بناهای تاریخی خراسان شمالی دیدنی و جذاب هستند همراه باشید و حتما از چهارطاقی تیموری بازدید کنید.

حتما از چهارطاقی تیموری بازدید کنید

سلام نو _ سرویس گردشگری: چهارتاقی تیموری شیروان متعلق به دوره‌ی تیموری است که یکی از سرداران «تیمور گورگانی» در آن آرمیده است.

بر روی قبر این سردار، تاریخ ۷۸۵ هجری قمری به عنوان سال درگذشت او ذکر شده است پس دور از ذهن نخواهد بود که تاریخ ساخت بنا نیز مربوط به همان زمان باشد.

برای دیدن بنای چهار تاقی یا مقبره تیموری باید به سراغ روستای «زیارت» شهرستان شیروان در خراسان شمالی رفت. با جستجوی امامزاده حمزه‌ رضا، در محوطه این امامزاده می‎توانید این چهارتاقی را ببینید.

آشنایی با چهارطاقی تیموری

آن‎چه از بیرون بنا به چشم می‎آید، نمایی هشت ضلعی است. با این‎که کتیبه چهارتاقی، قدمت آن را به دوره تیموری مربوط می‎کند، اما همین هشت ضلعی بودن و وجود سردابه این گمان را به وجود می‎آورد که بنا مربوط به دوره ایلخانی است.

فرضیه دیگری که مطرح است، مقبره را به «شیخ تیمور» نسبت می‌دهند. اما بسیاری از کارشناسان این نظر را نفی کرده‎اند.

چرا که طبق وقف‌نامه چهارطاقی، که در سال ۱۰۴۵هجری قمری نگاشته شده، واقف املاک شخصی به نام «امیر محمدشیخ تیموری» عنوان شده است.

با این حال بر روی سنگ قبر موجود در چهارطاقی روی سنگ قبر کلماتی هرچند غیر دقیق به چشم می‎خورد که از پس ساییدگی و فرسایش، تنها دو واژه «عید خواجه» به چشم می‎خورد. در کتب تاریخی از این عنوان با نام یکی از سرداران معروف امیر تیمور نام برده شده است.

حتما از چهارطاقی تیموری بازدید کنید

در هر ضلع این هشت ضلعی، یک ورودی به داخل مقبره قرار گرفته است. بخش بالایی بنا به شکل قوس‎دار ساخته ‌شده است که در زیر و بالای درها، نورگیرهایی به عرض درها دیده می‌شود. با طاق‎نماهایی که هر یک آجرچینی منحصربه‎فردی دارند.

کل سازه از مصالحی چون خشت و آجر ساخته شده است. البته ناگفته نماند که فضای داخلی بنا را با گچ پوشانده‎ اند.

ناگفته نماند که بالای سردرها آجرهایی به رنگ فیروزه‌ای به چشم می‎خورد. همچنین برای طراحی و ساخت تزئینات گچ‌بری و کتیبه‎ها از نقوش اسلیمی بهره گرفته شده است.

نخستین مرمت انجام شده بر روی بنا در سال ۱۳۵۶ خورشیدی انجام گرفت. پس از انجام این مرمت، چهره اصیل بنا تا حدودی تغییر کرد. مرمت‎ها در سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ ادامه یافت و با استحکام‎بخشی بنا، از ریزش برخی بخش‎ها جلوگیری به عمل آمد.

در پی انجام مطالعات باستان شناسی هم به ورودی بنا با کف سردابه‎ای و همچنین دیوار محصورکننده در اطراف بنا دست یافته شد. ‌احتمال‌ می‎رود این دیوار محصورکننده در دوره‌های بعد برای پیشگیری از پیشروی قبرها به محل ساخته ‌شده باشد.

درنهایت این بنا در سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۸۰۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

در سمت جنوب ‎غربی چهارتاقی، امامزاده‎ای منسوب به «حمزه رضا» قرار دارد.

مقبره دارای گنبدی است که ارتفاع آن از قسمت فوقانی بنا ۲ متر و نیم و تا زیر گنبد بیش از ۴ متر است. فاصله بنای چهارطاقی تیموری یا بنای امامزاده حمزه رضا در حدود ۵۰ متر است.

حتما از چهارطاقی تیموری بازدید کنید

معماری درخشان چهارطاقی تیموری

آرامگاه چهارطاقی به‌صورت هشت‌ضلعی و از خشت ساخته و با چوب مستحکم شده است.

بنا از بیرون دارای طاق‌نماهایی است که پوشش جناقی دارند و با آجرچینی خفته راسته در قسمت ساقه گنبد تزیین شده‌اند. درهای ورودی بنا بسیار بزرگ هستند و هرکدام در حدود دو متر ارتفاع دارند. برای زیر و روی درها نورگیری به عرض خود درها تعبیه شده است.

مقبره همچنین دارای گنبدی است که ارتفاع آن از قسمت فوقانی بنا ۲٫۵ متر و ارتفاع از کف بنا تا زیر گنبد ۴٫۲۸ متر است.

برای تزیین فضای داخلی چهارطاقی تیموری آجرها در ساقه گنبد به‌صورت عمودی و افقی به کار رفته‌اند.

بدنه خارجی گنبد نیز با روش آجرچینی دو رجه ساخته شده است. قسمت داخلی بنا به‌صورت چهارگوشه است.

معماران در فضای داخل چهارطاقی از پوشش گچ و در تقاطع اضلاع آن از گچ‌بری استفاده کرده‌اند. دورتادور بالای سردر به رنگ فیروزه‌ای گچ‌بری و کتیبه‌نویسی شده است.

امروزه بیشتر قسمت‌های کتیبه‌ها از بین رفته‌اند. با این حال این بنا یکی از آثار تاریخی و معماری شهر شیروان در خراسان شمالی است و هرساله گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند.

بازدید از چهارطاقی تیموری رایگان است. امکان بازدید از این بنای تاریخی در همه ایام سال و در هر ساعتی از شبانه‌روز وجود دارد؛ اما برای راحتی بیشتر و تماشای جزئیات این چهارطاقی، بهتر است روشنایی روز را انتخاب کنید.

حتما از چهارطاقی تیموری بازدید کنید

برای بازدید از این جاذبه تاریخی و تماشای همه قسمت‌های آن حداکثر به یک تا دو ساعت زمان احتیاج خواهید داشت.

بنای چهارطاقی تیموری در سال ۱۳۵۶ برای اولین بار مورد بازسازی قرار گرفت و متاسفانه آسیب زیادی به اصالت بنا وارد شد و چهره بنا تا حدودی تغییر کرد.

برای پیشگیری از ریزش قسمت‌های مختلف بنا، در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ هجری شمسی اقدامات مثبتی انجام شد.

در نتیجه این اقدامات، ورودی بنا و دیوار محصورکننده اطراف بنا کشف شدند. باستان‌شناسان معتقدند که دیوار محصورکننده به احتمال قوی برای جلوگیری از پیشروی قبرهای اطراف به‌سمت بنا ساخته شده است.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***