مساجد تاریخی بسیاری در خراسان بزرگ وجود دارد به همین جهت با ما همراه باشید و درباره مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر بدانید.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

سلام نو _ سرویس گردشگری: افین از جمله روستاهای بزرگ و آباد از توابع بخش زهان و در ۸۵کیلومتری جنوب شرق قاین قرار دارد.افین در گذشته ام القری بوده و ازقدمت تاریخی برخوردار است لیکن زلزله های سنوات گذشته باعث کاهش جمعیت آن گردید. مسجد جامع افین واقع در بخش قدیمی روستا متعلق به دوره سلجوقی است. در دوره های بعدی الحاقاتی بدان افزوده یا بخشهایی از آن مرمت و بازسازی شده است.

آشنایی با مسجد تاریخی افین

مسجد جامع افین با بنایی ماندگار و طراحی و معماری دیدنی، از دوران سلجوقی به یادگار مانده است. امروزه این مسجد شامل بنایی نیمه‌مخروب می‌شود که تنها دیواره‌ها و گلدسته‌های اطراف ایوان آن باقی مانده‌اند.

عده‌ای بر این باور هستند که اصل بنا مربوط به سده سوم تا چهارم هجری قمری است. این مسجد را به سبک آذری ساخته‌اند و آجرکاری و گچکاری‌هایی تماشایی دارد.

مانند مسجد جامع قاین، این مسجد نیز دارای یک ایوان اصلی و بزرگ در وسط و دو شبستان در اطراف ایوان‌ها است. طول گلدسته‌ها به ۱۵ متر می‌رسید که در حال حاضر ۱۲ متر آن باقی مانده است.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

در میان گلدسته‌ها راهرویی پله‌ای شکلی وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان به طبقات بالایی مسجد رفت.

نمازخانه و محل عبادت زنان و مردان جدا از هم بودند و تعداد ۱۵ رواق در اطراف صحن قرار داشتند. منبر این مسجد از سنگ و گل ساخته شده است و بر روی آن گچکاری و همچنین آیات قرآنی دیده می‌شود.

این اثر ارزشمند در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۷۷ با شماره‌ی ثبت ۲۱۸۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و امروزه از جاهای دیدنی قاین به شمار می‌رود.

روستای هدف گردشگری افین شهرستان زیرکوه از روستاهایی است که در دل خود بناهای تاریخی متعدد و جاذبه‌ های زیبای طبیعی جای داده است.

مسجد جامع، قلعه، بافت تاریخی، کاروانسرا، آسیاب آبی، برج‌ ها و همچنین طبیعت جذاب و باغهای بزرگ زرشک از بهترین مناطق گردشگری این روستا در شهرستان زیرکوه هستند.

در میان آثار بی نظیر تاریخی و طبیعی روستای افین، مسجد جامع تاریخی این روستا چون نگینی می درخشد و چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. مسجد جامع افین مسجدی تک ایوانی است و از معماری بسیار دقیق و هنرمندانه برخوردار است.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

فضاهای مسجد شامل ایوان اصلی شبستان‌ های شرقی و غربی و قسمت ‌های مختلف دیگر است که کتیبه ‌ای به خط ثلث از سوره هل اتی بر ایوان آن نقش بسته است.

این مسجد در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۸۲ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است بسیاری از آثار تاریخی و نفایس معماری شهرستان زیرکوه به دلیل زمین لرزه ها از بین رفته و تنها دو اثر شاخص این شهرستان مسجد جامع افین و رباط زردان همچنان سرپا باقی مانده است.

معماری خاص مسجد جامع افین

بنای فعلی مسجد به صورت خرابه ‌ای درآمده که دیواره ‌ها به همراه گلدسته‌ های اطراف ایوان باقی مانده است.

مسجد جامع افین همانند مسجد جامع قاینات دارای یک ایوان اصلی و بزرگ در وسط و دو شبستان در اطراف ایوان است، از میان گلدسته‌ ها راهرویی پله‌ ای وجود دارد که می ‌توان به طبقات بالایی مسجد رفت.

نمازخانه و محل عبادت خواهران و برادران جدا از هم بوده و تعداد پانزده رواق در اطراف صحن قرار داشته است.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

این مسجد تک ایوانی است و از معماری بسیار دقیق و هنرمندانه برخوردار است. فضاهای مسجد شامل ایوان اصلی شبستان ‌های شرقی و غربی و قسمت ‌های مختلف دیگر است.

دورا دور ایوان کتیبه ‌ای به خط ثلث از سوره هل اتی نوشته شده و نام بانی و معمار مسجد عمل استاد فخر الدین قاینی مظلومانه بر بالای محراب مشهود است. گنبد اصلی مسجد یک پوسته و به سادگی و زیبایی هنرمندانه ساخته شده است.

در داخل ایوان، محراب با تزئینات گچی دیده می شود. در دو جبهه شرقی و غربی بنا دو مناره دارای نقوش زیبای آجری است. این مناره‌ ها تا ارتفاع ۵ متری به شکل ۶ ضلعی بوده که تا چندی قبل صدای موذن از آن به گوش می‌ رسید.

منبر مسجد آجری و زیبا و جالب است که در انتهای ایوان و در کنار محراب اصلی قرار دارد.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

تزئینات به ‌کار رفته بر روی منبر آجری شامل گچ ‌بری ‌های ظریف انواع گره‌ سازی و گل بوته اسلیمی است. ایوان اصلی توسط عوامل انسانی و در اثر زلزله ۷۶ از بین رفته بخش‌ هایی هم‌ اکنون با همت میراث فرهنگی بازسازی و مرمت شده است.

قلعه افین: در داخل بافت تاریخی روستا قرار دارد و دارای پلان دایره ‌ای شکل و یک ورودی بزرگ با در سنگی است. سنگ در قلعه دارای ضخامتی برابر ده سانتی ‌متر و قطر آن نیز بیش از یک متر و نیم است. قلعه دو خروجی دارد که در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار می ‌گرفته است.

قلعه کوه: این قلعه بر فراز کوهی واقع شده و از جنوب ‌غرب به شمال‌ شرق کشیده شده است. از اجزاء و عناصر معماری قلعه که قابل تشخیص است می ‌توان به برج، حصار و آب انبار اشاره کرد.

آسیاب آبی: افین در گذشته پنج آسیاب آبی داشته که امروزه فقط یکی از بناها سالم مانده و از سایر آسیاب ‌ها خرابه‌ هایی بر جای مانده است. آسیاب اصلی افین که در ورودی روستا قرار گرفته در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

مسجد جامع افین؛ قطعه‌ای از تاریخ و آرامش در قلب شهر

مزار چهار گنبد: وجه تسمیه این مزار به دلیل داشتن چهار گنبد کوچک بر بالای مزار است. این مزار آرامگاه امامزاده عمروبن داوود (ع) از احفاد حضرت ابوالفضل العباس (ع) است که احتمالا با چند واسطه نسبش به عباس بن امیرالمؤمنین (ع) می ‌رسد.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید