سلام نو - سرویس گردشگری: نقش رستم شیراز محوطهای تاریخی در کوههای فارس است و کهنترین بناها، آرامگاهها، نقش برجستهها و کتیبههای ایران باستان در آن قرار گرفتهاند. در اطراف نقش رستم، مناطق تاریخی دیگری نیز قرار دارند که منبع تاریخی مهمی برای شناختن تاریخ و تمدن ایران در دوره پیش از میلاد و اوایل سالهای میلادی به شمار میروند.
تمایز نقش رستم نسبت به سایر جاذبههای تاریخی فارس، قرار گرفتن آثاری از سه دوره تاریخی برجسته در آن است. منطقه نقش رستم برای پادشاهان هخامنشی و ساسانیان جایگاه ویژهای داشته است و به همین دلیل بسیاری از آثار به جا مانده از این دورهها را در نقش رستم میتوان یافت.
تاریخچه نقش رستم
حسین کوه به راحتی از سکوی تخت جمشید قابل مشاهده است، کوهی که به شکل سه تپه یا صخره بزرگ روی زمین جا خوش کرده است. حسین کوه با نامهای دیگری از جمله کوه حاجی آباد، کوه استخر یا کوه نِفِشت (به معنی کوه نبشتهدار) نیز شاخته میشود. به خاطر ساختار سه تپهای، این کوه در دوران پیشین با نام «سه گنبدان»شناخته میشد. روی هرکدام از این سه تپه، دژ و باروئی به نامهای استخر، دژ شکسته و دژ اشکنون قرار داشته است.
کتِ زیاس، مورخ یونانی، در بخشی از نوشتههای خود عنوان کرده است «کالبد پادشاهان ایران را به پارس برده، در کوه دو گنبدان بدرون آرامگاه میگذارند.» البته منظور از دو گنبندان همان حسین کوه است که یا در آن زمان فقط دو تا از صخرهها مورد استفاده بوده و یا نام را به اشتباه عنوان کرده است.
تاریخچه نقش رستمدر این محوطه، آثار باستانی ارزشمندی مثل سنگتراشیهای مربوط به دوران ساسانیان و آرامگاههای درون کوه یا گوردخمههای متعلق به دوران هخامنشی قرار دارد. در دوران اسلامی حجاریهای روی سنگ را به جمشید و پادشاهان کیانی نسبت دادند، سپس با توجه به اینکه جنگ و پیروزی پهلوانان ایرانی مثل رستم زبانزد خاص و عام بود، نقشونگارهای مورد بحث را به شخصیت رستم پهلوان نسبت دادند و پس آن این اثر باستانی با نام نقش رستم شناخته شد.
علت نامگذاری نقش رستم چیست؟
دلیل نامگذاری منطقه نقش رستم به این نام را بر اساس افسانهای قدیمی میدانند. بر اساس این افسانه، این منطقه محل رویارویی رستم و اسفندیار بوده و رستم، قهرمان افسانهای شاهنامه در این منطقه توانسته اسفندیار را شکست دهد.
کوه نقش رستم قدمت باستانی دارد و در نقش برجستههای آن تصویر پادشاهان هخامنشی و ساسانی و یادگارهای تاریخی از این دو دوره به چشم میخورد؛ اما در میان نقش برجستههای موجود بر صخرههای نقش رستم، تصویر افرادی نیز وجود دارد که هویت آنها معلوم نیست.
در میان این اشخاص تصویر فردی با هیبت پهلوانی و کلاه نوک تیز دیده میشود. برخلاف سایر تصاویر که هیبت و لباس آنها هویت قومیشان را مشخص میکند، این شخص ظاهر شبیه به هیچکدام از اقوام را ندارد. در بعضی منابع، این تصویر را متعلق به رستم شاهنامه میدانند. با اینکه هیچ دلیل روشنی مبنی بر درستی این نظریه وجود ندارد، نام این منطقه را بر اساس این موضع نقش رستم گذاشتهاند و این نام از دوران قدیم سینه به سینه منتقل شده و بر آن مانده است.
دسترسی به نقش رستم چگونه است؟
با توجه به اینکه نقش رستم در شهرستان مرودشت قرار گرفته است، شما برای بازدید از این آثار باستانی باید خود را به این شهرستان برسانید. فاصله شیراز تا مرودشت و نقش رستم نزدیک به ۶ کیلومتر است که برای رسیدن به آن با ماشین شخصی، میتوانید از تابلوهای راهنمای داخل جاده کمک بگیرید.
دسترسی به نقش رستمدسترسی به نقش رستم شیراز از طریق مینیبوس و تاکسیهای موجود در ترمینال کاراندیش شیراز نیز امکانپذیر است.
آدرس نقش رستم: استان فارس، شمال شهرستان مرودشت، روستای زنگی آباد
ساعت بازدید از نقش رستم: بازدید از آثار باستانی در نیمه اول سال از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۹:۳۰ و در نیمه دوم سال از ساعت ۸ تا ۱۷:۳۰ امکانپذیر است.
نظر شما