به گزارش سلام نو به نقل از صد آنلاین،محوطه تاریخی طاق بستان در دامنه کوهی به همین نام در شمال شرقی حاشیه کنونی شهر کرمانشاه واقع شده است. برای دیدن طاق بستان باید راهی غرب ایران و استان و شهر تماشایی کرمانشاه بروید. این نقش برجسته را در محله طاق بستان میتوانید ببیند.
طاق بستان در گذشته نام روستایی در ۹ کیلومتری شهر کرمانشاه بود. با گذر زمان و توسعه شهری، این روستا در محدوده شهری قرار گرفت و به یکی از محلههای این شهر تبدیل شد که در حال حاضر در شمال شرقی کرمانشاه قرار دارد. این مجموعه نقوش بر دامنه کوه و در کنار دریاچهای قرار دارد که به دریاچه طاق بستان شناخته میشود. در گذشته این محل با آب و هوای مطبوع و طبیعتی که داشته، مکانی برای تفریح و شکار شاهان ساسانی بوده است و نقشهای حجاری شده نیز نشاندهنده این موضوع است.
مجموعه تاریخی طاق بستان در فصل تابستان از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب و در زمستان نیز تا ساعت ۱۷ و ۳۰ پذیرای گردشگران است.
در طول تاریخ، پادشاهان تلاش میکردند تا با به کار بردن هنر، شکوه و عظمتشان را نهتنها برای مردمان خود، بلکه برای تمام تاریخ به نمایش بگذارند و جاودانه سازند. یکی از روشها برای نشان دادن قدرت و بزرگی پادشاهان، حجاری روی صخرهها، کوهها و ایجاد نقش برجستههایی از وقایع و رویدادهای مهم زمان بوده است. آنها از هنرمندان میخواستند وقایعی، چون تاجگذاری، پیروزی بر دشمنان را روی بر بلندای کوه و روی صخره حک کنند تا هر رهگذری که از آن حوالی رد میشود آن را ببیند.
سیاحان، مورخان و جغرافینویسان دوره اسلامی، از این محوطه با نامهای متفاوتی یاد کردهاند. ابن فقیه و ابن رسته این مکان را «شبدیز»، یاقوت حموی آن را «قصر شیرین»، حمدالله مستوفی «طاق بسطام» و برخی دیگر آن را «طاق بهستون»، «طاق بیستون» و «تخت بستان» نامیدهاند. مردمان محلی نیز این محوطه را با نام «طاق وُسان» و «طاق بُسان» میشناسند.
امروز نیز این مجموعه نقش برجسته با نام طاق بستان شناخته میشود که در گویش کرمانشاهی یا کردی کرمانشاهی، «تاق وه سان»، تلفظ میشود. در واقع «تاق» بهمعنای «طاق» و «وه» بهمعنای «از» و «سان» بهمعنای «سنگ» است؛ بنابراین طاق بستان یعنی طاقی از سنگ است. تاق نیز واژهای فارسی و طاق معرب آن است؛ بنابراین نوشتن آن بهصورت تاق درستتر است.
نظر شما