به گزارش سلام نو برگزاری کریسمس در کشورهای مختلف مسیحی بنا به سنت و رسم و رسوم آنان، تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارد.
اما مشترکات این مراسم این است که: مسیحیان برای جشن گرفتن میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) به کلیساها میروند، در منزل یک درخت کاج را تزیین و چراغانی میکنند و در خیابانها و کوچهها دستهدسته سرودهای پرستشی و شکرگزاری اجرا مینمایند.
همچنین در ایام کریسمس حراجی هایی برپا میشود و در روز باکسینگ در ۲۶ دسامبر، کارمندها از کارفرمای خویش هدیه دریافت میکنند.
تاریخ دقیق کریسمس
برای بسیاری از اقوام اروپایی مثل مردم اسکاندیناوی، زمستان زمان شادی و پایکوبی محسوب میشده و جشن انقلاب زمستانی، بهانهای برای قدردانی از بازگشت خورشید و پیش درآمدی باشکوه برای نزدیک شدن به موسم بهار بوده و هست.
در این زمان، مردم اسکاندیناوی آتش روشن میکردند و دور آن جمع میشدند و تا سوختن آخرین قطعه چوب، جشن میگرفتند و این کار را بسیار خوشیمن میدانستند.
با ظهور مسیحیت و کشمکشهای مختلف پیروان این دین با هم، قرنها برگزاری جشن کریسمس و شیوه برگزاری آن، محل بحث و جدل بود تا این که آمریکای نوین قرن ۱۹ این جشن را از یک کارناوال پر سروصدا به یک جشن خانوادهمحور تبدیل کرد.
روز کریسمس ۱۴۰۲ برابر است با دوشنبه ۴ دی ۱۴۰۲ مصادف با ۲۵ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی و یا ۱۱ جمادی الثانی سال ۱۴۴۵ قمری.
کریسمَس یا نوئل جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامیداشت زادروز عیسی مسیح برگزار میشود.
تاریخ روز کریسمس ۱۴۰۲ به شمسی دوشنبه، ۴ دی ۱۴۰۲
تاریخ روز کریسمس ۲۰۲۴ به میلادی Monday, December ۲۵, ۲۰۲۳
تاریخ روز کریسمس به قمری إثْنَان، ۱۱ جمادی الثانی ۱۴۴۵
وقتی صحبت از جشن کریسمس مهم و جذاب میشود، احتمالا این سوال به ذهنتان خطور کند که واژه کریسمس از کجا آمده و به چه معناست؟ کریسمس یکی از مقدسترین روزهای سال برای مسیحیان و تولد عیسی مسیح است.
چیزی که از این جشن کریسمس به نسل فعلی رسیده، ترکیبی از فولکلورها و آداب کلیسایی محسوب میشود و بیشتر جشنی بینالمللی با درون مایه مذهبی به شمار میآید.
بسیاری جشن سال نو را با جشن کریسمس اشتباه میگیرند اما این دو جشن با هم متفاوتند.
جشن کریسمس، جشنی نمادین برای بزرگداشت تولد حضرت مسیح است و سال نو، روز پایان سال قبل و آغاز سال نو محسوب میشود؛ شروع سال نو در فرهنگهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارند.
ریشه لغوی کریسمس یعنی مراسم عشای ربانی در روز مسیح است که برای نخستین بار در سال ۱۰۵۰ میلادی وارد زبان انگلیسی قدیم شد.
براساس مطالعات برخی از محققان نیز این واژه را مربوط به قرن ۱۳ میلادی می دانند، که تا پیش از آن به کریسمس، یول Yule گفته میشد.
کریسمس در واقع جشنی است که مسیحیان به مناسبت میلاد مسیح آن را گرامی میدارند.
اما سال نو مراسمی است که به مناسبت پایان سال قبل و شروع سال جدید برگزار میشود.
از همین رو بر خلاف تصور بسیاری از افراد کریسمس متفاوت از سال نو است.
اما به دلیل تقارن این دو مناسبت با هم از تاریخ ۲۴ دسامبر تا ۲ ژانویه را ایام کریسمس میدانند. از همین رو جشن کریسمس طی این روزها برگزار می شود.
بابانوئل واقعی کیست
شخصیتی که امروزه به شکل پیرمردی مهربان و چاق است و با لباس سرخ رنگ و ریشی سفید و بلند، هنگام کریسمس در میان برگزارکنندگان این جشن ظاهر میگردد به چندین اسم شناخته میشود که بابانوئل (Papa noel)، سانتا کلوز (Santa claus) و سنت نیکولا (Saint Nicola) از معروفترین این اسامیاند.
تاریخچه بابا نوئل
در سده چهارم میلادی، یکی از اسقفهای آسیای صغیر (ترکیه امروز) به خاطر رفتار مهربانانه اش با کودکان شهرت یافت.
این شخص که بعدها به سنت نیکولاس (نیکولاس قدیس) شهرت یافت، در نقاشیهای قرون وسطی و عصر رنسانس به شکل مردی بلند بالا با چهرهای جدی و نجیبانه نشان داده شدهاست و تا حدود قرن شانزدهم، جشن مخصوص او در روز ششم دسامبر در سراسر اروپا برگزار میشد، اما از آن پس، این جشن، تنها به پروتستانهای هلند منحصر گردید.
مهاجران هلندی که به آمریکای شمالی کوچ کردند، این رسم را با خود به آن کشور بردند و در آنجا بود که نام او به سانتا کلوز (به انگلیسی: Santa Claus) تغییر یافت.
پیرمردی مهربان با لبخندی گرم که لباسی قرمز با سرآستینهای پشمین سفید به تن و کلاهی قرمز رنگ با منگولهای سفید و نرم به سر دارد.
در حالی که کیسهای پر از هدایا بر پشت اوست، بر ارابهای پرنده که چند گوزن شمالی آن را به پشت میکشند، سوار میشود. این تصویر بابانوئل در ذهن همه ما است.
بابانوئل، لقبی است که قدیسی به نام سنت نیکولاس با آن شناخته میشود.
نیکلاس از آن دسته انسانهای نیک روزگار بوده که بیشتر داستان زندگی او در عبادت، کمک و مهربانی به مردم خلاصه میشود. از طرفی دیگر، فردی به نام بابانوئل، مردی ثروتمند بود که تمام داراییهای خود را به فقرا و افراد نیازمند بخشید.
درخت کریسمس
از زمان های بسیار کهن، درخت و گیاه مورد پرستش مردمان بوده اند.
کلیسای ارمنی نیز پس از پذیرش مسیحیت نه تنها عیدی را برای تقدس گیاه به عنوان جزئی از طبیعت در تقویم کلیسائی قرار داد، بلکه به تقدیس آن پرداخت.
بدین ترتیب هیچ عید و جشنی نمی توانست بدون تبرک گیاه انجام نشود.
اما آغاز تزیین درخت در ایام سال نو میلادی بنا بر گفته ها و روایات به سال ۱۶۰۵ در آلمان بر می گردد.
به روایتی تزئین درخت کاج به صورت امروزی را برای نخستین بار مارتین لوتر آلمانی باب نمود. وی عادت داشت، که در شب میلاد حضرت عیسی مسیح، شاخه های درختان کاج به خانه بیاورد و برای شادمانی کودکان آن را تزئین کند و همین عادت، بعد ها به یک رسم و آئین عمومی تبدیل شد و در سال ۱۸۴۰ میلادی مراسم آراستن درخت به انگلستان و سپس به آمریکا وسایر کشورها راه یافت.
با توجه به این که کودکان و بزرگسالان هر دو به یک اندازه به تزئین درخت کریسمس علاقه دارند، شاید یاد آوری عناصرتشکیل دهنده تزئینات درخت کاج مفید باشد. مهم ترین آنها ستاره ای درخشان بر نوک و ستیغ درخت است که نشانه ولادت و راهنمائی برای یافتن محل ولادت حضرت مسیح را تداعی می کند.
ازدیگر ویژگی های درخت کاج، بابانوئلی است که با کیسه هدایا بردوش زیر درخت ایستاده است.
اما دیگر اجزای درخت کریسمس، تندیس های کوچک فرشته، عصا، کیسه و جوراب های رنگی، نوارهای رنگی درخشان و نیز ستاره ها، گوی ها، میوه رنگ شده درخت کاج و چراغ های ریز الوان است که تمامی درخت و اطراف آنرا در بر می گیرد.
هدیه هائی را که برای افراد خانواده و خویشاوندان تهیه شده نیز زیر درخت کریسمس می گذارند.
آداب و رسوم کشورهای مختلف در کریسمس
مردم کشورهای مختلف برای جشن گرفتن کریسمس آداب و رسوم مختلفی دارند.
کریسمس در همه جای دنیا جشن گرفته می شود اما هر کشوری برای خود آداب و رسومی دارد که البته برخی از آنها خیلی هم عجیب و غریب است.
آفریقای جنوبی
مردم آفریقای جنوبی در روز کریسمس برای جشن گرفتن این روز کرم ابریشم سرخ شده می خورند.
نروژ
نروژی ها بر خلاف سایر کشورها که روز قبل عید خانه خود را تمیز می کنند و گرد و خاک را از خانه دور می کنند چنین نمی کنند. آنها هر چه خاک و غبار در خانه هست در جایی جمع می کنند و می گویند جادوگران و ارواح این خاک ها را با خود خواهند برد.
آلمان
آلمانی ها شب کریسمس یک خیار شور را روی درخت کریسمس مخفی می کنند و صبح روز بعد هر کدام از بچه های خانه که زودتر آن را پیدا کند از پدر و مادر هدیه می گیرد.
همچنین در آلمان بچه ها شب کریسمس کفش خود را بیرون خانه می گذارند. روز بعد داخل کفش بچه های خوب شکلات و داخل کفش آنهایی که سربه هوا و بازیگوش باشند یک شاخه درخت پیدا می شود.
اکراین
در اکراین شب سال نو به جای اینکه درخت کاج تزئین کنند به طور مصنوعی تار عنکبوتی گوشه خانه درست می کنند و آن را تزئین می کنند.
جمهوری چک
در جمهوری چک دختران مجرد شب سال نو یک لنگه کفش را از خانه به بیرون پرتاب می کنند. اگر نوک پنجه کفش وقتی به زمین افتاد سمت در خانه بود نشان این است که در سال جدید ازدواج می کنند.
فنلاند
مردم فنلاند در شب سال نو به گورستان می روند و برای رفتگان خود شمع روشن می کنند.
به این ترتیب شب سال نو در گورستان های فنلاند همه جا از نور شمع روشن می شود.
ایسلند
در ایسلند کوچکترهای خانه از شب کریسمس به مدت ۱۲ روز بالای بالش خود در شب یک لنگه کفش می گذارند و هر روز صبح شکلات هایی که برای آنها داخل کفش گذاشته می شود را می خورند.
انگلیس
در انگلیس بچه ها شب عید جوراب خود را آویزان می کنند تا صبح داخل آن هدیه باشد.
اما بچه های بازیگوش در صبح روز بعد چیزی جز یک تکه زغال داخل جوراب خود پیدا نمی کنند.
جشن کریسمس برای انگلیسیها، بسیار محبوب است. روز قبل از کریسمس خانوادهها آماده تزیین و آمادهسازی درخت کریسمس میشوند.
پس از آن کودکان برای بابانوئل نامه مینویسند و خواستههای خود را بیان میکنند.
هدیه به کودکان از طرف بابانوئل یکی از بخشهای جذاب این جشن است که در بسیاری از انیمیشنهای خارجی آن را دیدهایم.
آمریکا
در آمریکا در شب سال نو فردی لباس بابانوئل می پوشد در خیابان ها در میان مردم رفت و آمد می کند و به مردم شکلات می دهد.
آمریکاییها برای جشن کریسمس اهمیت زیادی قایل هستند. آنها در این ایام به دید و بازدید و جشن و پایکوبی میپردازند.
درخت کریسمس را در خانههای تمام آمریکاییها در این مراسم میبینید.
خرید، خواندن سرود، اهدای کارت تبریک، پخت شیرینیهای مخصوص کریسمس، آویزان کردن جوراب کریسمس، راهاندازی بازارچههای کریسمس از مهمترین کارهایی است که آمریکاییها در این ایام انجام میدهند.
کریسمس در فرانسه
کریسمس برای فرانسویها در روز ۵ دسامبر آغاز میشود که طی آداب و رسوم خود در این روز عید نیکولاس را برگزار میکنند.
اما در روز جشن کریسمس ناقوس کلیساها به صدا در میآید و مردم سرود نوئلز را به فرانسوی میخوانند.
بوچه نوئل سنتی یکی از غذاهای سنتی فرانسه است که به مناسبت کریسمس پخته میشود. بوچه نوئل کیکی پر شده از باتر کریم با لوگوی یول است.
آداب و رسوم کریسمس در استرالیا
جشن کریسمس در استرالیا به این صورت است که خانوادهها در شب کریسمس دور هم جمع میشوند و به کودکان هدیههایی از سوی بابانوئل اهدا میکنند.
روز کریسمس هم خانوادهها دور هم جمع میشوند و در جشنهای مختلفی که به این مناسبت برگزار شده، شرکت میکنند.
رقص و مهمانی پایه ثابت جشنهای سال نو میلادی است.
استرالیایی ها روز بعد از کریسمس را باکسینگ دی مینامند.
به این معنا که خانوادهها در این روز جشن میگیرند و هدایایی را به نشانه تشکر برای فروشندهها، مغازهها، پستچی یا هر کسی که در طول سال به آنها کمک کرده اهدا می کنند.
آمریکاییها به روز باکسینگ دی، جمعه سیاه میگویند. علاوه بر این دو رویداد مهم ورزشی کریکت و نیز قایقرانی که سالانه است، در شهرهای ملبورن و سیدنی برگزار میشود.
کریسمس در چین
جشن کریسمس برای چینیها نیز بسیار مهم است. اگرچه مسیحیان در چین تعداد کمی هستند اما جشن “شنگ دان جیه” به معنی جشنواره مقدس خانه برگزار میشود.
در این روز مسیحیان چین درخت کریسمس را که به آن درخت نور میگویند، تزیین میکنند تا آماده برگزاری جشن شوند.
کریسمس در ایران
کریسمس در ایران بهصورت رسمی جشن گرفته نمیشود، زیرا تعداد کمی مسیحی در ایران زندگی میکنند و این جشن بیشتر در جوامع مسیحیان جهان برگزار میشود.
با این حال، در برخی جوامع و مراکز تجاری در ایران، تزیینات و نمادهای مربوط به کریسمس دیده میشود.
اما به طور کلی سه شهر که تعداد مردم مسیحی بیشتری دارند، این جشن را کمی رسمیتر اما در قالب محلههای کوچک، برگزار میکنند:
کریسمس در تهران
به عنوان پایتخت ایران، تهران همواره جمعیت متنوعی از افراد با مذاهب و باورهای مختلف داشته و برخی افراد مسیحی نیز در این شهر زندگی میکنند.
منطقهی امیرآباد، منطقهای در شمال تهران به دلیل جمعیت متنوعی از افراد مسیحی، این جشن را بسیار باشکوه برگزار میکند.
مناطقی که در آنها کلیسا وجود دارد حتما این جشن را برگزار خواهند کرد. حتما برای شرکت در این جشنها، این مناطق را شناسایی کنید.
کریسمس در اصفهان
اصفهان یکی از شهرهایی است که جمعیت مسیحی به نسبت قابل توجهی دارد.
محلهی جلفای اصفهان که همان منطقهی ارمنیهاست و کلیسا وانک در آن قرار دارد، جشن کریسمس را بسیار باشکوه برگزار میکنند.
کریسمس در تبریز
تبریز نیز یک شهر با جمعیت متنوع است و افراد مسیحی نیز در این شهر مشغول به زندگی هستند.
منطقهی ارس در آذربایجان شرقی، به جشنهای کریسمس خود شناخته شده است. شهرستان جلفا با کلیسای خود معروف است که همهساله نیز جشن کریسمس را با حضور مسیحیهای عزیز، برگزار میکند.
شاید حتی بتوان با اطمینان گفت فرصتهای اقتصادی و فضای شادی که این جشن ایجاد میکند، بیشتر از بعد مذهبی آن به چشم میآید. همچنین، مردم از تعطیلات خود برای دید و بازدید و حتی سفر کردن استفاده میکنند.
در این مطلب جشن کریسمس را از بعدهای مختلف بررسی کردیم از تاریخچه آن گرفته تا جشن گرفتن آن در کشورهای مختلف جهان صحبت کردیم. بسیاری از مسافران ایام کریسمس را برای مسافرت انتخاب میکنند و سفر میروند.
خوراکی های کریسمس
غذاهای جشن کریسمس در سراسر جهان متنوع هستند و معمولاً به ترکیبات و آداب محلی هر منطقه و کشور وابسته هستند. در اینجا چند نمونه از غذاهای معروف کریسمس به عنوان نمایندگان از مناطق مختلف آورده شده است:
کاپون یا دیک کریسمس (Christmas Turkey): در بسیاری از کشورها، مخصوصاً در ایالات متحده، کانادا و بریتانیا، گوشت مرغ کریسمس (کاپون یا دیک کریسمس) یکی از غذاهای اصلی مراسم است. مرغ یا اغلب دیگر گونههای مرغ، با ادویهها و سسهای خاص پخته شده و معمولاً با نانها و سسهای مختلف سرو میشود.
پودینگ کریسمس (Christmas Pudding): این پودینگ شیرین و چرب که اغلب با میوههای خشک، خرما، گردو و ادویههای مختلف تهیه میشود، در بریتانیا و بسیاری از کشورهای اروپایی تجربه میشود. پودینگ کریسمس معمولاً با سوسیس، سس خرما یا سس خامهای طعمی متمایز پیدا میکند.
غاز کبابی (Roast Goose): در برخی از مناطق اروپایی، به ویژه در آلمان و هلند، غاز کبابی به عنوان یک غذای کریسمسی محبوب سرو میشود. این گونه گوشت همراه با سسها و سبزیجات تازه پخته میشود.
سالاد روسی (Russian Salad): در بسیاری از کشورهای لاتین آمریکا و اسپانیایی، سالاد روسی یا «انسالادا روسا» که یک نوع سالاد مخلوط با سبزیجات و مایونز است، در مراسم کریسمس معمولاً سرو میشود.
به طور کلی، انتخاب غذاها برای جشن کریسمس به سلیقهها و سنتهای محلی هر منطقه بستگی دارد و غذاهای معروف ممکن است در مناطق مختلف متغیر باشند.
نظر شما