سلام نو – سرویس بین الملل: حسن روحانی رییس جمهور ایران در سفری پس از چند سال به عراق رفت تا سطح جدیدی از روابط بین دو کشور را ایجاد کند.
روحانی در حالی اکنون به عراق میرود که پیش از او عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه در سفری کوتاه به بغداد مقدمات سفر رییس جمهور ایران را مهیا کرده بود.
این سفر که به دعوت طرف عراقی انجام می شود و هدف از آن گسترش بیش از پیش روابط دو کشور همسایه عنوان شده است، روابطی که پس از اخراج داعش از عراق به کمک ایران در این اواخر با بالا و پایینهایی رو به رو بود، از جمله در زمینه مبادله انرژی و تحریمهای ایران که مسئله جدیای برای هر دو طرف بود.
به نظر میرسد حسن روحانی در این سفر چند هدف عمده را دنبال میکند. نخست این که با توجه به فشار اقتصادی سال آینده روحانی با این سطح حضور در عراق به دنبال این است پنجره اقتصادی عراق در دوران تحریم به روی ایران باز بماند. او همچنین قصد دارد نقش ایران به عنوان یک صادر کننده مهم انرژی به عراق در رقابت با عربستان حفظ شود. مسئله مهم دیگر نیز میادین مشترک است.
عراق نفت ایران را صادر میکند؟
در حالی که در زمان حضور حیدر العبادی در مسند نخست وزیری عراق به نظر میرسید روابط تهران-بغداد دچار چالش جدی شود و طرف عراقی در تحریمها همراه آمریکا باشد، حالا و در زمان عادل المهدی ماجرا متفاوت است و نخست وزیر جدید عراق صراحتا گفته که عراق میل دارد محل گفتوگوی قدرتهای منطقه باشد و مایل نیست با هیچ کشوری وارد تنش شود.
این تغییر وضعیت از سخنان روحانی هم پیداست. رییس جمهور در فرودگاه و هنگام ترک تهران در سخنانی گفت:"ما در روزهای سخت در کنار ملت عراق بودیم و امروز که در روزهای صلح و امنیت است نیز در کنار آنها هستیم."
بخش نانوشته و ناگفته این سخنان شاید این است که امروز که روزهای سخت ایران است، روحانی انتظار دارد همسایه حرمت نگاه دارد و تلافی محبتها چند سال قبل را بکند.
برخی منابع معتقدند یکی از اولویتهای حسن روحانی در سفر به عراق ورود ارز به ایران و البته فروش نفت ایران توسط عراق و زیر پرچم این کشور است.
هرچند به نظر میرسد در این مذاکرات حذف ویزا برای شهروندان ایرانی یا حتی وضعیت مرزی دو کشور نیز مطرح شود ولی در مجموع اولویت اصلی حسن روحانی در این مذاکرات حفظ عراق به عنوان راه تنفس ایران در دوران تحریم است و دیگر اهداف اولویتی دسته چندم دارند.
برگ برنده دوران تحریم
مسئله دیگری که مدنظر مقامات ارشد ایران است افزایش نفوذ ایران در عراق است، به خصوص این که آمریکا اخیرا در حال کاهش حضور فیزیکی خود در ایران است.
به نظر میرسد مقامات ایران با افزایش حضور خود در بازارهای اقتصادی عراق به دنبال کسب منفعت از دوران بازسازی پسا داعش و با تمرکز بر روی مسائل سیاسی نیز به دنبال افزایش قدرت نفوذ خود در عراق است، اتفاقی که اگر رخ دهد میتواند عراق را به برگ برنده ایران در دوران تحریم تبدیل کند.