به گزارش سلام نو آنطور که عصر ایران نوشته است علم پاسخ جالبی به این پرسش دیرینه بشر میدهد.
مطالعات جدید نشان میدهد که نحوهی ادراک ما از زمان، ارتباط مستقیمی با نوع تصاویری دارد که میبینیم. به عبارت دیگر، خاطرات و تجربیات ما، نقش تعیینکنندهای در گذر زمان ایفا میکنند.
تصاویر ماندگار، لحظات طولانیتر
طبق نتایج یک مطالعه که در مجلهی علمی Nature Human Behavior منتشر شده است، تصاویر بیادماندنی و منظم، لحظات را طولانیتر از آنچه که واقعاً هستند، نشان میدهند. به بیان سادهتر، زمانی که به تصویری نگاه میکنیم که برای ما معنادار، جالب یا جدید باشد، حس میکنیم زمان بیشتری را صرف مشاهدهی آن کردهایم.
مغز و رمز و راز زمان
محققان بر این باورند که پردازش عمیقتر تصاویر توسط مغز، دلیل این پدیده است. هنگامی که با تصویری جذاب و پرمحتوا مواجه میشویم، مغز ما برای درک و تحلیل جزئیات آن، زمان بیشتری صرف میکند. این پردازش عمیقتر، احساس گذر زمان را کندتر میکند و به نظر میرسد که زمان بیشتری را صرف تماشای تصویر کردهایم.
عوامل دیگر موثر بر ادراک زمان
علاوه بر تصاویر، عوامل دیگری نیز بر ادراک ما از زمان تاثیر میگذارند. برای مثال، اندازه و شلوغی یک صحنه نیز میتواند در این امر نقش داشته باشد. به طور کلی، صحنههای بزرگتر و شلوغتر، زمان را کوتاهتر از آنچه که هست، نشان میدهند.
نقش دوپامین و ریتم شبانهروزی
ترشح دوپامین، هورمون شادی، نیز میتواند در تسریع گذر زمان نقش داشته باشد. به همین دلیل است که اغلب اوقات، در لحظات شاد و مفرح، زمان به سرعت میگذرد.
ریتم شبانهروزی یا چرخه خواب و بیداری، نوعی ساعت داخلی بدن است که وظیفهی تنظیم زمان خواب و بیداری را بر عهده دارد. با این حال، این چرخه تاثیری بر ادراک ذهنی ما از زمان ندارد.
چگونه زمان را کندتر کنیم؟
با درک این موضوع که خاطرات و تجربیات ما، گذر زمان را تحت تاثیر قرار میدهند، میتوانیم راههایی برای کاهش سرعت گذر زمان و ایجاد لحظات خاطرهانگیزتر پیدا کنیم.
- به دنبال تجربیات جدید و جالب باشید: سفر به مکانهای جدید، امتحان کردن غذاهای جدید و یادگیری مهارتهای جدید، همگی میتوانند به ایجاد خاطرات ماندگار و کند شدن گذر زمان کمک کنند.
- به جزئیات توجه کنید: زمانی که به یک منظرهی زیبا، یک اثر هنری یا هر چیز دیگری که توجه شما را جلب میکند، نگاه میکنید، سعی کنید جزئیات آن را به دقت بررسی کنید. این کار به پردازش عمیقتر اطلاعات توسط مغز و کاهش سرعت گذر زمان کمک میکند.
- در لحظه زندگی کنید: به جای نگرانی در مورد آینده یا غرق شدن در افکار گذشته، سعی کنید بر روی لحظهی حال تمرکز کنید و از تک تک لحظات زندگی خود لذت ببرید.
با به کارگیری این نکات ساده، میتوانید احساس گذر زمان را تحت کنترل خود درآورید و لحظات معنادارتر و خاطرهانگیزتری را برای خود رقم بزنید.
به یاد داشته باشید: زمان، ارزشمندترین دارایی ماست. با درک نحوهی عملکرد آن، میتوانیم از آن به بهترین نحو استفاده کنیم و زندگی شادتر و پربارتر داشته باشیم.
نظر شما