سلام نو پلاس: این نوع خونریزی یک مشکل بسیار شایع است که زندگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد و می توان آن را در زیر پوست یا ناخن ها به شکل کبودی های مورب در اندازه های مختلف مشاهده کرد. هماتوم همچنین می تواند در داخل بدن اتفاق بیفتد و قابل مشاهده نباشد. آنها بر اساس موقعیت شان نامگذاری می شوند. در زیر به موقعیت و مکان انواع آنها اشاره شده است.
- Subdural: بین بافت و پوشش داخلی مغز
- اپیدورال ستون فقرات: بین مهره های نخاعی و پوشش بیرونی نخاع
- اپیدورال داخل جمجمه: بین جمجمه و پوشش بیرونی مغز
- زیر جلدی: زیر ناخن
- داخل شکمی: داخل حفره شکم
- گوش یا حفره: بین غضروف گوش و پوست پوشاننده
- هماتوم طحال: در طحال
- کبدی: درون کبد
با حذف بقایای خون و ترمیم دیواره رگهای خونی توسط مکانیسم های ترمیم بدن، بیشتر هماتوم ها با گذشت زمان خودبخود برطرف می شوند.
علل هماتوم چیست؟
شایع ترین علت ایجاد هماتوم آسیب یا تروما در رگ های خونی است. این می تواند در نتیجه هرگونه آسیب به رگ های خونی اتفاق بیفتد. حتی کمترین آسیب به رگ های خونی میتواند منجر به این عارضه شود. به عنوان مثال، نوع زیر جلدی به سادگی می تواند در اثر ایجاد ضربه ترومای جزئی به ناخن رخ دهد. ضربه یا ترومای شدید می تواند باعث تشدید این عارضه شود . افتادن از ارتفاع یا تصادف با وسیله نقلیه موتوری می تواند باعث خونریزی قابل ملاحظه ای در زیر پوست یا داخل حفره های بدن ( قفسه سینه یا شکم ) شود. از انواع آسیب های بافتی که باعث ایجاد این عارضه می شوند، می توان به انواع جراحی ها، روش های تهاجمی پزشکی یا دندانپزشکی (بیوپسی، برش و زهکشی ، کاتتریزاسیون قلبی ) و تزریق داروها (انسولین، رقیق کننده خون و واکسن ) اشاره کرد. از آنجا که این روشها به بافتهای اطراف و رگهای خونی آسیب می رسانند، این عارضه ممکن است در اطراف محل عمل تشکیل شود. گاهی اوقات نیزممکن است این مشکل به صورت خودبخود اتفاق بیفتد و هیچ علتی قابل تشخیصی نداشته باشد.
لیست داروهایی که در ایجاد هماتوم نقش دارند
برخی داروهای رقیق کننده خون می تواند خطر ایجاد هماتوم را افزایش دهد. افرادی که داروهایی مانند وارفارین، کلوپیدوگرل، آسپیرین یا محصولات حاوی آسپرین مانند Alka Seltzer مصرف می کنند ممکن است این مشکل را تجربه کنند. این داروها توانایی لخته شدن خون را مختل می کنند و بنابراین، آسیب جزئی به رگ های خونی وارد می کنند، در نتیجه باعث ایجاد هماتوم می شوند. در زیر به سایر داروهای معمول و مکمل هایی که ممکن است خونریزی را افزایش دهند، اشاره شده است.
- ویتامین E
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAID هایی مانند ایبوپروفن
- جینکو بیلوبا
- وارفارین (کومادین)
- کلوپیدوگرل (Plavix)
- آسپرین
- محصولات حاوی آسپرین
- دی پیریدامول (پران تانتین)
همچنین شرایط پزشکی خاصی وجود دارند که ممکن است خطر ایجاد این عارضه را بیشتر کنند. افراد با شرایط زیر به طور بالقوه در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- بیماری مزمن کبد
- اختلالات خونریزی (مانند هموفیلی و بیماری فون ویلبراند)
- سرطان خون
- تعداد پلاکت پایین ( ترومبوسیتوپنی )
نظر شما