۰ متر وشیب آن از شمال غربی به جنوب شرقی است.

هم‌چنین، دکتر محمود افشار یزدی در سال ۱۳۱۶، قسمتی از باغ و ساختمان اندرونی را که حدود ۶۰۰۰ متر مربع بود، خرید و به تدریج با خریدن قطعات اطراف، مساحت باغ را به ۱۲۰۰۰ متر مربع رسانید.

سپس در سال ۱۳۳۷، باغ و ساختمان‌های داخل آن را وقف امور فرهنگی کرد؛ از جمله در سال ۱۳۵۲ قسمتی از آن برای استقرار مؤسسه لغت نامه دهخدا و مؤسسه باستان‌شناسی به دانشگاه تهران واگذار شد که هم‌چنان دایر است.

معماری خیره کننده باغ فردوس

زمانی که به باغ فردوس می‌روید، چنارهای سرسبز ورودی آن، نمایی خیره‌کننده و چشم‌نواز دارد. دو مجسمه برنزی از سهروردی و ابن هیثم، در آن دیده می‌شود. باغ فردوس، مجموعه‌ای بیست هزار متری است.

ارزش این بنا، اکنون چند هزار میلیارد تومان است. با قیمت این باغ می‌توان برخی از شرکت‌های بورسی را کامل خریداری کرد. عمارت باغ فردوس، یک هزار مترمربع وسعت داشته و عرض بیست و شش متر و طول سی و چهار متر است.

باغ فردوس تهران؛ جاذبه ای خیره کننده

شیب زمین باغ فردوس به این‌گونه است که از شمال غربی، به سمت جنوب شرقی و تندی شیب به‌گونه‌ای است که کف طبقه نخست بنا با قسمت جنوبی باغ و سقف آن با قسمت شمالی هم سطح است.

همه اتاق‌ها و سالن‌ها دارای گچ‌بری زیبا بوده و شکوه مقرنس‌کاری‌ها با شاخ و برگ را شاهد خواهید بود.
این باغ، به دلیل آنکه در طراحی و معماری آن، از اصول معماری باغ‌های ایرانی الهام گرفته‌اند، زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد و یکی از مقصدهای عکاسی و گردشگری در شمال پایتخت به شمار می‌رود.

باغ ایرانی، شهرت جهانی دارد و در فهرست یونسکو نیز به آن توجه شده است.

وقتی به باغ فردوس می‌روید، شما با یک باغ تمام عیار ایرانی روبرو هستید. چون المان‌هایی چون درختان سرسبز، حوض‌هایی روبروی ساختمان، کوشک میانی که امروزه محل موزه سینما است، دیده می‌شود.

چهارگوش بودن نیز در این باغ رعایت شده است و شما با محیطی مستطیل شکل روبرو هستید. مثل باغ شازده کرمانی‌ها.
عکس بالا، نمایی دیدنی از پنجره‌ها و نمای کوشک میانی باغ فردوس تهران است که بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی تهران از این بخش باغ فردوس بسیار عکاسی می‌کنند و رد پایش در هشتگ باغ فردوس اینستاگرام قابل‌مشاهده است.

داخل عمارت باغ فردوس، موزه سینما است. جایی که می‌توان تاریخ سینمای ایران را از اوایل قرن بیستم میلادی تا به امروز به نظاره نشست و تصاویری کم‌تر دیده نشده از پشت صحنه برخی از سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی کارگردانان و بازیگران معروف سینمای ایران را تماشا کرد و حتی به تماشای فیلم‌های روز سینمای ایران نشست.

کافه و رستوران‌های خوب و مجهزی در باغ فردوس در دسترس است که انواع و اقسام غذا و نوشیدنی گرم و سرد ایرانی و فرنگی را در کنار صنایع دستی اقوام ایرانی به گردشگران تهرانی ارائه می‌کنند. اگر دنبال یک پاتوق هنری خوب هستید، باغ فردوس عین خانه هنرمندان ایران، جای خوبی برای گردشگری شهری هنری است.

باغ فردوس تهران؛ جاذبه ای خیره کننده

عمارت زیبایی که در باغ فردوس واقع شده و از خیابان ولیعصر نیز دیده می‌شود، دو طبقه است. معماری این عمارت، سبک و سیاق دوران قاجار دارد و ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است.

با ورود به این باغ و در کنار آن، می‌توانید یک روز دل‌انگیز بهاری یا پاییزی را سپری کنید و انواع و اقسام کافه و رستوران نیز در اطراف باغ در دسترس است. جایی خوب برای گذران ساعتی خوش با دوستان و خانواده و پیاده‌روی به سمت شمال خیابان ولیعصر برای تجریش گردی.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***