او در اولین اظهار نظر قابل تامل خود با اشاره به فرصت جدید FATF خواسته که مسئولین با توجه به مصالح نظام تصمیم بگیرند. دومین اظهارنظر قابل توجه صالحی درباره مذاکره با عربستان صعودی بود. رییس سازمان انرژی اتمی که در برنامه سناریوهای شبکه الجزیره حضور داشت با تاکید دوباره روی غیر قابل مذاکره بودن توانایی موشکی ایران از امکان مذاکره با عربستان سعودی سخن گفت و از آمادگی ایران برای مذاکره با عربستان سعودی جهت حل اختلافات میان دو کشور خبر داد و گفت: ایران دستش را برای مذاکره به سوی عربستان دراز کرده است.
این نخستین بار نیست که برخی مقامات دیپلماتیک ایران از مذاکره با عربستان استقبال میکنند و پیش از صالحی ظریف چند باری به آمادگی ایران برای مذاکره اشاره کرد و گفت که حاضر است با همسایههای ایران مذاکره کند.
پیش از این نیز برخی منابع دیپلماتیک خبر از دیدار مخفیانه دو هیات ایرانی و عربستانی در عمان دادند، دیداری که مسئله اصلی آن داعش و قیمت نفت بود و بنا بر برخی از روایات آن چنان که باید سرانجام خوشی نداشت.
چرا حرف صالحی مهم است؟
شاید این سوال مطرح شود که چرا حرفهای علی اکبر صالحی درباره عربستان این چنین مهم است؟ بخش قابل توجهی از این اهمیت به سابقه صالحی در گشودن باب مذاکرات غیرممکن بر میگردد.
او بود که توانست رضایت رهبری را برای مذاکرات برجام جلب کند و اجازه ایشان را در دوران احمدینژاد کسب کند و مذاکرات مخفیانه در عمان را پیگیری کند.
صالحی درباره آغاز این مذاکرات به جماران گفته بود: وقتی رهبر معظم انقلاب اجازه دادند، یکی از شروط آن این بود که رئیس جمهور وقت متولی هر دو مسیر مذاکره با آمریکا و مذاکره با 1+5 باشد، مسئولیت مذاکره با آمریکا به عهده وزارت خارجه و مذاکره با 1+5 بعهده دبیر شورای عالی امنیت ملی بود. پس رئیس جمهور باید متولی هر دو باشد؛ درست هم همین است. چون رئیس جمهور رئیس شورای عالی امنیت ملی است. باید بین این دو مسیر هماهنگی ایجاد می شد و اینکه مکمل هم باشند.
بنا به گفته صالحی شرط دوم این بود که وزیر خارجه مذاکره نکند و سطح پایینتر باشد و شرط سوم هم تاکید داشت نباید مذاکره برای مذاکره باشد و تکلیف به خصوص درباره غنی سازی باید مشخص شود.
با نگاه به این سوابق است که سخنان صالحی درباره مذاکره با عربستان اهمیت خاصی پیدا میکنند به خصوص که این دیپلمات کهنهکار تخصص خاصی در زمینه اعراب دارد و فارغ از جایگاه فعلیاش به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی هم میتواند از جدیترین گرهگشایان روابط ایران و اعراب به خصوص عربستان باشد.
آیا مذاکره با عربستان در حال حاضر امکان پذیر است؟
برخی معتقدند تا بن سلمان در عربستان قدرت دارد امکان مذاکره با ایران وجود نخواهد و یکی از پروژههای اصلی ولیعهد عربستان زمین زدن ایران است و نمیخواهد با مذاکره با ایران شانس زدن آن را از دست بدهد.
اما تجربه ثابت کرده است که در دنیای سیاست کار نشدنی وجود ندارد و ایران و عربستان هم دست آخر میتوانند سر یک میز بنشینند و مذاکره کنند. این گروه از کارشناسان مرگ جمال خاشقچی را شانس مجددی برای آشتی ایران و عربستان میدانند، عامل که باعث شکاف بین عربستان و متعهدان غربیاش به خصوص اروپا شده است.
ایران با مدارای نسبی در زمینه مرگ خاشقچی تلاش کرد تا رقیب منطقهای خود را برای این مسئله در منگنه قرار ندهد، رویکردی که شانس گفتوگوی طرفین را افزایش میدهد.
به نظر میرسد مذاکره ایران و عربستان در شرایط فعلی هرچند سخت و دشوار است و موانع بسیاری دارد ولی غیرممکن نیست و در صورت وجود اراده کافی در دو طرف امکان دیالوگ دو همسایه و رقیب قدیمی حتی با وجود بن سلمان هم چنان وجود دارد و ایران حداقل میتواند با مذاکره جلوی کارشکنی بیشتر عربستان را بگیرد.
سلام نو – سرویس بین الملل: علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران در سخنانی که اخیرا داشته دو محور مهم را مورد اشاره خود قرار داده که با توجه به جایگاه و سوابق پیشین او میتواند اهمیتی چند برابر پیدا کند، به خصوص این که صالحی از چهرههای مورد اعتماد مقامات ارشد نظام است و از دولت احمدینژاد تا دولت روحانی به واسطه اعتماد مقامات ارشد نظام پستهای کلیدیای در دولت داشته است.