سلام نو – سرویس سیاسی: این روزها که بررسی لایحه پالرمو و CFT از مجموعه لوایح چهارگانه FATF به روزهای پایان خود نزدیک میشود خبرهایی از فشارهای پیامکی به اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام به گوش میرسد، فشارهایی که این روزها از شکل فشار خارج شده و تبدیل به تهدید میشود!
محمد صدر از اعضای نسبتا جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به وضعیت این لوایح در مجمع به برخی مخالفتها اشاره میکند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تلاش های مخالفان لوایح مرتبط با FATF برای رد این لوایح در مجمع، میگوید: در مجمع هر عضوی اعم از مخالف یا موافق حق اظهار نظر دارد و ما به عنوان موافقان به صورت جدی از لوایح مذکور دفاع خواهیم کرداما احتمال تصویب آنها در مجمع وجود دارد.
صدر البته به انتشار اخباری مبنی بر ارسال پیامک های تهدید آمیز به اعضای مجمع برای مخالفت با پالرمو و CFT، هم اشارهای دارد و با تایید این تهدیدات میافزاید: برای برخی از اعضای مجمع چنین پیامکهایی ارسال شده ولی این رفتارها اقدامات بچه گانه ای است که نتیجه ای در تصمیم اعضا ندارد؛ اعضای مجمع قوی تر از این هستند که تحت تاثیر این پیامک ها قرار گیرند.
فشار آری؛ تهدید نه
این که مردم، احزاب و گروههای سیاسی با پیامک، گروه تلگرام و فضاسازی سالم رسانه بخواهند منتخبان خود یا مسئولین انتصابی را برای دست یابی به اهداف مورد نظر تحت فشار بگذارند امری طبیعی در دنیای سیاست است و در اروپا، آمریکا و حتی ایران هم امری سابقه دار است.
در ایران اصلاح طلبان بارها برای بهبود وضععیت زندانیان یا تسریع در تصویب قانونی خاص در مجلس سعی کردند به نمایندگان خود فشار بیاورند یا پیام بدهند که حق آنان و تمام نیروهای سیاسی و مدنی حاضر در صحنه سیاست ایران و البته همه مردم است.
مشکل از جایی شروع میشود که فشار مشروع و قانونیای که در دنیا و ایران عرف است بدل به تهدید شود، امری که در همه جای دنیا جرم است.
مصداق بارز این مسئله در دوره زمانی تصویب برجام یا مسائل مرتبط با FATF برای اهالی بهارستان اتفاق افتاد و برخی نمایندگان منتصب به لیست امید آن را با پوست و استخوان خود درک کردند.
گروههای فشار: چماقدارن دیروز، فعالان مجازی امروز
در یک نوبت، پیگیری پیامکهای تهدید آمیز که به نمایندگان، ختم شد به تعدادی شماره که متعلق به خراسان و مشهد بودند و بعدها مشخص شد که فشارهای به مجلس به شکل سازمان یافته از سوی برخی محافل تندروی مخالف دولت حمایت میشوند، فشارهایی که البته عموما رنگ تهدید به خود میگرفتند.
نگاهی به سوابق محافل این چنینی در مشهد و تهران پرده از گذشته آنان بر میدارد و نشان میدهد که جریانهایی که امروز به تهدید پیامکی، تشکیل گروه در تلگرام و ترور شخصیت روی آوردهاند روزی با چماق تهدید میکردند، فیلم پایین میکشیدند و با گلوله نماینده شورای شهر اصلاح طلب را ترور میکردند.
به یک تعبیر میتوان چنین تغییری را مثبت ارزیابی کرد و تغییر فاز این گروهها از چماقداری و هفتتیر کشی به تهدید پیامکی و ترور شخصیت را مثبت ارزیابی کرد، ولی در تعبیر دیگر این تغییر به دلیل شرایط موجود است و این گروهها هنوز توان انجام عملیات خشونتبار فیزیکی را در صورت نیاز دارند.
نکته دیگری که به لطف شفافیت بالفطره فضای مجازی برای همگان افشا شد این است که چنین گروههایی در اکثر مواقع خودسر نیستند و برخلاف باور عمومی در اکثر موارد هم سر مشخصی دارند، هم از امکانات بیتالمال برای تخریب دولت و مجلس منتخب اکثریت مردم استفاده میکنند، امری که البته در ظاهر باید در تناقض با عقیده این طیف از فعالین باشد که ادعای اسلامگرایی و فعالیت اعتقادی دارند.
مسئله دیگر که قابل توجه است به نظر میرسد برخلاف نظر محمد صدر این گروهها با این فشار و به خصوص توان تاثیر گذاری بر روی هدفهای خود را دارند، حالا چه نماینده مجلس چه عضو مجمع تشخیص باشد.
نکته مهم این است هر کس که از فضای مجازی اطلاع کمتری داشته باشد سادهتر مرعوب این فشارهای توهمی که برساخته فضای مجازی است میشود و آگاهی نسبت به این فضا و برخورد قاطع با تهدید کنندگان پادزهر مقابله با گروههای فشار در این فضا است.