به گزارش سلام نو عوامل افزایش طلاق در ایران به دلیل تغییرات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و فردی متنوعی است. کاهش ازدواج و در برابر آن افزایش طلاق دو موضوعی است که سالها است جامعه ایرانی را درگیر کرده و بسیاری از کارشناسان آسیبهای اجتماعی در مورد عواقب این وضعیت هشدار دادهاند. برخی از عوامل کلیدی شامل موارد زیر میشود:
1. خیانت
خیانت یکی از شایع ترین دلایل طلاق است و در واقع اتفاقات خارج از حوزه ازدواج علت بیشتر طلاقها است. از سویی دیگر عصبانیت و نارضایتی از دلایل اصلی خیانت است که همراه با اختلاف در نیاز جنسی و عدم صمیمیت عاطفی است. در حقیقت خیانت اغلب به عنوان یک دوستی به ظاهر بیگناه آغاز میشود و رابطه به عنوان یک رابطه عاطفی آغاز میشود که بعداً به یک رابطه جسمی تبدیل میشود. همچنین خیانت یکی از دلایل قانونی برای طلاق است. حتی اگر زوجین بیش از یک سال از هم جدا زندگی کنند و شریک زندگی خود را در معرض آزارهای روحی و جسمی قرار دهد.
2. ازدواج زودهنگام
شاید برای بسیاری از افراد ازدواج در سنین پایین رویایی به نظر برسد و در سالهای ابتدایی نیز همه چیز آنطور که مطابق میل آنها است به خوبی پیش برود. اما هر چه بیشتر از زمان ازدواج بگذرد و با مسائل و مسولیتهای زندگی زناشویی رو به رو شوید، ممکن است سریعاً دچار سرخوردگی شده و برای رهایی از این مشکل اقدام به طلاق گرفتن کنید. در عین حال مطالعاتی انجام شده و طبق آن توصیه میشود که افراد حداقل تا سن 25 سالگی ازدواج را به تاخیر بیندازند تا درک بهتری از زندگی زناشویی داشته باشند. همچنین طبق این تحقیقات بیان شده که خطر رخ دادن طلاق تا 24 درصد بعد از سن 25 سالگی کمتر خواهد بود.
3. تغییر در انتظارات و سبک زندگی
کاملاً مشخص است که جامعه سنتی ایران به یک ذهنیت مدرن تبدیل شده است. پدیده زندگی با هم توسط افراد مجرد یا مطلقه نوعی ازدواج به نام ازدواج سفید محسوب میشود و این عمل با عقاید فرهنگی و مذهبی ایران مغایرت دارد. اگرچه جامعه ایران فرزندان این سبک زندگی را به رسمیت نمی شناسد، اما این شیوهای است که به طور فزایندهای شیوع یافته است و نشان دهنده بیتوجهی آشکار به ارزشهای سنتی است که روزگاری حاکم بودند. تکامل ارزشها و نگرشها عامل احتمالی این تحول فرهنگی است و این قبیل اقدامات بیسابقه جشنهای طلاق را به همراه داشته است.
در حالی که طلاق به طور سنتی تا کمتر از یک دهه پیش باعث شرمساری شهروندان ایرانی بود، این مراسم اکنون امری عادی محسوب شده و طلاق به عنوان یک تابو محسوب نمیشود. بسیاری از ایرانیان میترسند که کشور و فرهنگ آن شاهد افزایش شدید نرخ طلاق به عنوان ویژگی ایران پست مدرن باشد.
4. تعهدات مذهبی
از نظر عدهای دین به عنوان مهمترین علت طلاق مورد بحث قرار گرفت. بنیان فرهنگ ایرانی پایبندی به اعتقادات دینی است و کم رنگ شدن این باورها میتواند بر کشوری که فرهنگ آن به این مورد بستگی دارد فاجعه بار باشد. وقتی بنیان ازدواج ضعیف میشود، عواملی مانند اعتیاد، تحریکپذیری و بیوفایی این فرهنگ را به خطر میاندازد. همچنین میتوان طلاق را عوارض بیماری در جامعه به نام«محو باورهای مذهبی» دانست.
5. مسائل جنسی
زمانیکه در مسائل جنسی زندگی مشترک خود دچار مشکل باشید، ممکن است همین موضوع سبب شود که رابطه شما با همسرتان سرد شود و در نهایت به فکر طلاق گرفتن بیفتید. پس بهتر است با یک مشاور در این زمینه حتماً مشورت کرده تا از این مشکل که زمینهساز طلاق است هر چه سریعتر رهایی پیدا کنید. جالب است بدانید که این مسئله میتواند روی حق نفقه زن تاثیرگذار باشد. سوء استفاده جنسی یا عاطفی برای برخی از زوجین واقعیت غمانگیزی است. همیشه اینگونه نیست که متجاوز یک فرد دیگر و بد باشد. در مورد مسائل عاطفی عمیق گاهی سوء استفاده انجام میشود. صرف نظر از دلیل ، هیچ کس نباید سوء استفاده را تحمل کند و خود را با خیال راحت از رابطه دور کند.
6. مشکلات روانی و اعتیاد
سوء مصرف مواد یا اعتیاد به هر نوع مواد مخدر یا رفتار نادرست مانند اعتیاد به الکل، مواد مخدر، قمار، رابطه جنسی، دروغ گفتن یا کشیدن سیگار بیش از حد نیز اعتیاد به شمار میآید. این امر میتواند تاثیر منفی زیادی در روابط زوجین بگذارد، مانع از رشد شغلی میشود، تعادل مالی را مختل کرده و تأثیر منفی بر کودکان بگذارد.
مشکلات روحی و روانی از دیگر مواردی هستند که باعث میشوند زوجین به راحتی از هم دست کشیده و اقدام به طلاق کنند. طبق تحقیقات صورت گرفته در این زمینه حدود 90 درصد ازدواجهایی که یکی از طرفین از مشکلات روحی و روانی همچون اختلال دو قطبی رنج میبرند، به طلاق منجر خواهد شد.
7. پول و وضعیت مالی
طلاق به دلیل وضعیت نامناسب مالی اینقدر شایع است. طبق چندین مطالعه و آمار طلاق، دلیل اصلی طلاق وضعیت نامناسب مالی بعد از ازدواج است. همه چیز، از عادت های مختلف هزینهای (خرید و فروش) و اهداف مالی گرفته تا یک همسر با درآمد بیشتر از دیگران می تواند ازدواج را به نقطه شکست برساند.
پول واقعا امکان داشتن بسیاری از امکانات را میسر میکند و بر همه جنبههای زندگی تأثیر میگذارد. بدیهی است که به نظر می رسد پول و استرس برای بسیاری از زوجها دست به دست هم میدهد تا طلاق شکل گیرد. مشکلات مالی را میتوان یکی از بزرگترین علل طلاق بعد از خیانت، دانست. مسائل مربوط به پول میتواند ازدواج را به نقطه شکست و جدایی برساند.
8. عدم برقراری ارتباط
برقراری ارتباط موثر در ازدواج بسیار مهم است و ناتوانی در برقراری ارتباط میتواند موجب نارضایتی و ناامیدی هر دو شود و بر همه جنبه های ازدواج تأثیر بگذارد. از طرف دیگر ارتباط خوب پایه و اساس یک ازدواج قوی است. فریاد زدن بر سر همسرتان، صحبت نکردن به اندازه کافی در طول روز، اظهار نظرهای نادرست به منظور اثبات خود، همه روشهای ناسالم برقراری ارتباط هستند که باعث ایجاد جدایی و طلاق میشود. ارتباط ضعیف بعد از ازدواج، یکی از بزرگترین دلایل طلاق است. تمرین ارتباطات آگاهانه و صحیح، برای تغییر اشتباهات ازدواج ممکن است دشوار باشد اما ارزش تلاش برای بهبود و نجات رابطه شما را دارد.
9. شبکههای اجتماعی
همانطور که احتمالاً میدانید، شبکههای اجتماعی محیطی هستند که بسیاری از افراد برای گذراندن اوقات فراغت خود و یا گرداندن کسب و کارشان از آن استفاده میکنند. اما بایستی توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی نیز میتواند در زندگی مشترک شما و همچنین رابطه با همسرتان بسیار تاثیرگذار باشد.
10.اختلاف نظر در تربیت فرزندان
ممکن است بسیاری از پدران و مادرها بر سر تربیت فرزند خود اختلاف نظرهایی داشته باشند. از این رو بهتر است زوجین قبل از اینکه ازدواج کنند، انتظارات خود را در مورد نحوه تربیت فرزندانشان برای یکدیگر مشخص و بیان کنند تا بعد از ازدواج و بچهدار شدن، این موضوع سبب ایجاد اختلاف نظر بین آنها نشود و دلیلی برای طلاق آنها از یکدیگر نباشد.
11.سطح تحصیلات
سطح تحصیلات را نمیتوان حتماً از اساسیترین موارد برای دوام و پایداری یک ازدواج بدانیم. اما نباید از این موضوع به راحتی گذر کنیم که افراد با سطح تحصیلات بالاتر و یکسان نیز ممکن است کمتر درگیر مسائلی همچون طلاق شوند. چرا که زوجهایی که از سطح تحصیلی بالاتر برخوردارند، این امکان را خواهند داشت که به وسیله تحصیلات خود از درآمد بیشتر برخوردار بوده و در نتیجه تمایلی به طلاق نداشته باشند.
12.اختلاف سنی
همواره از گذشته تا به امروز یکی از مهمترین مسائلی که در زمان ازدواج بایستی به آن توجه شود، موضوع اختلاف سنی است. طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، بهترین اختلاف سنی در زمان ازدواج، بزرگتر بودن شوهر در حدود 2 تا 8 سال است. با این وجود اگر به این مسئله توجه شود، خواهید دید که در زندگی مشترک با مشکلات کمتری همچون طلاق رو به رو میشوید.
13.دخالت والدین در زندگی زوجین
اگر افراد خانواده هر یک از زوجین در هر مکالمه، تصمیمگیری و انتخاب شیوه زندگی و شریک زندگی دخالت میکنند، میتواند در لیست دلایل طلاق قرار گیرد. این که به منظور دریافت مشاوره با هر یک از افراد خانواده بخاطر تصور داشتن تجربه کافی مراجعه میشود، گاهی باعث بروز اختلافات شدید شده و موقعیت را برای هر یک از زوجین سختتر میکند. همچنین حضور پر رنگ و تاثیر گذار هر یک از اعضای خانواده دو طرف در زندگی زوجین، یکی از دلایل طلاق است. در صورت نیاز به مشاوره بهتر است به روانپزشک یا مشاور خانواده مراجعه کنید تا راهنماییهای صحیح دریافت کنید.
14.حسادت و ناامنی
برخلاف یک عقیده مشترک، حسادت نشانه عشق نیست. برعکس، حسادت و ناامنی میتواند منجر به ایجاد شکافهایی در یک رابطه شود و سرانجام به یکی از دلایل طلاق تبدیل شود. حسادت غالباً ناشی از عدم اعتماد به نفس، بی ثباتی عاطفی، احساس تمایل، ناکافی بودن، همبستگی ناسالم و سبک دلبستگی اضطراب است. از جمله دیگر دلایل طلاق ، عدم توانایی در مقابله با حسادت و ناامنی است.
نظر شما