به گزارش سلام نو به نقل از تجارت آنلاین، با توجه به چراغ سبزی که مجلس نسبت به افزایش قیمت بنزین در دور روز اخیر نشان داده به نظر میرسد همه چیز حالا برای افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۳ رقم خورده و آماده است.
این روزها و همزمان با بررسی لایحه بودجه در مجلس، گمانهزنیها درباره قیمت بنزین در سال ۱۴۰۳ داغ شده؛ به طوری که برخی از تحلیلگران، افزایش قیمت بنزین به دلیل کسری بودجه را اجتنابناپذیر میدانند و برخی نیز معتقدند به دلیل شرایط اقتصادی و فشار تورمی، دولت به سختی میتواند چنین اقدامی انجام دهد. به گزارش تجارت در نیمه آذرماه امسال، سخنرانی احمد وحیدی، وزیر کشور در دانشگاه چمران اهواز درباره مصرف بنزین، قصه بالاتر بودن قیمت آب معدنی از بنزین را دوباره بر سر زبانها آورد. او درباره نرخ بنزین گفته بود: در حال حاضر ما نزدیک به ۱۴۵ میلیون لیتر مصرف بنزین داریم و راهکار این است که باید اقداماتی انجام داد که بنزین به صورت بهینه مصرف و الگوی مصرف بهینه ترویج شود.از سوی دیگر جلال محمود زاده، نماینده مجلس نیز دیروز گفت: مجلس چراغ سبزی برای گران کردن حاملهای انرژی داده که این هم خطری است که ممکن است دولت به یکباره برود و بنزین یا سایر حاملهای انرژی را گران کند.
دولت وعده داده و عمل نکرده است
تحلیلگران در این خصوص نظرات متفاوتی دارند از جمله سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز، او در این باره میگوید: «باید پرسید دولت با استناد به چه موضوعی اعلام کرد که بدون برداشتن تحریمها هم میتواند اقتصاد کشور را مدیریت کند و تحریمها را به سفره مردم گره نمیزند؟ واقعیت این است که هر چه جلوتر رفتیم و منابع تامین درآمدهای نفتی کمتر میشود دست درازیها به سفره مردم هم بیشتر میشود.مرتضی افقه با اشاره به روندی که در نهایت احتمالا منجر به افزایش قیمت حاملهای سوخت در کشور خواهد شد میگوید: «برای من کاملا این مساله قابل انتظار بود که با توجه به کاهش سال به سال منابع درآمدی دولت، این روند ناگزیر به وجود بیاید، به خصوص که در سالهای اخیر از یک طرف دولت نتوانست مساله تحریمها را حل کند و از سوی دیگر برخلاف وعده ای که داده بود که سفره شهروندان را به تحریمها وصل نمیکند این اتفاق نیافتاد. پس قابل انتظار بود که هر سال فشار بیشتری بر شهروندان را برای تامین بودجه خود در نظر داشته باشد و به جای اینکه هزینههای بسیار زیاد و مازاد خود را کم کند، به هزینههای جاری خود دست نزده و آن را کاهش نداده و در عوض سعی میکند از منابع مختلف و به خصوص جیب مردم این هزینهها را تامین کند.
مقایسه قیمت آب و بنزین یک خطای بزرگ است
افقه میگوید: «البته باید توجه کرد که در اینجا مشکل دیگری به جز دولت، یک گروه متفاوت نیز هستند، گروهی از اقتصادخواندههای متاسفانه اقتصاد نفهمیده نیز مقصر هستند که به طور مرتب به این تصور درباره ارزان بودن قیمت بنزین در ایران دامن میزنند و این حرف اشتباه را بیان میکنند که یک لیتر بنزین از یک بطری آب ارزانتر است. آنان این نظریه را در حالی مطرح میکنند که اصلا به تبعات افزایش قیمت بنزین توجهی ندارند. اینکه آب را شهروندان نهایتا قرار است در کدام بخشها استفاده کنند را چطور میشود با قیمت بنزینی که دست زدن به آن بلافاصله تاثیرش را بر معاش کم درآمدترین افراد و طبقات متوسط خود را نشان میدهد و بنابراین اگر هم مصرف بنزین بالاست باید راه دیگری برای آن پیدا کرد.این اقتصاددان در ادامه نیز با اشاره به رد مساله مصرف بالای بنزین در ایران به بهانه قیمت ناچیز آن اظهار میکند:مثلا یکی از بهانهها همین است که، چون قیمت بنزین پایین است پس مصرف آن بالا رفته، این در حالی است که مصرف بالای بنزین به دلیل قیمت پایین نیست، بلکه دلایل بسیار دیگری دارد. ممکن است نرخ بنزین بهطور نسبی کمی از نرخ تورم عقب مانده باشد، اما اینکه اینگونه استدلال شود که به دلیل قیمت پایین بنزین مصرف آن بالا رفته استدلال درستی نیست و دولت ناکارآمدیهای خود را از طریق افزایش قیمتها و از جمله قیمت بنزین به مردم منتقل کرده است.وی با مثالی توضیح میدهد: «برای مثال یک دلیل این است که افزایش مصرف به دلیل تولید خودروهای بسیار بی کیفیت و خارج از استاندارد است که اتفاقا مصرف بسیار بیشتر از نرمال دارند و اتفاقا به دلیل انحصار نیز مردم مجبور هستند همین خودروها را استفاده کنند و البته دلیل دوم نیز تولید بنزین بی کیفیت است؛ بنابراین بخش قابل توجهی از مصرف بالای بنزین در کشور ربطی به قیمت ندارد بلکه مربوط به استفاده از خودروهایی است که به مردم تحمیل میشود.
نظر شما