قرص زینک یکی از قرص هایی است که بسیاری از پزشکان برای افراد تجویز می کنند.

پس از آهن، روی یکی از فراوان ترین عناصر جزئی در بدن افراد است و قرص زینک همان روی است که مصرف آن برای سلامت و زیبایی پوست و مو  و برای کاهش علائم سرماخوردگی توصیه می شود، اما یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که این ماده معدنی ممکن است به مبارزه با کووید-۱۹ هم کمک کند.

زینک چیست؟

زینک یا همان روی، ماده معدنی است که از بسیاری جهات برای بدن مهم است. زینک سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده، به بهبود زخم‌ها کمک کرده و از رشد طبیعی پشتیبانی می‌کند و  کمبود آن می تواند شما را در معرض انواع بیماری قرار دهد.

زینک به درمانی محبوب برای سرماخوردگی تبدیل‌شده است. نتایج برخی مطالعات نشان داده که زینک ممکن است مدت‌زمان سرماخوردگی را شاید یک روز یا بیشتر کاهش دهد، همچنین کاهش‌دهنده عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی در کودکان است.

زینک به مبارزه با عفونت و بهبود زخم‌ها کمک می‌کند. بااین‌حال، اگر زینک کافی از رژیم غذایی خود دریافت نکنید مشخص نیست که دریافت مکمل‌ها فوایدی داشته باشد.

از زینک موضعی برای درمان بثورات و تحریکات پوستی استفاده می‌شود. همچنین در بهبود زخم، بیش‌فعالی، آکنه، کم‌خونی داسی شکل و سایر بیماری‌ها کمک‌کننده است. علاوه بر این، زینک به‌عنوان درمانی برای تبخال، کلسترول بالا، آرتریت روماتوئید، اچ آی وی و دیگر موارد نیز موردمطالعه قرارگرفته است. زینک ممکن است بخشی از یک درمان موثر برای دژنراسیون ماکولای وابسته به سن باشد، اما اثبات بیشتری لازم است.

قرص زینکZinc یکی از قرص هایی است که دارای عنصر روی و برخی از ویتامین ها مانند ویتامین های گروه بB و ثC می باشد.

عنصر روی در سلامتی بدن نقش بسزایی دارد؛ زیرا باعث می شود که سیستم ایمنی بدن فرد تقویت شده، کلاژن که برای پوست بسیار مهم است تولید شود، زخم ترمیم پیدا کند، با استرس مقابله شود، ناخن ها مستحکم تر شود و همچنین در سلامت پوست و مو و تقویت ساختار آن بسیار تأثیرگذار است و سلامت سیستم بینایی فرد را حفظ می کند که این فواید قرص زینک یا روی باعث محبوبیت در میان بسیاری از افراد شده است.

زینک به دو صورت قرص و شربت در ایران وجود دارد که پزشک متخصص با توجّه به احتیاج بدن و سلامت فرد یکی از آن ها را برای فرد تجویز می کند.

زینک با کلسیم، پنی سیلین، مواد لبنی، کافئین و الکل تداخل دارویی دارد که افراد باید به این موضوع بسیار توجّه کنند.

افرادی که با ریزش مو روبرو هستند هنگامی که به پزشک متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه می کنند اگر وی تشخیص دهد که این مشکل به دلیل  کمبود عنصر روی در بدن آن ها است  برای آن ها قرص زینک یا روی تجویز می کند.

تاثیر زینک بر ویروس کرونا

به تازگی نتایج  یک مطالعه جدید موفق به کشف ارتباط بین سطح پایین روی در خون و آسیب دیدن بیشتر بر اثر کرونا شده است که حتی ممکن است خطر مرگ را در افراد آلوده به ویروس کرونا افزایش دهد.

محققان با تجزیه و تحلیل گذشته نگر بیماران کووید ۱۹ دارای علامت در یک دوره زمانی بین ۱۵ مارس تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۰ که  در بیمارستان عالی دانشگاه بارسلونا بستری شده بودند، به بررسی این مساله پرداختند.

روبرتو گوئر فرناندز (Roberto Güerri-Fernández)، پژوهشگر بیمارستان دل مار اسپانیا و از اعضای این تیم تحقیقاتی اعلام کرد: در این مطالعات مشخص شد که سطح پایین پلاسما زینک در هنگام پذیرش و بستری شدن بیماران با خطر  التهاب بالاتر طی عفونت و خطر بیشتر مرگ و میر مرتبط است.

بر اساس تجزیه و تحلیل آماری، در میان کسانی که به دلیل کرونا فوت کردند، سطح پایه زینک ۴۳ میکروگرم در دسی لیتر بود که این آمار به طور قابل توجهی پایین تر از۶۳/۱ میکروگرم در دسی لیتر در افرادی است که از کرونا جان سالم به در می برند.

 به طور کلی، مشخص شد که داشتن سطح زینک پلاسما کمتر از ۵۰ میکروگرم در دسی لیتر در هنگام پذیرش با ۲/۳ برابر افزایش خطر مرگ بیشتر در بیمارستان در مقایسه با سطح روی پلاسما ۵۰ میکروگرم در دسی لیتر یا بالاتر همراه است.

اگرچه محققان هنوز در مورد چگونگی تأثیر سطح زینک پلاسما بر کرونا، اطلاع دقیقی ندارند، با این حال، آنها دریافتند که بیماران با سطح روی بالاتر، در برابر کرونا مقاوم تر هستند. در این تحقیقات همچنین مشخص شد که هر واحد افزایش زینک پلاسما در هنگام بستری شدن در بیمارستان با هفت درصد کاهش خطر مرگ و میر همراه است.به طور کلی باید در نظر داشت که بدن انسان برای فعال کردن لنفوسیت های T (سلول های T) به روی نیاز دارد. این ماده معدنی  به بدن در کنترل و تنظیم پاسخ های ایمنی و حمله به سلول های آلوده کمک می کند. کمبود روی می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را به شدت مختل کند.

علائم کمبود زینک

وقتی کمبود زینک دارید، بدن شما نمی‌تواند سلول‌های جدید و سالم تولید کند و منجر به علائمی می‌شود که در ذیل به آنها اشاره شده است:

کاهش وزن بدون دلیل
زخم‌هایی که خوب نمی‌شوند
عدم هوشیاری
کاهش حس بویایی و چشایی
اسهال
از دست دادن اشتها
زخم‌های باز روی پوست

منابع غذایی حاوی زینک

روی به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای مختلف یافت می شود. برخی از بهترین منابع زینک عبارتند از : گوشت قرمز، طیور، غلات غنی‌شده، غلات کامل، محصولات لبنی، ماهی و سایر غذاهای دریایی، لوبیا، آجیل و ...

میزان توصیه شده زینک در هر روز از نظر سن و جنس به شرح زیر است:

کودکان ۱-۸ ساله (۳-۵ میلی گرم)

پسران  ۹-۱۳ ساله (۸ میلی گرم)

مردان بالای ۱۴ سال (۱۱ میلی گرم)

زنان بالای ۸ سال (۸ میلی گرم)

به زنان بین ۱۴ تا ۱۸ سال توصیه می شود که مصرف زینک را به ۹ میلی گرم در روز افزایش دهند.

زنان باردار و شیرده بسته به سن ممکن است به زینک بیشتر، یعنی حدود  ۱۱-۱۳ میلی گرم در روز نیاز داشته باشند.

خطرات مصرف زینک چیست؟

برخی از افراد هستند که قرص زینک یا روی را بدون تجویز پزشک از داروخانه ها تهیه کرده و مصرف می کنند امّا باید به این موضوع توجّه کرد که استفاده از هر نوع قرص یا دارویی بدون تجویز پزشک می تواند برای سلامتی فرد مضراتی داشته باشد.

محققان هشدار می‌دهند مصرف بیش از ۱۵۰mg زینک در روز منجر به مسمومیت ناشی از زینک می‌شود و دارای عوارض جانبی نظیر کاهش عملکرد سیستم ایمنی است.

اثرات جانبی
مکمل‌های روی می‌توانند معده و دهان را تحریک کنند. آبنبات‌های مکیدنی حاوی زینک می‌توانند حس بویایی و چشایی شما را برای چند روز تغییر دهند. در صورت مصرف طولانی مدت، ممکن است سطح مس در بدن کاهش یابد. اسپری‌های زینک با کاهش بویایی همراه هستند که ممکن است دائمی باشد.

تداخل دارویی
زینک ممکن است با برخی از داروها مانند قرص‌های جلوگیری از بارداری و برخی آنتی‌بیوتیک‌ها تداخل داشته باشد. همچنین می‌تواند با سایر مکمل‌ها مانند کلسیم، منیزیم، مس و آهن واکنش برقرار کند. اگر روزانه دارو یا مکمل مصرف می‌کنید با ارائه‌دهنده بهداشت و درمان در مورد مصرف زینک مشورت کنید.

خطرات
افرادی که به زینک آلرژی دارند و یا مبتلا به ایدز یا هموکروماتوز (ازدیاد آهن در خون) هستند نباید مکمل‌های زینک را بدون مشاوره قبلی با پزشک خودمصرف کنند. زینک زیاد می‌تواند باعث تب، سرفه، حالت تهوع، کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن، عدم تعادل مواد معدنی، تغییرات کلسترول و سایر موارد شود. در زنان باردار، دوزهای بالا ممکن است به جنین آسیب برساند.

نقش زینک در پیشگیری از ابتلا به کرونا

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***