سلام نو _ سرویس گردشگری: معماران چیرهدست ایلامی، کاخ فلاحتی را در یکی از منطقههای خوش آبوهوا و خوش مسیر ایلام قدیم بنا کردند.
این کاخ اکنون در خیابان آیت الله حیدریِ ایلام واقع شده است.
خیابانی که از آن صحبت میکنیم، آدرس سرراستی دارد.
از هر کدام از اهالی شهر که آدرس موزه کشاورزی را بگیرید، مسیری سرراست برای رسیدن به این کاخ به شما معرفی میکنند.
به خیابان آیت الله حیدری که رسیدید، چشمتان به ساختمان بزرگی میافتد که اداره جهاد کشاورزی این شهر در آن قرار دارد.
موزه فلاحتی در همسایگی این ساختمان خودنمایی میکند.
آشنایی با کاخ فلاحتی ایلام
گفته می شود که کاخ فلاحتی به دستور والی ایلام غلامرضاخان ابوقداره ساخته شده که در دوران قاجار خاندان قدرتمندی به حساب می آمدند و کاخ های ییلاقی متعددی را برای سکونت خود ساخته بودند.
در واقع این کاخ در واپسین سال های قاجاری و در فضای باصفای باغی ساخته شد که امروزه اثری از آن باغ نمانده و با بافت مدرن امروزی محاصره شده است.
اگر نام کاخ کشاورزی یا موزه کشاورزی شنیدید، منظور همین کاخ فلاحتی است.
یافته های باستان شناسی در تپه علی کش استان ایلام نشان داد که قدمت کشاورزی در این منطقه به ۱۰ هزار سال پیش برمی گردد و به همین خاطر این اشیا به کاخ فلاحتی منتقل شدند تا برای عموم به نمایش گذاشته شوند و در سال ۱۳۹۰ موزه افتتاح شد.
با اینکه در عصر جدید خبری از صفا و زیبایی باغ کاخ فلاحتی نیست ولی ویژگی های معماریاش جلوه تماشایی به آن داده و باعث شده که کاخ فلاحتی در فهرست آثار ملی ثبت شود.
البته پلان این کاخ به صورت کاملا ساده طراحی شده ولی زیبایی آن در تزیینات بیرونی ساختمان مثل سرستون ها، اطراف و بالای پنجره های آن دیده می شود.
سقف این کاخ به صورت شیب دار و با پوششی از ورق گالوانیزه ساخته شده و به ستون هایی تکیه داده که در طراحی سرستون هایش از سبک کوفی الهام گرفته شده است.
پنجره های کاخ فلاحتی هم با طاق های نیم دایره و گچ بری های زیبایی از نقوش گل و گیاه و انسان تزیین شده اند.
این کاخ در زمینی به مساحت ۸۱۰ مترمربع و با زیربنای ۳۳۷ مترمربع ساخته شده و دارای ۵ اتاق است.
شاید با شنیدن نام Falahahti Palace تصوری از کاخ های تجملاتی و پر زرق و برق در ذهنتان نقش ببندد ولی داخل ساختمان عاری از هر گونه تجملی است و شاید همین ویژگی باعث شده که این کاخ برای به نمایش درآوردن اشیا باستانی مناسب باشد.
در بدو ورود به محوطه، ایوان مستطیلی کاخ و پلکان زیبایش نظرها را به سمت خود جلب می کنند.
جلوی عمارت نیز حوض بزرگی قرار دارد که با گلدان ها و درختان میوه احاطه شده است. وقتی وارد کاخ می شوید باید از ۴ بخش مختلف موزه بازدید کنید.
فضای اول موزه
در این بخش ابزارهایی مثل تیغه، کوبه، ریز تیغه، ابسیدین و خراشنده از جنس چخماق به نمایش گذاشته شده که قدمتشان به ۸ هزار سال قبل از میلاد می رسند و از تپه علی کش استان ایلام کشف شده اند.
گفته می شود که این منطقه یکی از محل های شاخص روستانشینی در دوره نوسنگی بوده است.
فضای دوم موزه
مراحل کشاورزی حدود نیم قرن پیش در استان ایلام به سبک سنتی انجام می گرفت و ابزارهایی مثل خیش، داس های متنوع، یوغ، الک یا سرند، چنگک، بیل کشاورزی و پیمانه غلات مربوط به کشاورزی سنتی هستند که می توانید در فضای دوم نمایشی موزه آن ها را ببینید.
فضای سوم موزه
اگر به آسیاب های دستی علاقه مند هستید حتما به بخش سوم موزه سر بزنید.
درست همانطور که در بعضی از فیلم های قدیمی دیده اید، آسیاب های سنگی و دستی که برای آسیاب غلات به خصوص گندم استفاده می شدند در این بخش به نمایش گذاشته شده اند. اینجا با برخی از گیاهان دارویی و شیوه آسیاب نخود آشنا می شوید.
فضای چهارم موزه
بخش نهایی موزه کتابخانه ای است که به کتاب ها و اطلاعات تکمیلی و تخصصی درباره تاریخ کشاورزی اختصاص یافته است و مجلات، اسناد، انتشارات، روزنامه ها، تصاویر، فیلم و اسلایدهای مربوط به این موضوع در آرشیو این کتابخانه نگهداری می شوند.
کاخ فلاحتی ایلام کجاست
کاخ فلاحتی که اکنون به موزه کشاورزی ایلام تبدیل شده، عمارتی باشکوه در دیار باصفای ایلام است.
در روزگارانی دور، والی ایلام در این کاخ به عیشونوش مشغول میشد.
از آن زمان روزهای زیادی گذشته و عمارت فلاحتی کابردهای مختلفی داشته است.
به هزارویک دلیل این کاخ بهعنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی ایلام شناخته میشود. دیرینگی کاخی که از آن صحبت میکنیم به دوران قاجار باز میگردد.
با نگاهی به این کاخ متوجه خواهید شد که معماران قجری چیزی برای ساخت آن کم نگذاشتهاند.
مسئولین گردشگری ایلام که بهخوبی میدانستند از کنار زیباییهای کاخ فلاحتی بهراحتی نمیتوان گذشت، این کاخ را به موزه تغییر کاربری دادند.
به همین دلیل رسیدگی خوبی به این کاخ میشود و بنای آن در شرایط مطلوبی برای گردشگری قرار دارد.
کاخ فلاحتی تقریبا در وسط نقشه شهر ایلام و در خیابان «آیتالله عبدالرحمن حیدری ایلامی» واقع شده است.
نظر شما