به گزارش سلام نو، با وجود شیوع ویروس کرونا در عراق و ابتلای ۱۹ تن در سراسر این کشور که پنج مورد از آن در بغداد ثبت شده است و وزارت بهداشت این کشور نیز به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس هرگونه تجمعات از جمله تظاهرات را به عنوان خطر اعلام کرده اما همچنان معترضان و تحصنکنندگان بدون توجه به این هشدارها به تظاهرات خود به ویژه در منطقه الخضرا (منطقه سبز) برای ابراز مخالفت با نخست وزیر مکلف ادامه میدهند.
به نقل از خبرگزاری رویترز، تأثیر خطر ابتلا به ویروس جدید کرونا بر زندگی عمومی و فعالیتهای اجتماعی در عراق در حال افزایش است و تاکنون ۱۹ مورد مبتلا در سراسر کشور ثبت شده و وزارت بهداشت عراق بر عدم تجمع به هر دلیلی از جمله مناسبتهای مذهبی و تظاهرات تأکید دارد. این در حالی است که تحصنکنندگان از حدود پنج ماه پیش در برخی از شهرها به تجمع خود ادامه داده و روز یکشنبه اعلام کردند، بدون توجه به هشدارها درباره کرونا، به تشدید تظاهرات خود که از یک هفته پیش برنامهریزی کردهاند، ادامه میدهند.
از صبح روز یکشنبه میلیونها تظاهرکننده به منظور تحصن برای مخالفت با محمد توفیق علاوی، نخست وزیر مکلف این کشور و در پاسخ به فراخوان فعالان و در رأس آنها علاء الرکابی که برخی از فعالان او را جانشین علاوی میدانند، با دهها اتوبوس و خودرو از استانهای ذیقار، الدیوانیه و بصره به بغداد که تا این لحظه پنج مورد ابتلا به ویروس کرونا در این شهر ثبت شده است، وارد و به سمت منطقه الخضرا (سبز) سرازیر شدند و این بار تظاهرات و تحصنها در ورودی منطقه سبز و کرخ برگزار خواهد شد که اداره بهداشت روز شنبه در این منطقه پنج مورد جدید مبتلا به ویروس کرونا را اعلام کرد.
در همین راستا، ایهاب شغیدل، فعال عراقی میگوید، حوادث در هم آمیخته شده و از طرفی اشتباهات سیاسی مردم را از ماه اکتبر به خیابانها ریخته و از طرفی هم ویروس کرونا شیوع پیدا کرده است.
وی به شبکه خبری الجزیره گفت، هزاران جوان عراقی معتقدند خطر فضای سیاسی کنونی بر کشور بسیار بیشتر از خطر ویروس است زیرا نمیتوان در برابر این حجم از دزدی، فساد و خرابکاری تاب آورد.
این در حالی است که علی البیاتی، عضو کمیسیون عالی حقوق بشر عراق اعلام کرد، اجتناب از هرگونه تجمع و از جمله تظاهرات به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا بسیار مهم است.
وی گفت: تجمعها چه مذهبی یا سیاسی و اجتماعی و در رأس آنها تظاهرات همچنان ادامه دارند و باید برنامههای آگاهیبخشی سریع در سطوح مختلف انجام شوند که در غیر این صورت شاهد افزایش شمار مبتلایان خواهیم بود. در ابتدا ابتلا به ویروس محدود به اشخاصی بود که از خارج از کشور آمده بودند اما در حال حاضر داخل عراق هم آلوده شده است.
میدان التحریر، مرکز اعتراضات در بغداد شاهد تحصن صدها تن است و وزارت بهداشت نسبت به اجتناب از تجمعها به دلیل هراس از شیوع کرونا هشدار داده است اما اکثر تحصنکنندگان معتقدند بهتر است مقامات ذیربط اقدامات پیشگیرانه را در گذرگاههای مرزی و فرودگاهها دنبال کنند و به معترضان اجازه دهند خود اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند.
از سوی دیگر، جواد الموسوی، عضو کمیته بهداشت و محیط زیست پارلمان میگوید، گروه بحران مسوول پیگیری اقدامات مقابله با کرونا با شکست روبرو شده زیرا یکی از دوربینهای حرارتی نصب شده در فرودگاه بغداد خراب و دیگری نیز اشتباه کار میکند. افسران بخش بررسی گذرنامهها هم ماسک نمیزنند و اکثر کسانی که از خارج از کشور وارد میشوند به دلیل کمبود کادر پزشکی و خرابی دستگاهها معاینه نمیشوند و حتی فشارهای مسوولان مانع از ایجاد اتاقهای قرنطینه برای اشخاص مشکوک به ویروس کرونا شده است و این در حالی است که یکی از موارد ابتلا به کرونا از طریق فرودگاه بغداد وارد کشور شده است.
شغیدل در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره از فقدان اعتماد میان جامعه و دولت گفت تا جایی که برخی معتقدند ویروس کرونا در کشور کاملاً شیوع یافته و دولت تمایل ندارد اعلام کند زیرا قادر به کنترل این فاجعه نیست. همه این حوادث که زندگی عراقیها را در معرض خطر قرار میدهد، موجب شده راهاندازی تظاهرات در بحبوحه خطر شیوع کرونا امری طبیعی بوده و هیچ جای تعجبی هم نداشته باشد.
این در حالی است که همزمان با آغاز شمارش معکوس برای برگزاری جلسه رأی اعتماد به کابینه علاوی و تجمع صدها تن در ورودی منطقه سبز، نیروهای امنیتی علاوه بر دو پل السنک و المعلق واقع در مرکز بغداد منتهی به منطقه سبز ورودیهای این منطقه را روز یکشنبه بستند و جنجال سیاسی میان مخالفان و موافقان دولت علاوی همچنان ادامه دارد.
اما یک منبع امنیتی امروز (دوشنبه) در گفتوگو با سومریه نیوز از بازگشایی پل المعلق خبر داد.
یک منبع در پلیس عراق هم اعلام کرد، در جریان درگیریها میان نیروهای امنیتی و معترضان در روز یکشنبه یک تن کشته و ۲۴ تن دیگر زخمی شدند.
/ایسنا