به گزارش سلام نو با توسعه تکنولوژی در سالهای اخیر، نیاز صنایع و کارفرمایان به استخدام مهندس برق نیز افزایش یافته است. کارجویانی که در این رشته تحصیل کردهاند، مسیرهای شغلی زیادی در پیش روی آنها قرار دارد و میتوانند در شرکتها و سازمانهای معتبر استخدام شوند.
در بخشهای صنعتی و کارخانهها، تجهیزات الکترونیکی به چشم میخورد. بنابراین در هر کجا که وسایل الکترونیکی مستقر باشند، وجود یک مهندس برق و الکترونیک ضروریست.
مهندسی برق از رشتههایی است که گرایشهای مختلفی دارد و یکی از آنها گرایش الکترونیک است. معمولا افرادی که در این حوزه مشغول به کار میشوند مدرک تحصیلی مرتبط با این دسته شغلی را دریافت کردهاند. مهندسی برق قدرت، مهندسی تکنولوژی الکترونیک از دیگر گرایشهای این رشته به حساب میآیند.
مهندسان برق و الکترونیک با دستگاههای الکترونیکی و مغناطیسی سر و کار دارند. این افراد در تشریح مدارهای الکتریکی در دستگاهها استادند.
در خصوص وضعیت استخدام و اشتغال مهندس برق، میتوان گفت اخیراً به دلیل پیشرفت فناوری و توسعه صنایع مختلف در ایران، جذب و بکارگیری مهندس برق با تخصصهای مختلف در بازار کار به شدت رونق گرفته است.
آمار بدست آمده حاکی از آن است که فارغالتحصیلان مهندس برق افزایش یافته است. با این حال، این بازار کار در سطح کشور رقابتی است و شرکتها باید شرایط مناسبی را ارائه دهند تا بتوانند مهندسان برق با تجربه و ماهر را جذب کنند.
پیشبینی میشود که استخدام در رشته مهندسی برق در بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹ رشد ۳درصدی داشته باشد که این رشد در شرکتهای ارائهدهنده خدمات فنی و علمی خواهد بود.
در نتیجه رشد سریع نوآوری تکنولوژیکی، تقاضا برای مهندسین برق و الکترونیک در حوزه تحقیق و توسعه بیشتر خواهد شد و ثبت آگهی استخدام مهندس برق بیشتر در شرکتهای و سازمانهای نوآور و تحقیقاتی افزایش خواهد یافت.
استخدام مهندس برق در مشاغل مختلف
گروه شغلی مهندسی برق شامل طیف وسیعی از مشاغل است و انتخاب هرکدام از آنها به مهارتها، علایق و تجارب شغلی شما بستگی دارد. در ادامه به مشاغل مختلفی که مهندسین برق میتوانند در آنها استخدام شوند، اشاره میکنیم.
مهندس کنترل
یک مهندس کنترل مسئولیت نگهداری از سیستمها را بر عهده دارد. همچنین این مهندسین فرایندهایی را که مشکلات سیستمها را آشکار میکنند، اجرا کرده و اثربخشی آنها را آزمایش میکنند.
مهندس پروژه
مهندسین پروژه بر پروژههای مهندسی برق نظارت میکنند و به بودجه و جدول زمانی پروژه پایبند هستند. همچنین آنها بر کار هر یک از اعضای تیم نیز نظارت میکنند.
مهندس طراح برق
یک مهندس طراح از نرمافزار طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) برای توسعه سیستمها و محصولات جدید استفاده میکند.
همچنین این افراد طرحهای مختلف را با توجه به مشخصات ارائهشده توسعه میدهند و آنها را آزمایش میکنند تا اطمینان حاصل کنند که تجهیزات با الزامات پروژه مطابقت دارند.
کارشناس الکترونیک
یک مهندس الکترونیک مسئول طراحی، توسعه و پیادهسازی تجهیزات الکترونیکی مانند دستگاههای GPS و موتورهای الکتریکی است. این افراد در مورد طرحها تحقیق میکنند، اجزای طراحی خود را آزمایش و آنها را ارزیابی میکنند.
سایر مشاغل مهندسی برق عبارتاند از:
- کارشناس کنترل کیفیت
- برنامهنویس میکروکنترلر
- کارشناس برق مخابرات
- کارشناس مکاترونیک
- و...
استخدام مهندس برق
شما بهعنوان یک مهندس برق میتوانید در شرکتهای دولتی مثل کارخانهها، مخابرات و نیروگاهها و شرکتهای خصوصی در صنایع مختلف مشغول به کار شوید.
همچنین هرچه قدر سطح مهارتها و تجربهتان در حوزهی مهندسی برق بیشتر باشد، پیدا کردن کار نیز برایتان آسانتر خواهد شد.
البته لازم به ذکر است که بازار کار و سطح درآمد افراد در گروه شغلی مهندسی برق تا حد زیادی به گرایش شما و صنعتی که در آن مشغول به کار هستید، بستگی دارد.
معمولاً بازار کار گرایش قدرت در این رشته بسیار پررونق است و دانشجویانی که در این گرایش تحصیل کردهاند، میتوانند در نیروگاههای بسیاری مشغول به کار شوند. البته دانشجویان سایر گرایشها نیز میتوانند در بین آگهیهای استخدام مهندس برق شغل مناسبی پیدا کنند.
بهصورت کلی میتوان گفت از آنجایی در دانشگاه فقط مباحث تئوری آموزش داده میشوند، بهتر است دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی روی تقویت مهارتهای خود تلاش کنند یا با گذراندن دورههای کارآموزیهای مختلف، در این حوزه تجربه کسب کنند تا بتوانند شغل مناسبی برای خود پیدا کنند.
بسیاری از این دورههای کارآموزی شامل پرداخت حقوق و بیمه تکمیلی نیز میشوند.
شرکتهای برق و مخابرات، بیمارستانها، کارخانههای خودروسازی، وزارتخانههای پست و تلفن و سازمانهای دولتی و غیردولتی از جمله محیطهایی هستند که مهندسان برق و الکترونیک میتوانند فعالیت خود را شروع کنند. فرصتهای شغلی برای مهندسان برق در کشور ایران زیاد است و افرادی در این حرفه موفق میشوند که در حوزه برق تخصص وعلاقه کافی داشته باشند.
امروزه در کشورمان شاهد تأسیس نیروگاههای جدید هستیم؛ همچنین تولید وسایل برقی مانند یخچال و فریزر، کامپیوتر و لپتاپ، خودروهای هیبریدی به همکاری مهندسان برق و الکترونیک وابسته است. از اینرو تقاضا برای استخدام این اشخاص روز به روز در حال افزایش است.
افرادی که وارد این حرفه میشوند با توجه به اینکه به صورت خصوصی یا دولتی کار میکنند، حقوق متفاوتی دارند. کسانی که به صورت خصوصی فعالیت میکنند، میزان تحصیلات، تجربه و مهارتهایشان به میزان قابل توجهی در درآمدشان تأثیرگذار است.
در نظر داشته باشید که برای استخدام در حوزه الکترونیک باید دارای مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکتری در رشته برق و گرایش الکترونیک باشید. مهندس برق و الکترونیک در کلان شهرها و حتی در شهرهای کوچک، فرصتهای شغلی مناسبی دارد.
عمدتا حقوق مهندسان برق شاغل در مراکز دولتی طبق قانون مدیریت خدمات کشوری و حقوق مهندسان برق شاغل در مراکز خصوصی نیز طبق قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت میشود.
البته درآمد مهندسان برق به عواملی همچون سطح تحصیلات، سابقه کار، مهارتهای فنی و مدیریتی، محل کار و نوع صنعتی که در آن کار میکنند، بستگی دارد و ممکن است باتوجه به این عوامل حقوق مهندس برق افزایش پیدا کند.
برای استخدام در برخی شرکتها، تجربه کاری به عنوان یک شرط مهم در نظر گرفته میشود. شرکتهای بزرگ و معتبر ممکن است برای استخدام مهندسان برق، حداقل چند سال تجربه کار در زمینه مرتبط را بخواهند.
البته ناگفته نماند استخدام مهندس برق بدون سابقه کار نیز رواج دارد و برخی شرکتها داشتن سابقه کار را الزامی نمیدانند.
شرح وظایف مهندس برق
مسئولیتهای یک مهندس برق تا حد خیلی زیادی به سازمانها و سیاست کارفرمایان بستگی دارد. در ادامه، به برخی از متداولترین مسئولیتهای مهندسین برق میپردازیم. همچنین شما میتوانید شرح وظایف هریک از آگهیهای استخدام مهندس برق را مطالعه کنید.
- شناسایی نیازهای مشتریان
- طراحی سیستمها و محصولات
- خواندن مشخصات طراحی و نقشههای فنی
- ارائه مناسبترین راهحلها برای پیشبرد پروژه
- تخمین درست هزینهها و زمانبندی پروژه
- ساخت مدلها و نمونههای اولیه با استفاده از نرمافزارهای طراحی سهبعدی
- انجام کارها بر اساس استانداردهای موجود
- ارتباط با دیگر اعضای تیم
- ارتباط با مشتریان و پیمانکاران
- طراحی و انجام تست و آزمایشهای گوناگون
- ثبت، تجزیهوتحلیل و تفسیر دادهها
- ارائه پیشنهادات جهت اصلاح پروژه و آزمایش مجدد محصولات
- سرویس و نگهداری تجهیزات
- تهیه مستندات محصول، نوشتن گزارش و ارائهی آن
مهارتهای موردنیاز برای استخدام مهندس برق
-
دانش فنی مربوط به موقعیت شغلی
- مهارتهای مدیریت پروژه
- مهارت انجام چند کار همزمان
- دارای رویکرد حل مسئله و تحلیلی در کار
- مهارتهای ارتباطی شفاهی و کتبی برای درک آسان اطلاعات فنی برای مخاطبان غیر فنی
- انعطافپذیری بهمنظور انطباق با فناوریهای درحالتوسعه
- مهارتهای برنامهریزی و سازمانی، مانند زمان و تخصیص منابع
-
نرمافزارهای مورد استفاده در این حیطه
- کد ویژن AVR
- Multisim
- Orcad Capture
- Altium Designer
- Proteus
- Pspice
- Franklin
- MATLAB
- ETAP
بررسی مزایا و معایب شغل مهندس برق
- مزایا:
- فرصتهای شغلی
- حقوق بالا
- امکان مهاجرت برای کار در کشورهای دیگر
- انعطاف پذیری شغلی
- معایب:
- فشارکاری و زمانی
- نیاز به آموزش مداوم
- مسئولیت بالا
- خطرات حادثهای
مهمترین نکات در استخدام مهندس برق
تحصیلات لازم برای ورود به بازار کار مهندسی برق
تحصیلات یکی از فاکتورهای مهم سازمانها برای استخدام مهندسین برق است. همچنین تخصصی بودن مشاغل حوزه مهندسی برق، لزوم داشتن مدرک دانشگاهی را در این حوزه دوچندان کرده است. رشته مهندسی برق گرایشهای مختلفی دارد که عبارتاند از:
- گرایش مخابرات
- گرایش الکترونیک
- گرایش کنترل
- گرایش قدرت
شما میتوانید با توجه به گرایش خود برای عناوین شغلی مختلفی مانند آگهی استخدام مهندس برق قدرت، مهندس الکترونیک، مهندس مخابرات و ... رزومه ارسال کنید. البته قابلذکر است که داشتن مدرک لیسانس یا بالاتر در رشتهی برق تنها عامل مؤثر در گزینش شما نخواهد بود و باید علاوه بر آن، مهارتهای موردنیاز و تجربه لازم را نیز به دست آورید.
استخدام مهندس برق پاره وقت و بدون سابقه کار
سابقه کار برای استخدام مهندس برق بسیار مهم است اما نداشتن تجربه کاری نمیتواند مانع از استخدام شما بهعنوان مهندس برق باشد چرا که برخی از سازمانهای منتشرکننده آگهی استخدام مهندس برق بهدنبال افراد تازهکار هستند تا به این طریق هزینههای خود را کاهش دهند.
۱) انتخاب نوع همکاری کارآموزی. ۲) انتخاب سابقه کار کمتر از ۲ سال در صفحه آگهی استخدام مهندس برق.
راهنمای استخدام مهندس برق
مهندس برق به طراحی، ساخت، تجهیز و آزمایش سیستمهای الکتریکی میپردازد. از جمله وظایف مهم مهندس برق استقرار سیستمها و شبکههای الکتریکی و الکترونیکی، رفع نقایص و مشکلات این سیستمها و نظارت بر روند تولید یا راهاندازی آنها اشاره کرد.
تحصیلات مهندس برق
داشتن مدرک دانشگاهی از عوامل اصلی استخدام بهعنوان مهندس برق است. رشته برق در گرایشهای مختلفی از جمله مهندسی برق قدرت، کنترل، بیوالکترونیک، مخابرات و... در دانشگاهها ارائه میشود.
البته برای درخواست استخدام برای آگهی استخدام مهندسی برق، داشتن تحصیلات تکمیلی در این رشته میتواند یک مزیت بزرگ محسوب شود.
محیط کار مهندس برق
بیشتر مهندسان برق در دفاتر خود مشغول طراحی و تحلیل سیستمهای الکترونیکی و الکتریکی هستند. اما کار در آزمایشگاهها، نیروگاهها و خطوط تولید را نیز میتوان محیط کار اصلی یک مهندس برق دانست.
چند مرحله مهم استخدام مهندس برق
برای اینکه به استخدام مهندس برق درآیید باید بهطور کلی چند گام را طی کنید، این گامها عبارتند از: ۱) کسب مدرک حداقل کارشناسی در رشتههای برق و الکترونیک، ۲) یادگیری مهارتها مرتبط با مهندسی برق و یا استخدام مهندس برق بهصورت کارآموزی، ۳) تکمیل رزومه برای استخدام مهندس برق، ۴) ارسال رزومه برای آگهی استخدام مهندس برق، استخدام مهندس برق قدرت، استخدام تکنسین برق، استخدام لیسانس برق، استخدام مهندس برق مخابرات، استخدام مهندس برق کنترل یا استخدام برق الکترونیک.
نگاه اجمالی به آگهیهای استخدام مهندس برق
در آگهی های استخدام مهندس برق با توجه به نیاز صنعت به تخصصها و گرایشهای مختلفی از رشته برق اشاره شده است که معمولا داشتن کارشناسی یا کارشناسی ارشد را جز الزامات استخدام آوردهاند.
استخدام مهندس برق قدرت، استخدام تکنسین برق، استخدام مهندس برق مخابرات، استخدام مهندس برق الکترونیک و استخدام مهندس برق کنترل از جمله عناوینی است که شرکتها در این زمینهها بهدنبال نیروی کار مستعد و متخصص هستند.
مهارتهای پرتکرار در آگهیهای استخدام مهندس برق
داشتن مهارتهای تحلیلی، نوآوری، سازماندهی و توانایی حل مسئله (بهویژه مسائل ریاضیاتی) جز مهارتهایی است که برای درخواست استخدام برای آگهی استخدام مهندس برق مزیت بهحساب میآید.
مهارتهای سختی که با توجه به تخصص، حوزه کاری و وظایف مهندس برق در آگهی استخدام مهندس برق برای سازمانها وجود دارند، عبارتند از:
- آشنایی با برندهای مختلف تجهیزات ابزار دقیق
- آشنایی با اصول signal integrity, emc
- تسلط به نرم افزارهای Altium و ADS
- توانایی طراحی مدارات الکترونیکی
- آشنایی کافی با AUTOCAD, PDMS, CATIA, Solid Work
- آشنایی با ESP32
- تجربه مناسب در برنامهنویسی میکروکنترلرها به زبان C و ++C
نظر شما