سلام نو – سرویس اقتصادی: بر اساس وعده های داده شده دولت قصد دارد تا چند روز آتی لایحه بودجه 99 را برای بررسی بیشتر توسط نمایندگان تقدیم مجلس کند. این در حالی است که نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه خبر از به صفر رساندن بودجه نفتی کشور داده است.
به گزارش سلام نو، دوری از اقتصاد تک محصولی یکی از ابتدایی ترین الزامات برای رشد و توسعه کشور است. با این حال رهایی از اقتصاد نفتی در این سالها امکان پذیر نبوده است. این ادعای نوبخت مبنی بر به صفر رساندن تاثیر نفت در بودجه سال آینده کشور در حالی صورت گرفته که روحانی بارها و بارها دلیل اصلی ناکارآمدی دستگاه های اجرایی در مدیریت کشور را بحث تحریم نفتی دانسته است.
نوبخت در اظهاراتی تاکید کرده بودجه جاری مطلقا به نفت وابستگی ندارد. او همچنین گفته است: ما حتی ریالی از نفت را در بودجههای جاری و هزینهای صرف نخواهیم کرد و صرفا منابعی که از نفت تحصیل میشود با عنوان واگذاری داراییها سرمایهای آن را صرف تملک داراییهای سرمایهای میکنیم و برای تحقق طرحهای عمرانی استفاده خواهیم کرد.
در شرایط فعلی سهم نفت در تولید ناخالص داخلی 10 درصد است هرچند این عدد خیلی قابل باور نیست و به باور شمار زیادی از کارشناسان اتکای اقتصاد به نفت بیشتر از این عدد است. با این وجود اگر چنین حرفی صحت داشته باشد واقعا باید اذعان کرد گام بزرگی برای توسعه کشور برداشته شده است. سال گذشته در ماه های پایانی سال وقتی مجلس درگیر تصویب بودجه سال 98 بود رهبر انقلاب خواستار اصلاح ساختاری بودجه شد. تردیدی نیست ساختار بودجه ریزی کشور ایرادات اساسی زیادی دارد و اصلاح بودجه آن هم به صورت ساختاری یک ضرورت عاجل به نظر می رسد.
نوبخت در ابن باره اظهار کرده است: سه منبع جایگزین نفت خواهد شد؛ ما از حجم قابل توجهی از یارانههای پنهانی که در حاملهای انرژی وجود دارد و انواع سوخت یک بخش را میتوانیم استفاده کنیم و بخش دیگر که عمده کار ما است مالیاتها است؛ البته مالیات نه به این معنی که از کسانی که الان مالیات میدهند مالیات بیشتر اخذ شود بلکه براساس این طرح ما کلیه بنگاههای تولیدی مالیاتشان تقلیل پیدا میکند ولی ما پایههای جدیدی مثل عایدی سرمایه تعریف کردیم که به آن مصداق میتوانیم مالیات بیشتر و یا متناسبتری داشته باشیم و خیلی از معافیتهایی که الان بر مالیات وجود دارد با بخشی میتواند منابع ما را جبران کند.
در کنار حرف هایی که رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته باید به این مساله هم توجه داشت که صنعت گردشگری آن هم در روزهایی که شاهد تغییر ساختاری سازمان سابق گردشگری به وزارت فعلی گردشگری هستیم می تواند نقش مهمی در جدا شدن سرنوشت نفت و اقتصاد ما از یکدیگر داشته باشد.
در حال حاضر شرایط کشور به لحاظ اقتصادی مناسب نیست و معیشت مردم روز به در تنگنای بیشتری قرار می گیرد. جهش های ارزی، تورم و کاهش ارزش پول ملی و این روزها هم افزایش قیمت بنزین شرایط نگران کننده ای ایجاد کرده که نتیجه آن چیزی جز کاهش قدرت خرید مردم نبوده است. در طی سال های اخیر معمولا کسری بودجه بیش از رشد اقتصادی در کشور بوده است. در حال حاضر هم رشد اقتصادی منفی سال آینده که توسط صندوق بین المللی پول پیش بینی شده در کنار کسری بودجه ای که دست از سر دولت بر نمی دارد نگرانی زیادی را برای مردم ایجاد کرده است.
رسیدن به اقتصادی غیرنفتی نیازمند متنوع سازی اقتصاد است. این امر برای همه کشورهای تولیدکننده نفت یک ضرورت غیرقابل انکار است. در چنین شرایطی رونق تولید یکی از کارآمدترین راهکارها برای رهایی از این مشکل است. حال باید در روزهای نزدیک به بررسی بودجه ببینیم بودجه 99 با این توصیفات تغییر قابل توجهی نسبت به بودجه 98 خواهد داشت یا خیر.