سلام نو _ سرویس گردشگری: اندیمشک یکی از شهرهای جنوب غربی کشور است که با قرارگیری در مجاورت خرابههای شهر باستانی و قدیمی «لور» و «اریترین» امروزه میتوان آثار تاریخی و دیدنی های قدیمی ارزشمندی را در آن مشاهده کرد.
در برخی از متون تاریخی از جمله نوشتههای مورخانی همچون «اصطخری» و «مقدسی»، از شهر لور بهعنوان سرزمینی آباد یاد شده است؛ شهری که به نظر میرسد تا دوران قرون وسطی همچنان آباد و پویا بوده و از سرزمینهای ارزشمند این نواحی به شمار میرفته است.
جالب است بدانید که «اندیمشک» نام منتخبی است از طرف «فرهنگستان ایران» که در دهه بیستم شمسی برای قریه «صالحآباد» در نظر گرفته شد.
در واقع این شهر در عصر حکومت قاجاریان و در زمان حکمرانی «حاج صالحخان مکری»، هنگامی که به دستور وی در نزدیکی بخشهای ویران شده شهر باستانی لور قلعهای احداث شد، اهمیت یافت.
ابتدا آن را صالحآباد نامیدند و پس از گذشت مدتی به اندیمشک تغییر نام یافت.
شهر اندیمشک، تنها شهری است در استان خوزستان که سه استان خوزستان، کرمانشاه و لرستان را به یکدیگر متصل کرده است و از شهرهای مهم و ارزشمند گردشگری جنوب غربی ایران محسوب میشود.
جاهای دیدنی و طبیعی اندیمشک
منطقه تفریحی چم سبز یا چم سوز
در شرق اندیمشک یک منطقه تفریحی وجود دارد که از سد دز شروع میشود و تا قلعه مختار واقع در چم گلک اندیمشک ادامه پیدا میکند.
این منطقه دارای دیوارههای بلند و آبی روان با عمق زیاد است؛ این دو عامل سبب میشود که منطقه چم سبز در همه فصول آب و هوایی خنک همراه با فضایی دلنشین داشته باشد. این منطقه در نزدیکی اندیمشک قرار دارد.
کوه تنگوان، قدمگاه امام رضا، منگره، پل صیحه، قبر محمود علی، سد کرخه، چشمه آب کرزمی، بقایای شهر باستانی لور، بقایای شهر عیلامی زعفران، تپه باستانی طولایی قلعه رزه، قلعه توران، قلعه صالح آباد از دیگر جاهای دیدنی استان خوزستان در اندیمشک هستند.
منطقه شکار ممنوع چهل پا
از دیگر مکانهای گردشگری در استان خوزستان «منطقه شکار ممنوع چهل پا» است که در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهرستان اندیمشک قرار دارد.
این منطقه از گذشتههای دور بهعنوان زیستگاه کل و بز شناخته میشد که امروزه با استفاده از مسیرهایی که در دل دیوارههای صخرهای آن هم با کمک سیمهای کابلی ضخیم ایجاد شده است، میتوان این ناحیه از استان را مشاهده و در آن حضور یافت.
در واقع چهل پا متشکل از ارتفاعات کوهستانی زاگرس است که حضور رودخانه خروشان دز که از دل درهای بزرگ با شیارهای صخرهای عبور میکند، بر زیبایی این منطقه افزوده است.
جاهای دیدنی و تاریخی اندیمشک
پل صیحه
«پل صیحه» نام یکی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی اندیمشک است که در فاصله هشت کیلومتری از مسیر اندیمشک به شوش قرار دارد. این سازه متعلق به دوران حکومت صفویان است که در سال ۱۳۷۹ شناسایی شد و در سال ۱۳۸۲ بهعنوان میراث ملی به ثبت رسید.
پل دارای ۱۲ دهنه است که در زمان پویایی بهعنوان سازهای جهت انتقال آب مورد استفاده قرار میگرفت.
چنین سازههایی که فقط برای آبیاری زمینهای کشاورزی احداث میشدند، به آبرو شهرت مییافت. سنگ، آجر و ملات گل و آهک و ساروج از مصالح به کار رفته در ساخت پل صیحه است که به «آباره عباس خان» نیز شهرت یافته است.
طبق اظهارات کارشناسان، در ساخت پل توجهی به نمای آن نشده و تنها به نوع کاربری آن و قدرت و استحکام سازه اهمیت داده شده است که در برابر عوامل آسیبزا، استقامت کافی را داشته باشد.
- آدرس: کیلومتر ۸ جاده اندیمشک به شوش
قلعه حسینی
در مجاورت مسیر اندیمشک به پلدختر، یکی دیگر از آثار تاریخی استان خوزستان قرار دارد که قدمت آن به دوران حکومت صفویان بازمیگردد.
«قلعه حسینی» نام این بنای کهن است که در روستایی به نام «قلعه رزه» و در بخش «الوار گرمسیری» قرار دارد.
سازندگان این بنای کهن، آن را بهصورت ساختمانی با پلانی چهارگوش در فاصلهای حدود ۱۵۰ متری از «کاروانسرای رزه» و در دو طبقه احداث کردهاند.
به نظر میرسد که طبقه بالای قلعه بهعنوان مکانی برای نگهبانی بنا شده است.
در بخش غربی این قلعه تاریخی میتوان پلکانهایی را مشاهده کرد که به طبقه دوم منتهی میشود.
این در حالی است که در طبقه دوم نیز پلکانهایی جهت راهیابی به پشت بام، تعبیه شده است.
ساروج و سنگ لاشه از عمده مصالح استفاده شده در ساخت این قلعه است که بهدلیل سکونت داشتن شخصی به نام حسین، آن هم برای مدتی طولانی، به قلعه حسینی شهرت یافته است.
- آدرس: جاده اندیمشک به پل دختر
مقبره محمودعلی
از دیگر دیدنی های شهرستان اندیمشک آرامگاهی است تاریخی به نام «مقبره محمودعلی» که در روستایی به همین نام و در بخش الوار گرمسیری اندیمشک قرار دارد.
این اثر تاریخی متعلق به قرون میانه اسلامی است که در جنوب غربی دهستان مازو ساخته شده ست.
معمار این بنای کهن، گنبد آن را بهصورت مخروطی شکل و با ارتفاعی حدود هشت متر از سطح بام مقبره ساخته است.
در واقع گنبد در دو طبقه و از دو جداره تشکیل شده بهگونهای که فضایی بین مقبره و گنبد قرار دارد که با کمک دریچهای که در آن مکان قرار دارد، میتوان به آن داخل شد. قبر نیز در مرکز مقبره جای گرفته است.
با استناد از کتب تاریخی، به نظر میرسد که گنبد محمود علی، متعلق به سلطان محمود، فرزند شخصی به نام علی است که با گذشت زمان به محمود علی و در گویش مردم محلی به محمید علی شهرت یافته است.
در پیرامون این مکان تاریخی، گورستانی بسیار قدیمی مشاهده میشود که روی تعدادی از قبور نوشتههایی به خط کوفی وجود دارد.
- آدرس: شوشتر، بخش الوار گرمسیری
قلعه رزه
«قلعه رزه»، «قلعه رزمانان» و «قلعه رزمان» نامهای یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در شهرستان اندیمشک است که در مسیر خرمآباد به اندیمشک و در فاصله نیم کیلومتری از بخش جنوب شرقی روستای قلعه زرده قرار دارد.
این بنای تاریخی محل سکونت کاروانیانی بوده است که از خرمآباد به اندیمشک، تردد داشتهاند.
کاروانسرا با پلانی بهصورت چهارگوش و بهشکل مستطیل در جهت شرقی و غربی طراحی شده است و در گروه کاروانسراهای چهار ایوانی قرار دارد.
قدمت این میراث ملی به دوران حکومت صفویان بازمیگردد که به همت فردی به نام «حسین خان والی» و در سال ۱۰۰۸ هجری قمری ساخته شده است.
این عمارت کهن دارای ۱۴ اتاق مسکونی که همگی به یکدیگر راه دارد، تنها یک در و با مصالحی همچون سنگ قلوه ساروج و گچ بنا شده است.
البته در زمانهای بعد هنگام مرمت و تعمیر قلعه، کنگرههایی برای نگهبانی نیز در آن ساخته شده است.
این قلعه در زمان پهلوی اول و هنگام فتح لرستان به دست سپاهیان رضاشاه، از لحاظ نظامی بسیار مهم و ارزشمند بوده و از قرارگاههای اصلی برای پیشگیری از شورش به شمار میرفت.
در بخش شمالی قلعه میتوان عمارتی دو طبقه اما با مساحتی کوچکتر را مشاهده کرد که به «حسینه» یا «قلعه حسینی» شناخته میشود.
- آدرس: مسیر خرمآباد به اندیمشک، ۵۰۰ متری جنوب شرقی روستای قلعه رزه
نظر شما