بکی از مراجع تقلید شیعیان گفت: کسانی که در قلمرو مسجد هستند باید شناسایی شوند و با اخلاق نیکو اسلام را ترویج کنند.

به گزارش سلام نو،  آیت الله حسین نوری همدانی در مراسم سالروز کانون های فرهنگی هنری مساجد که در بیت علامه طباطبایی(ره) قم برگزار شد، اظهارداشت: در میان اقشار مختلف مردم در اسلام هیچ قشر و طایفه ای به اندازه علما دارای عظمت نیست و روایات فراوانی در تکریم وتجلیل از علما وجود دارد تا حدی که بیان شده است نگاه به چهره علما عبادت است.

وی با بیان اینکه این تکریم به واسطه خدماتی است که علما برای جامعه به انجام می دهند ادامه داد: ما مفتخر هستیم که کتابی بسیار پرمحتوا به نام نهج البلاغه داریم که پس از قرآن است و از نظر محتوا بسیار ارزشمند و مطالبی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در آن وجود دارد و مانند دریایی است که مطالب فراوان در آن وجود دارد.

وی گفت: حضرت امیرعلیه السلام در کتاب شریف نهج البلاغه در نقش انبیا فرمودند علما وارث انبیا هستند و برما لازم است که به این مهم توجه کنیم و درس زندگی را از آن فراگیریم و در این مسیر گام برداریم زیرا خدمت به مردم و توجه به خدا و شناخت خدا در این کتاب بیان شده است.

این مرجع تقلید بیان کرد: خداوند نعمت های بسیار فراوانی را به بشر اهدا کرده که در دو جای قرآن آمده و علما به عنوان پیروان انبیا موظف هستند که این نعمت ها را برای مردم بیان کنند تا مردم این نعمت ها را بشناسند و در مقابل این نعمت ها سپاسگذار باشند.

وی بیان کرد: پیغمبران خدا همواره با دلیل و برهان با مردم سخن می گفتند و کسانی که پیروان انبیا هستند و راه آنان را می پیمایند باید با دلیل و برهان با مردم صحبت کنند زیرا در عقل های مردم گنج های فراوانی وجود دارد و علما باید این گنج ها را از قوه به فعلیت برسانند زیرا سراسر این جهان آیات پروردگار است و علما باید آن را به جهانیان نشان دهند.

وی گفت: در بالای سر مردم سقفی بسیار وسیع برافراشته شده که میلیاردها ستاره در این فضای وسیع در حرکت هستند و از لحاظ حجم، جرم، سرعت سیر و مسیرها متفاوت است اما به گونه ای مقدر شده که هرگز با هم اصطکاک و تصادف ندارند و در نهج البلاغه درباره آسمان ها مطالب مهمی بیان شده است.

آیت الله نوری همدانی اظهارکرد: افرادی مانند ابن ابی الحدید پیش از امام علی علیه السلام بودند که فصاحت و بلاغت در نوشتار خود داشتند اما در خصوص حیوانات و مسائل ساده صحبت کرده بودند اما تنها شخصی که با ابتکار خود عجایب و شگفتی های عالم را بیان کرده حضرت امیرالمومنین است.

وی بیان کرد: انسان ها، جمادات و همه شگفتی ها و معیشت مردم و رویدنی ها از خاک بوجود آمده و علما وظیفه دارند به معیشت مردم توجه داشته باشند زیرا مسئولیت آنان در برابر مردم بسیار بالاست امام رضوان الله علیه در صحیفه نور در ۱۰ جا به این مسئولیت سنگین علما توجه دارد و بیان می کنند که همه علما در برابر مردم مسئولیت دارند.

وی اظهارداشت: از ابتدای اسلام در خصوص ساخت و احیای مساجد تاکید شده و مسائل مهم جامعه اسلامی مانند قضاوت ها و تصمیم ها در مسجد بوده زیرا مساجد سنگر هستند.

این مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: یکی از مسائلی که به علما مربوط می شود رسیدگی به امور مردم است و خداوند مردم را پس از پیغمبران و ائمه سلام الله به علما سپرده است

وی با تاکید براینکه علمای و امامان جماعت تنها خواندن نماز جماعت اکتفا نکنند، گفت: علمای بزرگ با مردم دورادور مسجد در ارتباط بودند و فقرا را شناسایی و به مشکلات رسیدگی می کردند و با مردم بودند و در برابر آنان متواضع بودند.

وی به بیان خاطره ای پرداخت و گفت: به دعوت آقا شیخ مرتضی حائری به بیت ایشان رفتم و در آنجا شاهد بودم که عده زیادی از مردم قم حضور داشتند و شخصی نوشته هایی از مردم را برای آقا می خواندند که چه کسی بیمار، بی بضاعت، بی خانه یا مقروض است و ایشان افرادی را مامور رسیدگی به این افراد می کردند تا مشکلات آنان برطرف شود لذا اینگونه فکر نکنید که وظیفه ائمه جماعت تنها برپایی نماز است.

آیت الله نوری همدانی گفت: کسانی که در قلمرو مسجد هستند باید شناسایی شوند و با اخلاق نیکو اسلام را ترویج کنند علما و ائمه جماعات باید اخلاق و تواضع داشته و نظر کریمانه به مردم داشته باشند.

وی اظهارکرد: برخی ممکن است در سطح علمی بالا باشند و گمان کنند که تنها تدریس برای آنان کفایت می کند اما بنده علمای بزرگی را دیدم که در عین حال که در سطح بالای معلومات و معنویات بودند و هستند اما در عین حال با مردم صمیمی هستند و به مشکلات آنان رسیدگی می کنند.

وی بیان کرد: در خطبه اول نهج البلاغه آمده که خداوند از علما پیمان گرفت که در برابر ظالمان و در برابر مظلومیت مظلومین ساکت و آرام نباشند و همیشه توجه به جامعه داشته باشند و به مظلومین و مستضعفین کمک کنند این شان علما است

این مرجع تقلید با بیان اینکه هر کسی و در هر سمتی، پیش از اینکه به مردم خدمت می کند ابتدا به خودش خدمت می کند گفت: در کلمات قصار ۱۳۹ نهج البلاغه آمده که کمیل بیان می کند که حضرت امیر دست مرا گرفت و در بیابانی رفتیم حضرت آه جانکاهی کشیدند وگفتند منتظر باش تا من برگردم اما زمانی که طولانی شد دلم پریشان شد و به دنبال امام رفتم و دیدم حضرت سرش را در گودالی کرده و کلماتی را بیان می کند علت آن را جویا شدم ایشان فرمودند من دردهایی دارم اما جایی پیدا نمی کنم دردم را بگویم زمینی را چال می کنم و دردها را به چاه می گویم وای کمیل دل های اشخاص مانند ظرف هایی است هر کس که ظرفیت زیادی دارد بهترین دل را دارد وسپس فرمودند مردم سه دسته هستند و دسته اول عالم ربانی و عالمی که از تربیت پروردگار بهره گرفته است.

وی با تصریح براینکه علم از مال بهتر است هر چه خرج کنی بیشتر می شود اما مال هر چه خرج کنی کمتر می شود گفت: چهار شرح مهم داریم که اول شرح خویی است که در زمان شیخ انصاری بوده و دوم شرح ابن ابی الحدید سوم شرح محمد جواد مغنیه و چهارم ابن میثم بحرانی است.

وی گفت: بیان، قلم و وجود علما حجت بعد از ائمه است و باید بدانیم که زمین از حجت خالی نمی شود اما چقدر ما عالمی داریم که در سطح بالا مانند شیخ مفیدها شیخ طوسی ها و علمای بزرگ ما که زحمت های زیادی کشیدند باشند؟ لذا طلاب و علما باید سعی کنند مانند آن ها شوند زیرا روایات متعددی داریم که برای ما درس است مانند اینکه خداوند حجت ها و بندگان خود را به وسیله علما حفظ می کند واین وظیفه خیلی بزرگ است و خداوند از این جهت از آنان مسئولیت می خواهد که علم را به مردم عرضه کنند.

آیت الله نوری همدانی خاطرنشان کرد: بنده محضر چند علمای بزرگ را درک کردم یکی از آن ها آیت الله بروجردی بود که واقعا ایشان یک عالم بزرگ بود که به غیر از سطح معنوی بالا، تحول علمی در حوزه ایجاد کرد و ایشان برای هر مساله سیر تاریخی آن را از زبان عامه، علما و فقها بیان می کردند و در آن زمان تنها مرجع تقلید در عالم تشیع بود.

وی افزود: ایشان در مسجد حضور پیدا می کردند و به موعظه مردم ونماز جماعت می پرداختند و از صبح درب منزل ایشان به روی مردم باز بود و حتی شهریه را خودشان نسبت به نیاز طلاب پرداخت می کردند لذا طلاب هم باید خود را مجهز به خدمت به مردم کنند.

وی ادامه داد: یکی از این علما آیت الله سید محمد داماد بود که بسیار دقیق و مهربان نسبت به شاگردان بود وبنده ۱۲ سال در درس ایشان شرکت کردم و ایشان در عین حال که دارای مقام علمی بالایی بود اما با شاگران خود بسیار صمیمی بود و نسبت به بنده خیلی لطف داشتتند در بازار نماز جماعت برپا و موعظه و نصیحت می کردند لذا طلاب و ائمه جماعات در تمام ابعاد باید به مردم خدمت کنند.

این مرجع بزرگ جهان تشیع افزود: از دیگر اساتید بنده امام راحل رضوان الله علیه بودند که به شاگران خود تنها درس فقه و اصول نمی داد بلکه از لحاظ سیاست و دنیا و وظیفه علما هم در درس خود سخن به میان آورد.

وی ادامه داد: چهارم آیت الله طباطبایی صاحب تفسیر المیزان بود که واقعا تفسیر ایشان جامع و کامل و بسیار تاثیرگذار است و ایشان هر زمان به آیات جهنم می رسید گریان می شد زمانی که به آیات بهشت می رسید گویا نعمات بهشتی در منظر ایشان جلوه گر می شد و افطار این عالم بزرگ در ماه رمضان ابتدا بوسیدن ضریح حضرت معصومه(س) بود.

وی بیان کرد: زمانی در محضر ایشان بودم؛ شخصی به ایشان شیشه عطری را هدیه داد و خواست عطر را به ایشان بزند اما ایشان اجازه نداد و گفت من دو سال است (از زمانی که آیت الله قاضی فوت کردند) عطر نزدم؛ اینگونه برای استاد خود احترام قائل می شدند.

آیت الله نوری همدانی در ادامه تفسیر خطبه ۱۳۹ نهج البلاغه گفت: مسائلی است که برای بسیاری از افراد مشکل است اما علما به دلیل ایمانی که دارند برای آنان آسان است مانند اینکه برخی از گرفتن روزه و شب زنده داری ترس دارند اما علما انس با این مسائل دارند و ما شهدای بسیاری را از تمام استان های کشور داریم که در راه دین به شهادت رسیدند لذا جسم علما در دنیا است اما روح، فکر و فرهنگ آنان با عالم اعلی ارتباط دارد و به این دلیل است که علما خلیفه خدا در زمین هستند.

وی گفت: باید دو کتاب ارزشمند نهج البلاغه و صحیفه سجادیه همواره در حوزه های علمیه زنده و برقرار باشد تا طبق آن به مردم خدمت شود./خبرانلاین

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***