به گزارش سلام نو، پس از اعلام خروج نیروهای آمریکا، چندین طرح برای ساماندهی اوضاع شمال شرق سوریه مطرح شد که یکی از آنها به ابتکار عمل برهم صالح، رئیسجمهور عراق، صورت گرفته است. طبق طرح صالح، رهبران «حزب کارگران کردستان» از کوههای قندیل به سلیمانیه میروند و سپس برای بازگرداندن روابط گرم قدیمی به دمشق بروند. رهبران کرد میپذیرند که ارتش و گارد مرزی دولت سوریه به تمام گذرگاههای مرزی سوریه با ترکیه و عراق بازگردد و مضاف بر آن، حاکمیت و پرچم سوریه هم به این مناطق بازمیگردند.
صالح با صدور بیانیهای این طرح را «غیر دقیق» دانست، اما آن را کاملا تکذیب نکرد. در این بیانیه تاکید شده رئیسجمهور عراق از تلاشها برای بهبود بخشیدن به اوضاع سوریه حمایت میکند.
برخی گزارشها حاکی از آن است که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، به مقامات عراق پیشنهاد داده که ارتش عراق، در دوره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، امنیت بخشی از عمق خاک سوریه را تامین کند. منابع نظامی به روزنامه العرب گفتهاند توافقات جدید میان عراق و آمریکا شامل «تبادل نقشها» میان ارتشهای عراق و آمریکا در برخی مناطق شرق سوریه در مرز عراق میشود. این امر به نیروهای آمریکایی اجازه میدهد که از سوریه خارج شوند و در مناطق غرب استان انبار عراق مستقر شوند.
منابع میگویند این توافقات، که در مذاکرات بغداد و واشنگتن بدست آمده، به نیروهای عراق اجازه میدهد که در صورت بروز خطر داعش، به عمق ۷۰ کیلومتر به خاک سوریه وارد شوند. سوریه هم از این توافقات مطلع شده است.
دولت عراق تاکنون از اعلام هرگونه جزئیات در این خصوص خودداری کرده است، اما یک منبع نظامی عراقی به العرب گفته توافقات جدید نظامی، به مدت سه ماه به نیروهای عراق در مرز سوریه ماموریتهایی محول میکند. این منابع از تحرکات گسترده آمریکایی در مناطق غرب عراق سخن میگویند. در این میان، رهبران بسیج مردمی (حشدالشعبی) عراق درباره تلاشهای آمریکا برای احداث یک پایگاه نظامی جدید در استان انبار هشدار میدهند. منابع میگویند «مقاصد آمریکا هنوز معلوم نیست، اما تحرکات ارتش آمریکا در دو طرف مرزهای سوریه و عراق از چند هفته بیشتر شده است.»
کارشناسان معتقدند که هدف از جایگزین کردن نیروهای عراقی به جای نیروهای آمریکایی در شرق سوریه، آرام کردن ترکیه است. چون ترکیه نسبت به هرگونه کمک آمریکا به گروه عمدتا کردی «نیروهای دمکراتیک سوریه» حساس است. نیروهای عراقی میتوانند در یک نوار گسترده مرزی، که حیات خلوت نیروهای کردی سوریه به شمار میرود، فعالیت کنند./فرارو