سلام نو _ سرویس گردشگری: راور یکی از شهرهای استان کرمان محسوب میشود که بسیاری از قلعهها و برجهای استان را به خود اختصاص داده است.
یکی از این قلعههای مشهور، قلعه قهقه راور است که چندین قرن قدمت دارد و میتواند شاهدی بر این مدعا باشد که راور جزو شهرهای تاریخی و کهن سرزمین پهناور ایران است.
این قلعه در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسید.
آشنایی با قلعه قهقهه راور کرمان
برای ساخت این قلعه قهقه راور در کرمان از خشت خام گل استفاده شده است و به میزان نسبتا کمی هم آجر و سنگ در ساخت و ساز این قلعه باستانی نیز به کار برده شده است.
ظاهر این بنا متاسفانه در اثر عوامل طبیعی و غیر طبیعی دچار فرسایش شده است و به صورت تپه هایی از گل نیز برجا مانده اما آثاری از در و دیوارهای این قلعه هنوز وجود دارد.
در برخی از قسمت های قلعه قهقه راور در کرمان نشانه هایی از حفاری های غیرمجاز و یا مجاز انجام شده و قسمت داخل دیوارها نمایان است خشتهای به کار رفته در بنا قابل مشاهده هستند.
این خشتها به شکل مکعب مستطیل هستند و ابعادی در حدود ۳۰ سانتیمتر طول و عرض و ارتفاع تقریبی ۱۰ سانتیمتری دارند.
با توجه به این که تمامی نواحی این منطقه را کویر پوشانده است اما در تمام محدوده چند هکتاری آن می توانید قطعات کوچک و بزرگی از سفال، آجر و سنگ را مشاهده کنید.
به گفته بسیاری از کارشناسان این قطعات در ساختمان بناهای مذکور به کار رفته بودند و در حال حاضر به اطراف پراکنده شده اند.
یکی از دیوارهای قلعه هنوز هم برجای خود باقی است اما در اثر حوادث طبیعی، ستونهای آن شکاف برداشته اند.
نکته ای که در مود تمام قلعه های ایرانی وجود دارد این است که دیوارها و برج هایی نیز وجود دارد که حکم دفاع از قلعه را برعهده داشتند و سربازهایی همواره بر روی آن ها پاسبانی می داند.
اکنون تنها بخش هایی از آن دیوارها باقی مانده است. قلعه قهقه راور در کرمان در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
بسیاری از کارشناسان آثار تاریخی قدمت قلعه قهقه راور در کرمان را حدود ۳ تا ۴ هزار ساله می دانند.
اطراف محوطه قلعه را خندقی بزرگ در برگرفته است که زمان حمله دشمن آن را پر از آب میکردند و مانع نفوذ دشمن به قلعه میشدند.
بخشهای زیادی از قلعه تا امروز تخریب شده اما هنوز هم دروازه ورودی قلعه و بقایای تعدادی از اتاقهای آن، عظمت و قدمت قلعه را نشان میدهند.
بازدید از قلعه قهقهه راور
قلعه قهقه راور که محدوده آن، منطقه وسیعی در حدود چندین هکتار را در بر میگیرد، از دوره ساسانیان باقی مانده است؛ هرچند برخی پژوهشگران قدمت قلعه را حدود سه تا چهار هزار سال میدانند.
در تمامی محوطه این قلعه، بقایایی بر جا مانده از ساختمانهای خشتی وجود دارد که امروزه بهصورت تپهای از خاک قابلمشاهده هستند.
بهطور خلاصه میتوان گفت که قلعه قهقه امروزه به تپه قهقه تبدیل شده است. در اطراف قلعه قهقه، بناهای تاریخی دیگری نیز قرار دارد.
برای مثال، در فاصله ۵۰۰ متری غرب قلعه، بقایای بنای دیگری موسوم به تل وزیری دیده میشود.
بخشهای زیادی از قلعه تا به امروز تخریب شده است؛ اما هنوز دروازه ورودی قلعه و بقایای تعدادی از اتاقهای آن، عظمت و قدمت قلعه را نشان میدهند.
مردم روستا روایات خاصی در مورد علت ویرانی قلعه قهقه ذکر میکنند.
آنها بر این اعتقادند، حاکم راور که در قلعه سکونت داشت، فردی ظالم و عیاش بود که ظلم او سبب بروز زلزلهای هولناک و متعاقبا ویرانی قلعه میشود.
در حالی که شواهد تاریخی نشان میدهند، موقعیت سوقالجیشی این محل سبب شده بود، هر از گاهی مورد تاختوتاز بعضی از اقوام قرار گیرد.
بنابراین، علت ویرانی قلعه را میتوان به مواردی چون وقوع جنگ نسبت داد که حفر خندقهای بسیار در اطراف قلعه بهمنظور دفاع در مقابل دشمن، این امکان را قویتر میکند.
از خاک قلعه قهقه بهعنوان کود برای زمینهای کشاورزی استفاده میشود. این خاکبرداریها سبب تجاوز به حریم قلعه شده و به آسیب آن انجامیده است.
در نتیجه، علاوه بر ویرانی و فرسایش قلعه در اثر عوامل طبیعی و غیرطبیعی، عدم آگاهی مردم این منطقه از اهمیت میراث تاریخی و فرهنگی، آسیب بیشتری به قلعه زده است.
اگر به کرمان سفر کردید حتما از بقایای این قلعه تاریخی دیدن کنید. بدون شک محوطه اطراف این بنا و بقایای قلعه قهقه برای گردشگران و علاقهمندان به تاریخ باستانی ایران جذاب خواهد بود.
- در حال حاضر اثری از این قلعه زیبا بر جا نمانده و قلعه تخریب شده است.
- متاسفانه امروزه قلعه قهقه به محلی برای نگهداری احشام تبدیل شده است.
- افراد ناآگاهی زبالههای خانگی خود را در اطراف قلعه تخلیه میکنند که اگر اقدام موثری در این رابطه صورت نگیرد، وضعیت کنونی قلعه بدتر خواهد شد.
- اطلاعرسانی درباره قلعه باعث میشود که از تخریب بیشتر آن جلوگیری شود.
- افزایش آگاهی شهروندان نسبت به آثار باستانی و اهمیت حفظ و نگهداری قلعه بدون شک نقش مهمی در آینده این اثر تاریخی خواهد داشت.
- حفظ میراث تاریخی و بقایای آن وظیفه هر ایرانی است تا آیندگان نیز بتوانند از آنها بهرهمند شوند.
- اخیرا محدوده قلعه توسط سازمان میراث فرهنگی و بهوسیله تابلوهای مختلف مشخص و علامتگذاری شده؛ اما این تمهیدات نیز نتوانسته است عاملی بازدارنده برای ورود اشخاص به داخل محدوده باشد.
نظر شما