سلام نو _ سرویس گردشگری: سد مخزنی درودزن در استان فارس، در ۵۰ کیلومتری شمال غرب مرودشت و روی رود کر ساخته شده است و از جمله جاهای دیدنی مرودشت به شمار میآید.
ساخت این سد در سال ۱۳۵۱ هجری خورشیدی به پایان رسید و آب آشامیدنی شهرهای شیراز و مرودشت و آب کشاورزی منطقه مرودشت و کامفیروز را پشتیبانی میکند.
این سد در ابتدا با همان نام داریوش شناخته میشد؛ ولی پس از انقلاب اسلامی نام آن به درودزن که نام روستایی در نزدیکی آن است، تغییر یافت.
سد درودزن را میتوان بهعنوان یکی از خوشمنظرترین جاهای دیدنی اطراف شیراز معرفی کرد. این سد در نزدیکی روستایی با همین نام قرار دارد که از توابع شهرستان مرودشت است. بهطور دقیقتر، سد درودزن در ۵۰کیلومتری شمال غرب مرودشت، روی رودی موسوم به «رود کر» احداث شده است.
فاصله این سد تا شهر شیراز حدوداً ۱۰۰ کیلومتر و برای ورود به محوطه اون نیاز به اخذ مجوز ورود از سازمان آبفا دارید.
عمق سد درودزن
شهر مرودشت پس از شیراز، بزرگترین شهر استان فارس است. این شهر به لطف داشتن جاذبههای طبیعی مسحورکننده در کنار آثار و بناهای تاریخی مهم و ارزشمند، بهعنوان دومین قطب گردشگری مهم در منطقه شناخته میشود.
پیش از این در مطالب دیگر راجعبه بسیاری از جاهای دیدنی این شهر سخن گفتهایم. این بار میخواهیم کمی پا را فراتر گذاشته و به معرفی یکی از جاهای دیدنی اطراف مرودشت بپردازیم.
جاذبهای که درنظر داریم، «سد درودزن فارس» است. این جاذبه هم تاریخ و هم طبیعت را در آغوش خود جای داده است؛ ازاینرو بازدید از آن هم فال است و هم تماشا. بهعلاوه سد درودزن مرودشت مایه حیات انسانها، گیاهان و محصولات کشاورزی روستاها و شهرهای اطراف خود را تأمین میکند.
قدمت ساخت سد درودزن به دوره حکومت هخامنشیان در ایران بازمیگردد. این سد در زمان «داریوش بزرگ» ساخته شده و به همین دلیل آن را «سد داریوش» نامیدند.
سد داریوش را میتوان بهعنوان یکی از بدیعترین سازههای آبی کشور معرفی کرد. خوب است اشاره کنیم که در زمان حکومت قاجار در ایران، این سد به «تنگ دختر» یا «سنگ دختران» معروف شد.
سدی که اکنون در نزدیکی روستای درودزن وجود دارد و از آن برای مصارف مختلف استفاده میشود، در زمان حکومت پهلوی (سال ۱۳۵۱ هجری خورشیدی)، با هدف تأمین آب آشامیدنی شهرهای شیراز و مرودشت و آب زمینهای کشاورزی شهرستانهای مرودشت و کامفیروز احداث شده است.
خوب است بدانید که پس از ساخت سد جدید، آثار باقی مانده از سد داریوش بزرگ نیز به منطقهای در همان نزدیکیها انتقال یافت.
در آن زمان سد جدید را نیز «داریوش» نامیدند؛ اما پس از انقلاب اسلامی نام آن به «درودزن» تغییر یافت. همان طور که گفتیم، درودزن نام روستایی در نزدیکی این سد است.
تفرجگاه سد درودزن
بهجرئت میتوان گفت که یکی از بهترین منظرهها مربوط به این سد است. این سد در مجاورت روستایی بهنام درودزن قرار دارد و نام این سد نیز از همینجت گرفته شده است.
سد درودزن روی رودی بهنام رود کر ساخته شده است و قدمت آن به دوره حکومت هخامنشیان در ایران برمیگردد.
این سد که یکی از جاذبههای طبیعت شیراز بهحساب میآید، در دوره حکومت پهلوی، آب آشامیدنی شهرهای شیراز و مرودشت و همچنین آب مورد نیاز زمینهای کشاورزی را تامین میکرد.
از آنجاییکه این سد توسط داریوش بزرگ ساخته شده بود، پیش از انقلاب به آن سد داریوش میگفتند، اما بعد از انقلاب نام آن را به سد درودزن تغییر دادند.
فضای سرسبز اطراف این سد برای گذراندن اوقاتی خوشی در کنار دوستان و خانواده و دور شدن از دغدغهها و شلوغیهای زندگی شهری، انتخاب بسیار مناسبی بهشمار میرود.
دریاچه سد درودزن در نزدیکی شیراز در کنار روستای درودزن شهرستان مرودشت واقع شده است که علاوه بر اینکه آب شرب منطقه را تامین می کند برای کشاورزان منطقه هم نعمت بزرگی است برای دسترسی به آن دو راه وجود دارد راه اول از سمت مرودشت جاده پتروشیمی است که به روستای درودزن و سد ختم می شود راه دوم از سمت شهرستان بیضا و سپس کامفیروز می باشد.
سد درودزن فارس در فضایی بکر و دلنشین قرار دارد؛ ازاینرو امکانات رفاهی این منطقه بسیار محدود است. امکانات فراهمشده جهت رفاه بازدیدکنندگان در این محل، فقط شامل سکوی بتنی برای نشستن و سرویس بهداشتی میشود.
همان طور که گفتیم، سد درودزن در نزدیکی شهرستان مرودشت قرار دارد؛ ازاینرو بد نیست که در این بخش درخصوص بهترین زمان سفر به این شهر سخن بگوییم. شهرستان مرودشت در منطقهای کوهستانی قرار دارد؛ اما در کمال تعجب، آبوهوای این شهر بسیار معتدل و مطلوب است.
بهطوری که حداکثر دمای منطقه مرودشت در طول تابستان حدود ۴۱ درجه بوده و حداقل دمای آن در سردترین روزهای سال، به ۹ درجه میرسد.
با این حساب میتوان گفت که این شهر، مقصدی چهارفصل برای سفر است.
بااینحال اگر میخواهید اوج شکوه و زیبایی طبیعت شهرستان مرودشت را نظارهگر باشید، فصل بهار را برای سفر به این شهر انتخاب کنید.
نظرات