سلام نو _ سرویس گردشگری: یکی از آثار برجستهی معماری قاجار در لنگرود، خانهی منجمباشی است.
این خانه متعلق به فردی به نام موسی منجمباشی است که از نوادگان خاندان مشهور منجمباشی به شمار میآید. این خانواده در دورهی آقا محمدخان قاجار، در گیلان به محبوبیت و نفوذ رسیدند.
طبق اسناد تاریخی موسی منجمباشی ارتش روس را در روستای پیله داربن رشت، شکست سختی میدهد.
همچنین گفته شده که بعضی از افراد این خاندان در علم نجوم تخصص داشتند و به همین دلیل این خاندان منجمباشی لقب گرفتند.
خانهی منجمباشی از خانههایی است که در سبک معماری قاجاری ساخته شده است و شامل بخشهای مختلفی مانند اندرونی، بیرونی، خلوتخانه، مسجد و حمام است.
سر در ورودی این خانه شکلی مانند هلال دارد و دارای گچبریهای سادهای است.
این خانه از جذابترین جاهای دیدنی لنگرود بوده که به ثبت ملی نیز رسیده است به شکلی سنتی با چوب و سفال ساخته شده و طبقهی بالایی آن نیز دارای یک سالن پذیرایی و سه اتاق است.
معماری خانه منجم باشی لنگرود
خانه منجم باشی یک مجموعه ساختمانی محسوب میشود. ورودی اصلی ساختمان مهتابی است که سردر ورودی هلالی شکل دارد و حاوی گچبریهای ساده است.
خانه منجم باشی از دو طبقه تشکیل میشود. طبقه فوقانی شامل یک سالن پذیرایی و سه اتاق است.
جلوی اتاقها ایوانی به عرض یک متر و طول ۱۰ متر وجود دارد که چهار ستون چوبی سقف آن را سر پا نگه داشتهاند.
بام بنا بهشیوه سنتی گیلان واشنریزی شده و چوب یا سفال پوش است. لبه را بهشیوه سربندی سه پوش و چکش برگردان ایجاد کردهاند.
این خانه در داخل نیز دارای تزیینات گچبری است که بهشکل گل در اطراف درب و پنجرههای ساختمان دیده میشود و رنگهای خاصی در آنها به کار برده شده است.
اتاق های داخل ساختمان بهشیوه قدیمی ساخته شدهاند و دارای تاقچههای کوچک و بزرگ هستند.
همچنین در زیر تاقچههای خانه در برخی اتاقها، تزیینات گچبری مشاهده میشود.
درب و پنجرههای داخلی ساختمان نیز بهشکل هلالی تعبیه شدهاند؛ اما برخی پنجرههای کوچک بالای دربها، بهشکل مربع هستند.
در تزیینات قسمت هلالی برخی از دربهای اتاقها، به نظر میرسد تزییناتی بهشکل نوشته «یا علی» از دو طرف بهصورت قرینه تعبیه شدهاند.
این شکل از تزیینات میتواند دلیلی بر مذهب شیعه صاحبان خانه و احترام به امام اول شیعیان باشد.
طبقه فوقانی بنا دارای ایوانی است که در داخل بنا قرار دارد و دارای نردههای چوبی است.
این نردههای چوبی زیبا، نمای خاصی به چشمانداز داخلی ساختمان دادهاند. نمای بیرونی بنا نیز مانند خانههای شمال ایران است و بنا سقف و تیرکهای چوبی دارد.
ستونهای باریک چوبی و کاربرد چوب در نمای بیرونی ساختمان، بر زیبایی آن تاثیرگذار بوده است. بنا همچنین در قسمتهای بیرونی گچبری و تزیینات دارد.
ساختمان منجم باشی دارای حیاط و محوطه نیز است. این محوطه درختان، گلها و فضای سبز زیبایی دارد.
همچنین باغچه، حوض و فواره در آن به چشم میخورد. در محوطه حیاط نردههای زیبایی از چوب قرار دارد که بر زیبایی آن، تاثیر فوقالعادهای گذاشتهاند.
در درون محوطه، برخی ابزارآلات برای استراحت و تفریح دیده میشود که از جمله آنها میتوان به نیمکت و تاب بازی کودکان اشاره کرد.
دیوار محوطه با بلوکهایی از سیمان ساخته شده است که به نظر میرسد به دورههای بعد تعلق دارد و در تعمیرات ساختمان از آنها استفاده شده است.
خانه منجم باشی کجاست
لنگرود در استان گیلان همچون یک نگین با ارزش در میان کوه و دریا میدرخشد و با سرسبزی و جذابیت دلانگیز خود هر مسافر ماجراجویی را شیفتهی خود میکند.
جنگل، مراتع و کوهستانهای بلند، حال و هوایی رویایی به این شهر بخشیده، به نحوی که در آنجا انرژیتان دو چندان میکند.
اگر روزی به لنگرود رفتید، سری به خانه تاریخی منجم باشی لنگرود بزنید و به دل تاریخ و گذشتهی این دیار سفر کنید، چرا که جاهای دیدنی لنگرود تنها به طبیعت آن نیست و در دل خود وقایع زیادی را نیز حفظ کرده است.
بعد از اینکه به محله فشکالی رفتید و به نزدیکی اداره برق رسیدید، با این بنای دوران قاجار رو به رو میشوید که با معماری قدیمی و جذاب خود همچون یک کتاب تاریخی خوش رنگ و نقش، داستانهای زیادی را برایتان بازگو میکند.
خانه تاریخی منجم باشی لنگرود، یکی از ساختمانهای تاریخی شهر به شمار میآید که متعلق به خاندان منجم باشی شناخته میشود که در زمان حکومتِ آغا محمدخان قاجار، حاکم شهر لنگرود بودند و تا زمان پهلوی قدرت داشتند.
به دلیل اینکه افرادی از این خاندان با علم نجوم آشنا بودند، به منجم باشی مشهور و به این اسم نامیده شدند.
از همان بدو ورود با سردر ورودی خانه منجم باشی در لنگرود مواجه میشوید که به صورت هلالی طراحی شده و با گچبری ساده توجه هر عابر پیادهای را به خود جلب میکند.
خانه منجم باشی از جاذبه های گردشگری استان گیلان به حساب میآید و در فشکالی محله و مجاور بازار لنگرود سبز میدان قرار گرفته است.
آدرس: ایران، استان گیلان، لنگرود، فشکالی محله، مجاور بازار لنگرود سبز میدان
نظر شما