وال استریت ژورنال روز جمعه نهم اوت (۱۹ مرداد ۱۴۰۳) گزارش داد که جاسوسان آمریکایی بر این باورند که ایران به لطف فعالیتهای تحقیقاتی که انجام داده است، در موقعیت بهتری برای آغاز برنامه تسلیحات هستهای خود قرار دارد.
به نوشته این روزنامه، آوریل هاینس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا (رئیس ۱۶ نهاد زیرمجموعه جامعه اطلاعاتی ایالات متحده) در گزارشی به کنگره آمریکا در ماه گذشته هشدار داد که ایران «فعالیتهایی را انجام داده است که در اگر روزی بخواهد [بمب هستهای داشته باشد]، این کشور را در موقعیت بهتری برای تولید آن قرار میدهد.
این گزارش همچنین خاطرنشان میکند که باور دیرینه نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر اینکه تهران «در حال حاضر در فعالیتهای کلیدی توسعه تسلیحات هستهای مورد نیاز برای تولید یک دستگاه هستهای با قابلیت آزمایش کردن نیست» را از ارزیابیهای خود کنار گذاشته است.
با این حال، یک مقام آمریکایی به وال استریت ژورنال گفت که جامعه اطلاعاتی آمریکا فکر نمیکند که ایران هنوز تصمیمی برای انفجار بمب گرفته باشد، اما اگر تصمیم به کشیدن ماشه بگیرد، مسیرش برای رسیدن به بمب آسانتر شده است.
این مقام آمریکایی بدون ارائه جزئیات فعالیتهای اخیر هستهای ایران گفت که مقامات اطلاعاتی آمریکا با این وجود فکر نمیکنند که زمان گریز هستهای ایران (زمان مورد نیاز برای دستیابی به بمب) کوتاه شده باشد، بلکه «شکاف دانشی که تهران در تسلط بر توانایی ساخت سلاح با آن مواجه است را کمتر کرده است.»
این ارزیابی همچنین میگوید: «در سال جاری افزایش قابلتوجهی در اظهارنظرهای عمومی ایران درباره سلاحهای هستهای وجود داشته که نشان میدهد قبح این موضوع در حال شکستن است.»
چه ایران در نهایت تصمیم به ساخت سلاح هستهای بگیرد یا نه، آنچه مشخص است این است که تهران «همچنان میخواهد از برنامه اتمی خود به عنوان اهرم مذاکره و پاسخ به فشارهای بینالمللی استفاده کند.»
یک سخنگوی دفتر خانم هاینس در واکنش به این گزارش گفت: «ایران برنامه هستهای نظامی فعالی ندارد.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته میلادی هشدار داد که ایران اکنون میتواند مواد شکافتپذیر لازم برای یک بمب اتمی را در کمتر از یک یا دو هفته تولید کند، اما او نیز به طور مشابه ارزیابی کرد که هنوز اقداماتی برای مونتاژ یک سلاح هستهای از سوی ایران انجام نداده است.
وی همچنین در آن زمان گفت که ایالات متحده به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای را نخواهد داد و دولت آمریکا همچنان راه دیپلماتیک را برای جلوگیری از این سناریو ترجیح میدهد.
از زمانی که توافق هستهای ۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی پس از خروج یکجانبه ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از هم پاشید، ایران غنیسازی هستهای را درست تا جایی نزدیک به سطح تسلیحاتی دنبال کرده است.
قدرت های غربی استدلال می کنند که هیچ منطق قانعکننده غیرنظامی برای این سطح از غنیسازی هستهای ایران وجود ندارد، اما ایران میگوید که اهدافش کاملاً صلحآمیز است.
جمهوری اسلامی ممکن است در صورت مواجهه با حمله یا تهدیدی برای موجودیت خود از سوی اسرائیل، «دکترین هستهای» خود را تغییر دهد. این موضوع باعث نگرانی آژانس بین المللی انرژی اتمی و دولتهای غربی شده است.
پیشتر کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی، در مصاحبه با شبکه الجزیره گفته بود که ایران ظرفیت تولید بمب هستهای را دارد و در صورت تهدید موجودیتش به سمت آن خواهد رفت.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کنونی ایران، خواستار «روابط سازنده» با کشورهای غربی برای «خروج ایران از انزوا» شده و طرفدار احیای توافق برجام است.
بنا به گزارشها، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در بحبوحه نگرانیهای اخیر، کارگروههای ویژهای را برای مقابله با برنامه هستهای ایران تشکیل داده است.
نظر شما