به گزارش سلام نو،معاون ریاست جمهوری با بیان اینکه ضوابط توسعه در کشور در سالهای گذشته رعایت نشده تاکید کرده که در ایران ۸ برابر یک تولیدکننده آلمانی برای تولید یک کالا انرژی مصرف میشود و جمعیت کشور نیز به اندازه جمعیت میلیاردی چین انرژی مصرف میکنند. «عیسی کلانتری» همچنین اظهار دارد که در ایران با سرانه تولید ناخالص داخلی 5 هزار دلاری به اندازه یک کشور با سرانه تولید ناخالص داخلی 50 هزار دلاری زباله در کشور تولید می شود که از نظر او این موضوع توجیه منطقی ندارد.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران باور دارد که باید قوانین و ضوابط اکولوژیکی و استراتژیکی و توسعه ایی در کشور با هم اقدام شود و یک گزینه متعادل قانونی وجود داشته باشد و همه براساس این قانون عمل کنند:
«بسیاری از مسائل زیست محیطی در جهان حل شده است و این مسائل نیز باید مورد توجه همه مردم قرار گیرد. بهداشت محیط زیست و حفاظت از این محیط، باعث کاهش هزینه های بهداشتی و درمانی نیز خواهد شد.»
کلانتری پایین بودن قیمت انرژی را یکی از مواردی دانسته که باعث شده مردم به مصرف بیرویه آن بپردازند: «در هیچ کجای دنیا بنزین به ارزانی قیمت بنزین ایران نیست و حتی در کشوری مانند عربستان قیمت بنزین 5 برابر ایران است.» او معتقد است که مردم ایران به دلیل پایین بودن قیمت بنزین عده ای حتی برای 500 متر پیاده روی نیز از خودرو شخصی استفاده می کنند: «در بیشتر کشورهای جهان خودرو ارزان و نگهداری آن گران است ، اما در ایران قیمت خودرو گران و نگهداری آن بسیار ارزان است.»
معاون ریاست جمهوری مصرف انرژی در مواردی چون آب و برق را نیز هشدار آمیز خوانده و باور دارد که باید فرهنگ اصول درست مصرف در ایران به دست افراد مختلف جا بیفتد.
«علی زیاری» مدیرکل دفتر هوشمند سازی ساتبا (انرژیهای تجدید پذیر) در گفتگو با دیجیاتو تاکید میکند که با توسعه اینترنت اشیا میتوان سهم عمدهای از مصرف انرژی را کاست و مردم را ناخواسته وارد چرخهای از اصلاح الگوی مصرف کرد:
«کم کم به سمتی میرویم که دیگر انرژی نمیماند که بتوان آن را با پول خرید. فرهنگ اصلاح الگوی مصرف زمانی شکل میگیرد که قیمتها به حد واقعی خود برسند و البته که این موضوع فشار اقتصادی به مردم وارد میکند اما شاید بتوان با روشهای جانبی در کنار این موضوع؛ راه را درست پیشبرد. به عنوان مثال طرحهای تنبیهی و تشویقی که همین الان هم به صورت جزیی در جریان است اگر همگانی شود و جدیتر گرفته شود، مردم را ناخواسته وارد فضای اصلاح الگوی مصرف میکند.»
او تاکید دارد که اگر مصرف بیرویه را مثل قبل ادامه دهیم تا سالیان نه چندان دور به وارد کننده انرژی تبدیل خواهیم شد. چرا که هر قدر هم تولید را افزایش دهیم به همان میزان مصرف رشد میکند:
«ما در مصرف همهچیز از خوراک گرفته تا انرژی در دنیا پیشتاز هستیم. بسیاری از شرکتها در سراسر دنیا در طی سالهای گذشته به فکر اصلاح الگوی مصرف بودهاند. لامپهایی که خود به خود روشن و خاموش میشود و شیرهای آبی که به صورت سنسور باز و بسته میشوند از جمله مواردی هستند که وارد فرهنگ زندگی مردم شده و در حقیقت برای صرفه جویی انرژی طراحی شدهاند.»
زیاری تاکید دارد که مجهز کردن شرکتها و خانهها به این دستگاهها شاید در نگاه اول هزینهبر باشد اما در نهایت میتواند در مدتی کوتاه منجر به کاهش مصرف و سوددهی شود: «با گذشت چند دوره، سود دهی بیشتری برای همگان در پی خواهند داشت و از هدر رفتن انرژی نیز جلوگیری خواهد کرد. ضمن اینکه اگر طرح تنبیهی و تشویقی در کشور ایجاد شود، میتواند مانع از تنبیهات شود همانطور که همین الان هم در بسیاری از شرکتهای دولتی این موضوع برقرار است و آنها باید یست درصد انرژی مصرفی خود را از منابع انرژیهای تجدید پذیر استفاده کنند.»
بنا به گفته کارشناسان، کشور ما در مصرف انرژی و تقریبا همه اقلامی که در اختیار مردم قرار دارد دچار پر مصرفی بوده اما چون برق و آب از موارد حیات بخش به حساب میآید؛ می تواند به اشتغال و درمان مردم آسیب وارد کند لذا باید حساسیت بیشتری در این زمینه به وجود بیاید. دولت برای تولید برق، آب و گاز یارانه زیادی پرداخت میکند اما در مصرف این خدمات ارائه شده توجه چندانی انجام نمی شود.
دیجیاتو/