سلام نو _ سرویس گردشگری: مرند یکی از شهرهای بزرگ و مهم استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان مرند است.
این شهر در ۶۵ کیلومتری شمال غرب تبریز واقع شدهاست.
مرند با دارابودن ۱۵۶ هزار نفر جمعیت و ۲۸ کیلومتر مربع مساحت، سومین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز و مراغه دومین شهر بزرگ استان پس از تبریز محسوب میشود و همچنین یکی از زیباترین و تاریخی ترین شهر های ایران می باشد.
جاذبههای تاریخی مرند
آرامگاه پیر خاموش
آرامگاه پیر خاموش با قدمتی که به دوره سلجوقیان بازمیگردد، مدفن یکی از علما و عرفای قرن هفتم هجری با نام پیرخموش مرند است.
در ابتدا محوطه این بقعه دهها هزار متر مربع مساحت داشت که متاسفانه با دستاندازی مردم و ساختوساز، این وسعت امروزه به کمتر از ۱۰۰ متر مربع میرسد.
همچنین بخشهایی ارزشمند از بقعه مانند کاشیهای آن غارت شده است.
این اثر بهعنوان یکی از جاهای دیدنی مرند، در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۵۱۹۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سالهای اخیر به همت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بازسازی شد.
قلعه سن سارود
قلعه سن سارود در روستای هرزند جدید، از توابع شهرستان مرند قرار گرفته است. قدمت این بنا را در منابع مختلف به دورههای گوناگون از جمله پیش از میلاد و قرون وسطا نسبت میدهند.
آخرین آثار معماری مشهود در قلعه به سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام تعلق دارد. از بنای قلعه بخشهای اندکی مانند امتداد حصارهای دفاعی، قسمتهایی از دیوار و پی و اساس چند اطاق بهجا ماندهاند.
در جنوب قلعه نیز قبرستان قدیمی اسلامی و بقایایی از پیهای ساختمانی قرار دارد که به پیرحسن معروف است.
این اثر از جاهای دیدنی مرند در استان آذربایجان شرقی محسوب میشود و در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱، با شماره ثبت ۶۱۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد پیربالا
مسجد پیربالا که با نامهای مسجد بازار و مسجد امام نیز شناخته میشود، یکی از بناهای تاریخی و جاهای دیدنی مرند است.
گفته میشود این مسجد پس از طوفان نوح (ع)، مدفن همسر حضرت نوح (ع) بوده است. البته بنای امروزی با ۶۰۰ متر مربع وسعت، تغییرات اساسی نسبت به بنای نخستین آن داشته است.
با توجه به سه کتیبهی مسجد که یکی از آنها در بالای محراب و دو کتیبه دیگر در بالای سردر ورودی اصلی قرار گرفتهاند، ساختمان کنونی مسجد در سال ۱۲۶۸ هجری قمری روی بقعهی همسر حضرت نوح (ع)، ساخته شد و تا به امروز تعمیرات و بازسازیهای متعددی را به خود دیده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این مسجد به خواست مردم محلی به نام مسجد امام، تغییر یافت.
این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶، با شماره ثبت ۲۱۲۳۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پیست اسکی پیام مرند
منطقه پیام یکی از زیباترین و مهمترین تفرجگاههای مردم آذربایجان شرقی به حساب میآید که در طول سال مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی است.
در واقع، در طول فصل سرما کمتر خانوادهای در تبریز و دیگر شهرهای آذربایجان شرقی و استانهای همجوار را میتوان یافت که برای انجام ورزشهای زمستانی و نیز استفاده از طبیعت بکر و زیبای زمستانی پیام به این منطقه نرود.
نام قدیمی پیام، «یام» است که هماکنون نیز همین نام در گفتوگوهای محاورهای مردمان آذربایجان به کار میرود.
یام در زبان مغول به معنی اسب چاپار است که در مسیرهای مختلف در هر منزلی مستقر میشد تا پیک مورد نظر سوار بر خود را به مقصد برساند.
با گذر زمان نام یام از سوی فرهنگستان ایران به پیام تبدیل شد.
زمستانهای سرد و برفگیر از ظرفیتهای بسیار مناسب جلب گردشگر به منطقه پیام است که داشتن پیست اسکی در این محل باعث شده است سالانه عده کثیری از گردشگران داخلی و خارجی به این سمت روانه شوند.
پیست اسکی پیام که در ارتفاعات منطقه واقع شده است، در روزهای تعطیل پذیرای بسیاری از خانوادههای آذری است.
پیست اسکی پیام مرند در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار و ارتفاع ۱۸۰۰ متری از سطح دریا در دامنه ارتفاعات رشته کوه میشو راهاندازی شد.
این پیست با ۸۰۰ متر طول، از قدیمیترین و بزرگترین پیستهای کشور و از جمله جاهای دیدنی مرند است.
پیست مذکور از سال ۱۳۴۸ هجری شمسی تاکنون پذیرای ورزشکاران و گردشگران زیادی بوده است که برای ورزش، تمرین و اجرای مسابقات به این منطقه آمدهاند.
پیست اسکی پیام زیر نظر فدراسیون اسکی و هیئت اسکی استان آذربایجان شرقی اداره میشود.
این پیست در دامنههای شمالی کوه میشو قرار دارد و مسیر کوهپایهای شیبدار آن، برای اسکی آلپاین مناسب است.
اسکیبازان از تله اسکی پیست برای صعود به بالای شیب اسکی استفاده میکنند.
نکته جالب پیست اسکی پیام مرند این است که علاوه بر روزهای برفی زمستان، در روزهای خنک تابستان مورد استقبال گردشگران است و همین امر بزرگترین فرصت برای جذب سرمایهگذار و رونق گردشگری محسوب میشود.
نزدیکی به مرکز استان آذربایجان شرقی و در دسترس بودن این مکان، قرارگیری در مسیر ترانزیتی اروپا و آسیا و داشتن طبیعت بکر از جمله ویژگیهای منطقه گردشگری پیام هستند که جذابیت زیادی برای مردم بومی و سایر شهرها دارند.
نظر شما