به گزارش سلام نو، مثلث تیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با کناره گیری «نیکی هیلی» نماینده این کشور در سازمان ملل اندکی تغییر یافته است. در کنار «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ، اینک نام «جاناتان کوهن» به عنوان سفیر موقت آمریکا در سازمان ملل به چشم می خورد که پس از کناره گیری هیلی بر این کرسی تکیه زده است.
ماموریت نماینده کنونی آمریکا در قبال ایران نیز مبهم نیست و بی تردید او همان راهی را خواهد رفت که پیشتر هیلی پیموده بود. از این رو کوهن چند روز پیش (پنجشنبه 16 اسفند) نخستین تلاش خود را برای اجماع سازی علیه برنامه موشکی ایران به کار بست و اعضای شورای امنیت را به اعمال محدودیت بیشتر بر تهران فراخواند.
کوهن در نامه ای اعضای شورای امنیت را مخاطب قرار داده و تاکید کرده است که «ایران در روز اول دسامبر گذشته (10 آذر) یک موشک میانبرد آزمایش کرده و در روزهای 15 ژانویه (25 دی) و پنجم فوریه (16بهمن) گذشته نیز تلاش کرده است تا ماهواره هایی را به فضا پرتاب کند.» کوهن به نمایندگی کشوری، ایران را به ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت معرفی می کند که کشور خود به هیچ یک از این تعهدات پایبند نمانده است.
قطعنامه مذکور هر چند محدودیت 8 ساله برای موشک های ایران در نظر گرفته اما تاکید دارد موشک های بالستیکی که قابلیت حمله کلاهک های هسته ای داشته باشند در این دایره محدودیت جای می گیرند. مقامات آمریکایی معتقدند که آزمایشات موشکی ایران نقض کننده این قطعنامه است اما مقامات جمهوری اسلامی دیدگاه متفاوتی دارند.
مقامات کشورمان بارها تاکید کرده اند که موشک های ایران جنبه تدافعی داشته و با هدف ایجاد امنیت در این منطقه ناامن و آشوب زده ساخته می شوند. بنابراین نه توان موشکی ایران قابل مذاکره است و نه در تضاد با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد.
در همین ارتباط «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان اواخر آذرماه در نشست بینالمللی -امنیتی دوحه قطر اظهار کرد که «ایران به دنبال استفاده از سلاح هسته ای نیست، این موشک های ایرانی هم برای حمل سلاح هسته ای تولید نشده اند، در واقع موشک های تولیدی ما برای کلاهک متعارف طراحی شده اند.» وی همچنین خطاب به طرف آمریکایی تاکید کرد قطعنامه 2231 را مطالعه کند و بداند که موشک های نقطهزن به کلاهک های متعارف مجهزند.
جدا از مسائل موشکی، در ارتباط با فعالیت های هسته ای ایران نیز تکلیف روشن است و «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در 14 گزارش خود پایبندی ایران به برجام را مورد تایید و تمجید قرار داده است؛ همان توافقی که ترامپ بی اعتنا به تصمیم دولت قبلی آمریکا به آن پشت کرد و هجدهم اردیبهشت ماه یکجانبه آن را ترک کرد.
آمریکا با استفاد از حق وتو و امتیاز ویژه ای که در شورای امنیت دارد همواره از این شورا به جای پیشبرد منافع جهانی در راستای منافع کشور خود بهره گرفته است. حتی زمانی که پارسال نماینده آمریکا تلاش کرد اعتراضات داخلی ایران به اوضاع اقتصادی را به محور اصلی شورای امنیت تبدیل کند با واکنش مقامات روسیه و چین مواجه شد که تاکید داشتند آمریکا با برجسته سازی برخی مسائل غیرمهم وقت و انرژی اعضا را هدر می دهد.
آذرماه امسال نیز بار دیگر نماینده آمریکا در صحن شورای امنیت تلاش کرد قطعنامه ای را علیه ایران به دلیل آزمایشات موشکی به تصویب برساند؛ تیری که به دلیل مقاومت نمایندگان روسیه و چین بار دیگر به سنگ خورد و این تلاش ها نافرجام ماند. در نتیجه از پشت درهای بسته شورای امنیت حتی یک بیانیه نیز علیه ایران صادر نشد چه رسد به قطعنامه.
آمریکا در حالی برای ائتلاف سازی علیه ایران با بهانه آزمایشات موشکی و فعالیت های منطقه ای می کوشد که در ارتباط با متحدان منطقه ای خود عکس آن عمل می کند؛ موضوعی که یادآور سیاست «یک بام و دو هوا است» و این استاندارد دوگانه در قبال عربستان و رژیم صهیونیستی آشکارا مشاهده می شود.
افزون بر امضای توافق 110 میلیارد دلاری تسلیحاتی که ترامپ با سعودی ها به امضا رسانده، وی همواره برای دستیابی عربستان سعودی به فناوری هسته ای می کوشد. چند هفته پیش (اواخر بهمن ماه) بود که مجلس نمایندگان آمریکا گزارشی از توافق محرمانه ترامپ و آل سعود منتشر کرد. در این گزارش فاش شد که «ترامپ تلاش کرده بدون توجه به ملاحظات حقوقی و امنیتی هر چه سریعتر به عربستان فناوری بسیار حساس و پیشرفته هسته ای بدهد.»
این استاندارد دوگانه کاخ سفید در ارتباط با اسرائیل نیز صادق است. آمریکا در حالی چشم خود را بر روی چند صد کلاهک هسته ای و عدم عضویت تل آویو در ان پی تی بسته که تل آویو طی هفت دهه گذشته یکی از اصلی ترین بازیگران آشوب ساز منطقه بوده است. بی تردید مهار و تضعیف توانمندی نظامی ایران مهمترین هدف مشترک تل آویو واشنگتن و همچنین برخی دولت های عربی منطقه است.
در هیمن ارتباط بود که اواخر مرداد ماه در سفر بولتون به اسرائیل و دیداری که وی با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم داشت، آنها بر ضرورت مهار ایران تمرکز کردند. در این دیدار بولتون تاکید کرد که یکی از مهمترین چالش ای پیش روی دو طرف «برنامه هسته ای و طرح های موشکی بالستیک ایران» است./ایرنا