هرمزگان یکی از استان‌های پرجاذبه ایران است که به واسطه زیبای‌هایش گردشگران بسیاری را به خود جذب کرده است. یکی از زیبایی‌های این استان حمام گله‌ داری می‌باشد که در بندرعباس قرار دارد.

حمام گله‌ داری؛ بنایی تاریخی در قلب بندرعباس

سلام نو - سرویس گردشگری: بندرعباس مرکز استان هرمزگان، در جنوب ایران است و در نزدیکی آب‌های نیلگون خلیج فارس قرار دارد. این شهر که امروزه بزرگ‌ترین بندر تجاری کشور به شمار می‌آید، حوادث مختلفی همچون تسخیر شدن توسط پرتغالی‌ها را نیز تجربه کرده است.

آثار تاریخی بسیاری در بندرعباس وجود دارند که هرکدام یادآور دوره‌ای از تاریخ هستند. یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی بندرعباس، حمام گله داری است که امروزه به‌عنوان موزه مردم‌شناسی استان هرمزگان نیز شناخته می‌شود. این اثر با قدمتی که به دوره قاجار بازمی‌گردد، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

حمام گله‌ داری؛ بنایی تاریخی در قلب بندرعباس

سرگذشت حمام گله داری بندرعباس

قدمت این حمام به دوره قاجار برمیگردد، گویا حمام گله داری در قدیم بسیار شلوغ بوده و مردم زیادی از آن استفاده می‌کردند و رونق فراوانی داشته است. این حمام در دو نوبت زنانه و مردانه فعال بوده و در نوبت زنان کاملا فرق داشته، طوریکه زنان بندرعباس، با تشریفات خاصی از صبح تا بعدازظهر را در این حمام سپری می‌کردند .البته پس از دهه ۱۳۴۰ با آمدن لوله‌کشی شهری کم‌کم این حمام به مکان متروکه تبدیل‌شد تا اینکه در اوایل دهه ۱۳۷۰ سازمان میراث فرهنگی وارد عمل شد و این حمام را مورد مرمت قرار دادند که در روزها و ساعات مشخص برای بازدید عموم آزاد کردند. از آنجایی که این ناحیه دارای رطوبت بالایی است، مصالحی مانند سنگ های دریایی و اسفنجی و ساروج محلی و گچی استفاده شده است، زیرا این سنگ‌ها دارای قابلیت جذب رطوبت بسیار بالایی دارند.

حمام گله‌ داری؛ بنایی تاریخی در قلب بندرعباس

معماری حمام گله‌ داری

در ساخت بنای حمام گله داری از سنگ‌های اسفنجی و ساروج محلی به‌اضافه گچ دستکوب استفاده شده است. دلیل استفاده از سنگ‌های اسفنجی به قابلیت بالای آن‌ها در جذب رطوبت ربط دارد که با توجه به افزایش رطوبت در این منطقه، لزوم استفاده از آن‌ها احساس شده است. این سنگ‌های اسفنجی از خلیج فارس تهیه می‌شداند. از سایر مصالح به کار رفته در بنا باید به آجر فرش در کف حمام اشاره کرد. این حمام دارای پنج گنبد است.

لازم به ذکر است که آب مصرفی حمام گله داری بندرعباس، از یک چاه با عمق ۱۰ متر تامین می‌شد که این چاه همچنان وجود دارد. در دوره‌ای نیز آب مصرفی حمام از آب برکه و با استفاده از نیروی کمکی گاو تامین و به آن سیستم چاه چرخ گاوی گفته می‌شد. در مورد سیستم گرمادهی حمام باید اشاره کنیم که این سیستم مجموعه‌ای شامل انبارسوخت، آتشدان، دیگ، دودکش‌ها و گودال جمع‌آوری خاکستر بوده است.

بحث روشنایی نیز موضوعی است که در ساخت هر بنایی باید در نظر گرفته شود. در هرکدام از فضاهای حمام گله داری می‌توانید روزنه‌هایی را در سقف حمام مشاهده کنید. این روزنه‌ها وظیفه تامین روشنایی و همچنین تهویه فضای حمام را بر عهده داشتند. در واقع این روزنه‌ها در فصولی از سال باز می شدند تا دما و رطوبت حمام تنظیم شود.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید