سلام نو _ سرویس گردشگری: اصفهان شهر نقش و نگارهاست و ضیافتی از طرح، رنگ، هنر، معماری و تاریخ را به مسافرانش هدیه میدهد.
در میان این همه زیبایی و شکوه، کاخ چهلستون اصفهان قرار دارد که به نقاشیها و آینهکارهای بیمثالش مشهور شده و روزگاری میزبان بزرگانی از سراسر دنیا بوده است.
بنایی که تاریخ ساخت آن به دوران صفوی و زمان شاه عباس اول و شاه عباس دوم بازمیگردد و در میان باغی بزرگ و سرسبز قرار گرفته است.
باغی که نمونهای عالی از باغهای سلطنتی صفوی به شمار میآید و یکی از ۹ باغ ثبت جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو محسوب میشود.
کاخ چهلستون اصفهان کجاست
زمان ساخت کاخ چهلستون به زمان شاه عباس اول معروف به عباس کبیر برمیگردد که اصفهان به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد. در آن زمان پروژههای عظیم متعددی در این شهر تاریخی اجرا شد.
احداث بلوار بزرگ و عریض چهارباغ و باغهای ایرانی دوستداشتنی در اطراف آن یکی از این طرحها بود. محوطه سرسبز چهلستون یکی از مهمترین این باغها بوده و در واقع گذرگاه ارتباطی چهارباغ به میدان نقش جهان بوده است.
در زمان شاه عباس کبیر، عمارت کوشکی در وسط این باغ ساخته شد تا از میهمانان خارجی و داخلی پذیرایی شود. این غرفه در واقع اولین شالوده کاخ بوده است، جایی که در برخی از کتب تاریخی اشاره شده که شاه عباس اول نوروز سال ۱۶۱۴ را در آن جشن گرفته است.
با روی کار آمدن شاه عباس دوم در اواسط قرن هفدهم، این کوشک ساده گسترش یافت و تالارهای متعددی مانند تالار ۱۸ ستونی، تالار آینه و اتاقهای مجلل و بزرگ طبقه اول به بنای اصلی اضافه شد.
عمارت جدید با انواع تزئینات ایرانی از جمله آینهکاری، مینیاتور، کاشیکاری و مقرنس تزیین شد و با برکتترین بنای جهان لقب گرفت.
استخر زیبایی در جلوی ساختمان ساخته شد که زیبایی آن را دو چندان کرد. ساخت کاخ چهل ستون در سال ۱۶۴۷ به پایان رسید و با حضور میهمانان خارجی و داخلی و شاه افتتاح شد.
سپس به عنوان تالار پذیرایی برای پذیرایی از سفرا و مقامات خارجی خدمت کرد. به گفته برخی از مورخان، این عمارت در اثر آتش سوزی شدید ویران شده و برخی از قسمتهای آن در اواخر عصر صفویه سوخته است.
آدرس: استان اصفهان، اصفهان، میدان امام حسین، خیابان استانداری
دسترسی با استفاده از مترو: باغ چهلستون در شرق خیابان چهار باغِ پایین، جنوب خیابان سپه و غرب میدان نقش جهان واقع شده است. برای رسیدن به این باغ میتوانید از خط متروی اصفهان استفاده کرده و در خیابان چهارباغ، ایستگاه شهدا پیاده شوید و ادامه مسیر را به وسیله تاکسی یا پیاده، رو به جنوب طی کنید.
دسترسی با استفاده از اتوبوس: همچنین میتوانید با استفاده از خط اتوبوسرانی "میدان امام حسین تا میدان لاله"، در خیابان باغ گلدسته از ایستگاه شهرداری پیاده شده و از آنجا مسیر باغ چهلستون را در پیش بگیرید.
خوب است بدانید کاخ چهلستون در نزدیکی میدان نقش جهان واقع شده است و شما میتوانید با پیادهروی کوتاه مدت از سمت غرب میدان، خود را به این بنای تاریخی برسانید.
ساعت بازدید چهلستون اصفهان
برای ورود به این مجموعه زیبا باید بلیط ورودی تهیه کنید. همه روزه میتوانید از ساعت ۹:۳۰ صبح الی ۱۵:۴۵ بعد از ظهر از کاخ چهلستون بازدید کنید. مدت زمان پیشنهادی برای بازدید از این اثر تاریخی زیبا ۱ الی ۲ ساعت است.
بهترین زمان برای بازدید از کاخ فصل بهار و ماه اردیبهشت است. البته به دلیل خنکی هوا در عصرهای تابستان نیز جزو مقاصد گردشگری پرطرفدار به شمار میآید. همچنین شبها، چهلستون با نورپردازی بسیار زیبا جلوهای خاص به خود میگیرد.
کاخ چهل ستون و باغ آن حدود ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد. معماری این کاخ تلفیقی از معماری چینی، ایرانی و فرانسوی است. ایوان جلوی کاخ ۲۰ ستون دارد. به نظر میرسد به دلیل انعکاس در آب استخر جلویی به چهلستون معروف است. نظریه دیگر این است که نام چهلستون به دلیل وجود ستونهای متعدد در این کاخ است.
در ادبیات ایران چهل بیشتر به عنوان نشانهای از تعدد بیان میشود. به هنگام بازدید از این کاخ ابتدا ایوانی بزرگ به طول ۳۸ متر و عرض ۱۷ متر نظر شما را جلب میکند. این ایوان در ضلع شرقی بنا است و دارای ۱۸ ستون چوبی به ارتفاع ۱۴ متر از تنه درخت چنار و کاج است که بالای هر کدام به طرز ماهرانهای تزئین شده است.
همچنین روی چهار شیر سنگی حکاکیشده زیبا، چهار ستون میانی وجود دارد. شیرهای سنگی فوارههایی هستند که آب را به داخل حوض مرمری بین چهار ستون بیرون میریزند. سقف دیدنی ایوان از چوب ساخته شده و با نقاشی و آینه کاری تزیین شده است.
تالار تخت یا تالار اصلی مهمترین قسمت کاخ چهلستون اصفهان است که با نقاشیهای دیدنی و شگفتانگیز دوره صفویه، پنجرههای خاتمکاری و سقفی باشکوه تزئین شده است.
سقف این اتاق بزرگ شاید بهترین نمونه در نوع خود در ایران باشد. نقاشیهای این اثر تاریخی نمونههای کاملی از نقاشی مکتب اصفهان در قرن هفدهم و هجدهم است.
به طور کلی در کاخ چهلستون علاوه بر تزئینات گل و حیوانی که روی دیوارها کار شده است، حدود هفتاد نقاشی دیواری با تکنیکهای تمپرا و رنگ روغن دیده میشود. دیوارنگارههای اولیه این کاخ به زمان شاه عباس دوم بازمیگردد و بیشتر ویژگیهای مکتب اصفهان را نشان میدهد.
نظر شما