تربیت و راهکارهای تربیتی به معنای ایجاد حس بد در کودک نسبت به خودش جهت پیشگیری از یک رفتار نامناسب نیست؛ اگر راهکارهای تربیتی به کار گرفته شده توسط والدین موجب تجربه حس شرم در کودکان شود می تواند مخرب نیز باشد.

راهبردهای تربیتی سازگارانه می تواند به کودکتان کمک کند نسبت به آنچه انجام داده است ناراحت باشد، اما نباید باعث شود او نسبت به خودش و حسی که به خودش دارد، احساس بدی پیدا کند. کودکی که نسبت به خودش احساس خوبی دارد، علی رغم خطایی که مرتکب شده، مشتاق خواهد بود تا در آینده انتخاب بهتری داشته باشد.

انتظاراتتان را با توانمندی کودکتان متناسب کنید

درک روشنی از روند رشدی کودک به پرورش کودکی با اعتماد به نفس سالم ضروری است. اگر انتظاراتتان از فرزندتان زیاد و نامتناسب با روند رشدی کودک باشد، شما و کودکتان به دفعات ناامیدی را تجربه خواهید کرد. البته، انتظارات بسیار کم نیز می تواند آسیب رسان باشد. اگر از کودکتان انتظارات خیلی کمی دارید، ممکن است از روند رشد او ناامید شوید.

نیاز کودک شما به استقلال را در هر مرحله از رشد تشخیص دهید. نقاط عطف اجتماعی، جسمی، عاطفی و معنوی که فرزندتان به آن دست یافته است شناسایی کنید. برهمین اساس خواهید توانست قواعد و تنبیه های موثری را در نظر بگیرید که متناسب با وضعیت رشدی کودک باشد و به تربیت هرچه بهتر کودک کمک کند.

استفاده از برچسب ها ممنوع است!

ممکن است وسوسه شوید که کودکتان را با گفتن جملاتی مثل "موسیقی دان کوچک من" یا " ستاره ریاضی من" تشویق کنید. متأسفانه، برخی از والدین به دفعات از برچسب های منفی بیشتری، مانند "او یک کودن است" استفاده می کنند؛ البته لازم به یادآوری است که برچسب های بیش از حد خوب نیز آسیب زا است. بچه­ها می­دانند که والدینشان به چه طریقی این برچسب گذاری ها را انجام داده اند. اغلب این کودکان احساس می کنند که باید مطابق استانداردهای تعریف شده براساس این برچسب ها عمل کنند.

هنگامی که برچسب "دانشمند کوچک" به کودک اطلاق می شود، ممکن است علاقه خود را به موسیقی نادیده بگیرد؛ چراکه، تصور می کند که وی علاقه مند به فعالیت های علمی نیست. در نتیجه، هنگامی که بچه ها نمی­توانند علایق، فعالیت های مورد علاقه شان را دنبال کنند و به استعدادهایشان پی ببرند، نسبت به ارزشمندی خود دچار تردید می شوند.

رفتارهای کودک را از شخصیت کودک جدا کنید

گفتن جملاتی مانند "شما پسر بدی هستید!" یا "شما یک دختر بازیگوش هستید!" شیوه درک فرزندانتان را از خودش تغییر می دهد. و اگر آن­ها درکی منفی نسبت به خود داشته باشند، احتمالاً بدرفتارهایی را از خود بروز می دهند. رفتارهای کودکتان را از شخصیت کودک جدا کنید. به جای گفتن "کودک شیطان" بگویید "این رفتار بدی بود". به فرزند خود یادآوری کنید که او هنوز هم می تواند کودک خوبی باشد که رفتار نامناسبی داشته است.

تلاش­های فرزندتان را تحسین کنید

بعضی اوقات والدین فقط کمال را تحسین می کنند. اما اگر فقط مواردی مانند "عملکرد امروز را بخاطر داشته باش"، "کارت عالی بود" یا "کار هجی کردن کلمات عالی بود" بگویید، سبب می شود فرزندتان فکر کند که او فقط زمانی تحسین می شود که برترین عملکرد را داشته باشد.

تلاش های فرزندتان را با گفتن مواردی مانند "بهت افتخار می کنم"، من متوجه شدم که امروز در طول بازی تسلیم نشدی و به تلاشت ادامه دادی "یا" من روشی را که برای امتحانت خیلی سخت مطالعه کرده اید را دوست دارم" تشویق کنید.

درمورد نظم و انضباط به یادگیری اهمیت دهید؛ مجازات لازم نیست!

در نظر گرفتن راهکارهای تربیتی و عدم ایجاد حس های منفی در کودکان به آن­ها کمک می کند تا بدون تجربه حس های منفی عملکرد بهتری در روند تربیتی خود داشته باشند. پیامدهای منطقی و اعمال احترام آمیز این پیامدها به کودک کمک می کند تا بتواند مهارت­هایی را بیاموزد و اشتباهات خود را تکرار نکند.

به خاطر داشته باشید که حفظ عزت نفس کودکتان به او این امکان را می دهد که در دفعات بعدی تلاش بیشتری داشته و عملکرد خود را ارتقا بخشد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***