گفتنی است منظور از اختلال دوقطبی حالتی است که در آن فرد بیشتر میان دو حس افسردگی شدید و شیدایی قرار دارد البته در این میان نیز می تواند حالات عادی و یا طبیعی را نیز تجربه کند. به طور کلی تشخیص بیماری دو قطبی امری سخت و زمان بر است و همچنین احتمال پذیرش این بیماری توسط فرد مبتلا نیز بسیار اندک می باشد، چرا که در بسیاری از مواقع فرد مبتلا و یا اطرافیان وی به دلیل نداشتن حالات و نشانه های خاص حاضر به قبول این بیماری نیستند بنابراین برای تشخیص این بیماری نیاز به زمان و دقت بیشتر است.
بررسی عوامل ابتلا به اختلال دوقطبی
آنچه مسلم است اختلال دوقطبی در بیشتر موارد به صورت ژنتیک به افراد منتقل می شود بنابراین احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که سابقه خانوادگی دارند به مراتب بسیار بیشتر از سایرین خواهد بود اما این در حالی است که نمی توان نقش عوامل بیولوژیکی و زیستمحیطی را در ابتلا به این اختلال روانی نادیده گرفت.
از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد که احتمال ابتلا به این بیماری روانی در زنان و مردان به یک اندازه است و همچنین احتمال بروز این بیماری در افراد از سن 15 تا 30 سال است از این رو می توان ادعا داشت احتمال ابتلا به بیماری دوقطبی در کودکان بسیار ضغیف می باشد.
بررسی عوامل موثر در بروز اختلال دوقطبی
استفاده بیش از اندازه از نوشیدنی های الکی و یا مواد مخدر می تواند در بروز حالت های این بیماری و یا حتی در ابتلا آن موثر باشد، از این رو روانشناسان افرادی را که مبتلا به این اختلال روانی هستند از مصرف الکل و یا مواد مخدر منع می کنند.
نشانه های ابتلا به اختلال دوقطبی
بدیهی است این بیماری به طور کلی دارای نشانه های خاصی نمی باشد اما میل شدید به خودکشی را می توان یکی از نشانه های بارز ابتلا به اختلال دوقطبی دانست چرا که افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در برخی از مواقع میل شدید به خودکشی دارند و حتی ممکن است بارها به این اقدام دست بزنند و همچنین تحقیقات گسترده ای را برای انجام این کار انجام می دهند و از هر طریقی به این کار دست خواهند زد، اما باید در نظر داشت که این بیماری دارای نشانه های دیگری نیز می باشد که در ادامه به اختصار به آن اشاره می شود.
روحیه خوب و بالا
افسردگی
آسیب پذیر بودن
تند حرف زدن (پرحرف)
مشکل در محل کار
اعتیاد به الکل و مواد مخدر
دمدمی مزاج
مشکلات خواب
پرواز افکار
بررسی روش های درمان اختلال دوقطبی
یکی از مهم ترین و کاربردی ترین روش های درمان این اختلال روانی انجام مشاوره و استفاده از روانشناس است که البته طبق آمار موجود درمان از این طریق بسیار موثر خواهد بود.
استفاده از شوک الکترونیکی شوک آور را می توان یکی دیگر از راه های درمان این بیماری برشمرد این روش درمانی بیشتر برای آن دسته از بیمارانی که در مراحل حاد به سر می برند تجویز می شود و طی انجام شوک الکترونیکی بیمار باید بیهوش شود تا با استفاده از شوک باعث تشنج در مغز شود تا شاید بیمار از این طریق به درمان موثر دست یابد.
مصرف داروهای ضد افسردگی و یا ضد روان پریشی نیز تا حدودی می تواند در درمان اختلال دوقطبی موثر واقع شود.
شایان ذکر است که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در اکثر موارد کار و روابط اجتماعی و زندگی موفق نیستند چرا که توانایی انجام یک کار را به طور کامل ندارند و همچنین در ارتباط با طرف مقابل خود نیز در بیشتر مواقع با مشکل مواجه می شوند که این خود می تواند باعث بر هم خوردن زندگی زناشویی آنها شود و یا اینکه کار خود را به علت این بیماری از دست بدهند، اما این در حالی است که این افراد از هوش بسیار بالایی بهره مند هستند.
ازدواج مبتلایان به اختلال دو قطبی
آنچه مسلم است بسیاری از روانشناسان ازدواج را برای افراد مبتلا به این بیماری و به خصوص افرادی که مورد درمان قرار نگرفته اند را هرگز توصیه نمی کند چرا که ازدواج این افراد به طور حتم یا عمر آن از مدت زمان زیادی برخوردار نیست و یا اینکه احتمال بروز آسیب به خود و یا طرف مقابل نیز وجود دارد.
به طور کلی باید در نظر داشت که نمی توان انتظار داشت که با ازدواج به درمان موثر و کامل دست یافت بلکه احتمال شدت یافتن این بیماری نیز وجود دارد، همچنین باید قبل از ازدواج طرف مقابل را نسبت به وجود این بیماری آگاه کرد، چرا که وی باید به عنوان یک مشاور و یا مددکار نیز نقش آفرینی کند تا شاید از این وادی تا حدودی علایم بیماری کاهش یابد و در مورد فرزند آوری نیز باید با دقت بیشتری اقدام به این تصمیم گرفت چرا که احتمال ابتلا به این بیماری در کودکان این بیماران به مراتب بیشتر از دیگران است.
در پایان باید خاطر نشان کرد که این بیماری از دو نوع برخوردار است و در نوع حاد آن نیاز به بستری شدن وجود دارد اما به طور کلی به هنگام مواجه با این افراد توصیه می شود با صبر و حوصله به حرفهای آنها گوش داد و همچنین به کمک از مشاوره و یا روانشناس نیز آنها را دعوت کرد.