سلام نو پلاس: ابزارهایی که در جوشکاری کاربرد دارند برای اندازهگیری دقیق، برش صحیح، فرمدهی و جوش دادن فلزات به یکدیگر استفاده میشوند.
دستهای از این ابزارها برای تولید انرژیهای مختلف هستند و شامل لیزر، فراصوت، اصطکاک، پرتو الکترون، اشتعال گاز و قوس الکتریکی میباشند.
استفاده از ابزارها و دستگاههای بهتر در جوشکاری به میزان تمیزی، کیفیت و ایمنی کار کمک میکند.
جوشکاری با استفاده از منابع مختلف انرژی، مثل اشتعال گاز (شیمیایی)، قوس الکتریکی (الکتریکی)، لیزر، پرتو الکترون، اصطکاک و فرا صوت انجام می شود.
از اصلی ترین ابزار جوشکاری نیز می توان به ماده ای به اسم پرکننده اشاره کرد که در جهت تسهیل در شکل گیری یک پیوند قوی بین فلزات پایه مورد استفاده قرار می گیرد.
در بسیاری فرایندهای جوشکاری نیز به نوعی سپر نیاز است تا هم از قطعات اصلی و هم از ماده پر کننده در برابر اکسیداسیون در طی فرآیند جوشکاری محافظت کند.
تجهیزات جوشکاری آرگون
اجرای فرایند جوشکاری نیازمند به یک سری لوازم و ابزارهای خاص است. برخی از این وسایل در تمامی جوشکاریها مشترک هستند.
جوشکاری آرگون یکی از فعالیتهای صنعتی مهم است که نیازمند تهیه ملزومات و ابزار می باشد. برخی از لوازم جانبی برای اجرای جوشکاری آرگون عبارتاند از:
منبع تغذیه
اولین و مهمترین ابزار مورد استفاده در جوشکاری آرگون تهیه منبع تغذیه است.
منبع تغذیه می تواند از هر دو نوع مولد برق جریان مستقیم یا DC و جریان متناوب یا AC استفاده کرد. منبعهای تغذیه معمولا ترانسفورماتور یکسو ساز یا ژنراتورها هستند.
سیلندر گاز محافظ: یکی از وسایل مورد نیاز برای پیش بردن عملیات جوشکاری کپسول فلزی حاوی گاز محافظ است. میزان فشار گاز داخلی کپسول بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ بار می رسد.
رگولاتر و فلومتر
یکی از مهمترین ابزار مورد استفاده در جوشکاری آرگون با هدف تنظیم فشار گاز، رگلاتور و فلومتر است.
این وسیله با کاستن فشار خروجی گاز کپسول و تنظیم شدت خروجی گاز محافظ از مشعل مقدار فشار گاز خروجی را بین ۳ تا ۷ بار تنظیم می کند.
شیلنگ و بست های گاز: هر چند این دو وسیله از نظر اندازه کوچک هستند و در ابتدای امر زیاد مهم جلوه نکنند اما باید توجه کنید بدون داشتن این دو وسیله امکان جوشکاری وجود ندارد.
شیلنگ و بست های گاز وظیفه هدایت گاز محافظ از سیلندر به سمت مشعل یا تورچ را بر عهده دارند.
تورچ یا مشعل
این قطعه یکی از ابزار مکانیکی در جوشکاری آرگون است که در انواع مختلف تولید و در اختیار جوشکاران قرار می گیرد. تورچ یا مشعل، هدایت جریان برق از رکتیفایر به کمک کابل اتصال به سمت الکترود تنگستن و گاز محافظ را انجام می دهد.
به دلیل حرارت بالای ایجاد شده در زمان جوشکاری، گاز محافظ به تنهایی قادر به خنک کردن مشعل نمی باشد از این رو از آب به عنوان خنک کننده استفاده می شود.
کابل اتصال
در کنار تهیه تمام وسایل مورد نیاز برای اجرای عملیات جوشکاری چنانچه کابل اتصال وجود نداشته باشد تمامی تلاش شما بیهوده خواهد بود. کابل اتصال یا کابل برق برای راهاندازی دستگاه لازم و ضروری است.
الکترود تنگستن
ماده مورد نیاز برای شروع عملیات جوشکاری است. الکترود تنگستن در گروه الکترودهای ذوب نشدنی مطابق با استاندارد AWS A۵.۱۲ قرار می گیرد.
الکترود تنگستن در اندازههای و گونههای متنوع تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. الکترود خالص، توریم دار و زیر کونیوم دار که هر کدام با توجه به قابلیتهایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
الکترود تنگستن خالص نسبت به سایرین ارزانتر، ظرفیت حمل الکتریسیته کمتر، قابل استفاده با جریان برق متناوب یا AC و با طول عمر کوتاه است.
الکترود توریم دار، با ظرفیت حمل الکتریسیته بالاتر دارای طول عمر بیشتری است. این نوع الکترود با جریان DC یا مستقیم کار می کند.
الکترود زیرکونیوم دار از بهترین نوع الکترود در جوشکاری آلومینیوم و منیزیم است. این نوع الکترود تمامی قابلیت دو الکترود قبلی را دارد.
دسته بندی الکترود تنگستن بر اساس رنگها انجام می شود.
انتخاب الکترود تنگستن مناسب بر اساس قطر آن در جوشکاری به شدت جریان و نوع جریان برق ورودی (مستقیم یا متناوب) دارد.
سیم جوش
سیم جوش ها بر اساس استاندارد AWS طبقه بندی می شوند.
سیم جوش یا فیلر جوشکاری با هدف ایجاد اتصال بین دو سطح جداشده در بیشتر فعالیتهای جوشکاری کاربرد دارد. طول این سیمها بین ۶۱ تا ۹۱ سانتیمتر است و به صورت کلاف شده عرضه می گردد.
انبر اتصال
یکی از لوازم جانبی پرکاربرد برای اجرای یک جوشکاری دقیق و بدون کجی سطوح به شمار می آید.
انبر جوش
بیشتر با هدف نگهداری الکترودها و برقراری جریان فاز مثبت برق بین کابل و الکترود در هر موقعیت زمانی و مکانی استفاده می شود.
وسایل مورد نیاز جوشکاری سیار
جوشکاری سیار نیازمند تجهیزات و وسایل مخصوصی است که به انجام عملیات جوشکاری کمک میکنند.
در این بخش از مقاله به معرفی و توضیح وسایل مهم مورد نیاز در جوشکاری سیار میپردازیم:
۱ – جوشکاریگر (Welder)
جوشکاریگر یکی از اصلیترین وسایل در جوشکاری سیار است. انواع مختلفی از جوشکاریگرها وجود دارد، از جمله جوشکاریگرهای TIG، MIG، و قوس الکتریکی. انتخاب نوع مناسب جوشکاریگر بستگی به نوع جوشکاری و مواد جوشکاری دارد.
۲ – الکترودها و سیم جوش (Electrodes and Welding Wire)
الکترودها و سیم جوش برای انجام جوشکاری از مهمترین وسایل هستند. انتخاب مناسب این مواد بر اساس نوع جوشکاری و مواد مورد استفاده ضروری است.
۳ – گاز حفاظتی (Shielding Gas)
در جوشکاری MIG و TIG، استفاده از گاز حفاظتی ضروری است. این گازها به منظور جلوگیری از تماس مواد جوشکاری با هوا و اکسیداسیون جلوه میکنند.
۴ – خرچنگها (Clamps)
خرچنگها برای نگهداری قطعات جوشکاری به همراه یکدیگر و تثبیت آنها حین جوشکاری استفاده میشوند. انتخاب خرچنگ مناسب بر اساس اندازه و شکل قطعات ضروری است.
۵ – عینک حفاظتی (Welding Helmet)
عینک حفاظتی با فیلترهای خاص برای محافظت از چشمان جوشکاران در برابر نور قوس الکتریکی و پرتوهای مضر استفاده میشود.
۶ – لباس حفاظتی (Protective Clothing)
لباسهای حفاظتی شامل پوشاک مناسب، دستکشها، کفشها و پوشاک محافظی هستند که از جوشکار در برابر خطرات احتمالی مانند اسپری جوشکاری، برق، و حرارت محافظت میکنند.
۷ – ابزارهای دستی (Hand Tools)
ابزارهایی مانند چاقوی جوشکاری، دستگاههای تمیزکاری، و تراشهای دستی برای پساجوشکاری و تمیزکاری جوشها و قطعات جوشکاری مورد نیاز هستند.
۸ – تجهیزات ایمنی (Safety Equipment)
در جوشکاری سیار، تجهیزات ایمنی نظیر کلاه حفاظتی، دستکشهای مقاوم به حرارت، ماسک تنفسی، و دستگاههای اطفاء حریق برای پیشگیری از حوادث ایمنی بسیار حیاتی هستند.
۹ – تجهیزات اندازهگیری (Measurement Tools)
اندازهگیری دقیق ابعاد و زوایا برای تنظیم دقیق تجهیزات و قطعات جوشکاری بسیار مهم است. ابزارهایی مانند شاقولها، کالیپرها و میزها برای انجام این کارها به کار میروند.
این وسایل تنها چند نمونه از وسایل مورد نیاز در جوشکاری سیار هستند. انتخاب و استفاده صحیح از این وسایل باعث بهبود عملکرد و کیفیت جوشکاری میشود و همچنین ایمنی کارگران را تضمین میکند.
قیمت سرپیک جوشکاری بدون اکسیژن
سرپیک جوشکاری بدون اکسیژن در خصوص گرمی یک جسم فلزی کاربرد دارد. در راستای جوشکاری با هواگاز نیاز به ادغام سازی دو گاز با یکدیگر است.
استفاده به تنهایی از گاز، شعله ای را ایجاد می نماید. این شعله موجب ذوب سریع سیم برنج نمی گردد. در مواردی همانند ایزوگام استفاده از آن انجام می گردد.
در واقع اسم اینگونه محصولات را برای جوشکاری نمی شناسند. بسیاری از مشتریان برای خرید این محصول با نام فوق در حال استفاده هستند.
از محصول فوق جهت جوشکاری مواردی همچون ایزوگام و موارد پلاستیکی استفاده می گردد.
میزان گرما در این محصول با توجه به میزان کیفیت و خروجی شعله ارتباط دارد.
در نوع های فوق از دو مدل برخوردار هستند. برخی از یک ورودی و برخی دیگر از دو ورودی بهره می گیرد. که دو ورودی از اکسیژن بهره می برد.
محصولات فوق در برندهای ایرانی به فروش میرسد. استفاده از شیر جهت تنظیم میزان شعله شرایط را برای کاربر ایجاد می نماید.
یکی از مهمترین مواد مصرفی در جوشکاری سر جوشکاری است، اما متأسفانه مانند سایر مواد مصرفی جوشکاری، جوشکارها نیز از انتخاب صحیح هد جوشکاری اطلاع ندارند.
جوشکاری گاز محافظ از انواع مختلف گازها استفاده می کند و هر یک از آنها برای انتقال مناسب اکسیژن و گاز به یک نازل متفاوت نیاز دارند.
نازل های جوشکاری در انواع ، اشکال ، فرم ها و سبک های مختلف تولید می شوند.
در جوشکاری گرم ، به دلیل دمای بسیار بالای نقطه جوش و فضای نزدیک به آن، همه دوست دارند فاصله ایده آل با آن داشته باشند، اندازه های مختلفی برای نازل های جوشکاری بسته به نوع جوشکاری و میزان گرمایش وجود دارد.
به عنوان مثال، یک سر جوش مخروطی بلند برای ضخامت های مختلف فلز مناسب است.
انتخاب اندازه و نوع نازل مناسب با توجه به ماهیت کار و گاز موجود بسیار مهم است. نازل های جوشکاری با نازل های دو بخشی با انواع مختلف گاز کارآیی ترین کار را برای برش های عادی ارائه می دهند.
در حال حاضر شرکت های بسیاری در اقصی نقاط دنیا وجود دارند که اقدامات گسترده ای را در حوزه تولید سرپیک به ثمر رسانده و این محصول را همراه با برندهای مختلف به بازارهای جهانی از جمله بازار ایران عرضه نموده اند، هر یک از این برندها، سعی در ارائه بهترین محصولات داشته و برخی از آنها در این حوزه، موفق تر عمل کرده اند.
می توان گفت سه کمپانی زینسر ، گلور و ایلدیز در حوزه جوشکاری موفق تر عمل کرده و توانسته اند سهم بزرگی از بازار تجهیزات جوشکاری را به خود اختصاص دهند.
تجهیزات جوشکاری زیر آب
برای جوشکاری زیر آب تجهیزات زیر مورد نیاز است:
- دستگاه جوشکاری DC ۴۰۰ آمپر
- سوییچ ایمنی ۴۰۰ آمپر ۲۵۰ ولت
- کابل جوش
- انبر اتصال
- انبر تست آمپر
- ولت متر DC
- انبر نگهدارنده الکترود
- برس سیمی
- چکش گل زنی
- سوهان
- الکترود عایق
- دستکش
- ماسک
رعایت ایمنی در جوشکاری زیر آب بسیار مهم و حیاتی است، چرا که یک اشتباه منجر به آسیب های بسیار زیاد و حتی تلفات جانی خواهد شد.
در این روش از انواع روش های جوشکاری باید همیشه احتمال قرار گرفتن جوشکار در معرض شوک های الکتریکی را در نظر گرفت.
به همین دلیل تجهیزات جوشکاری باید ضدآب و به صورت کامل عایق بندی شده باشند تا خطری افراد را تهدید نکند.
از طرفی وجود یک ارتباط مناسب بین جوشکار و همیار او در خارج از آب ضروری است، چرا که این ارتباط باید حتماً به منظور پایش جریان جوشکاری بین جوشکار و دستیارش وجود داشته باشد.
از آنجایی که برخی از پروژه ها در عمق زیاد انجام می شوند، یک جوشکار زیر آب باید به صورت کامل مهارت های مختلف غواصی را آموزش دیده باشد.
در کنار این مهارت ها داشتن آگاهی کافی از مشکلاتی که می تواند در ارتباط با تنفس گازهای سمی برای یک جوشکار غواص به وجود بیاید نیز از الزامات جوشکاری زیر آب است.
جالب است بدانید که مشکل استنشاق گازهای سمی زمانی ایجاد می شود که غلظت گازهای محلول بی اثر در داخل بدن، از شرایط تعادل بیشتر شده باشد.
یکی دیگر از مشکلاتی که غواص های جوشکار در آب های عمیق با آن روبرو خواهند شد، فرایند فشارزدایی یا همان Decompression است.
عدم اجرای صحیح این فرایند می تواند غواص را به کشتن بدهد. از این رو مراحل فشار زدایی می بایست همیشه با استفاده از ابزار آلاتی مانند عمق سنج و یا رایانه به دقت مورد پایش قرار گیرد.
نظر شما