به گزارش سلام نو به نقل از شفاآنلاین، همه ما هرازگاهی یک حس ناخوشایند و غیرقابل توجیه چشایی را در دهانمان تجربه کردهایم. احساس یک طعم خاص در دهان، اغلب ناشی از مصرف برخی مواد غذایی است اما گاهی نیز ممکن است از برخی مشکلات پزشکی حکایت داشته باشد.
عوامل ایجادکننده طعم تلخ در دهان: طعم تلخ میتواند بر اثر طیف گستردهای از موارد ایجاد شود؛ از هپاتیت ویروسی گرفته تا بارداری، مصرف برخی داروها از جمله داروهای ضدبارداری، داروهای ضدویروسی برای اچآیوی و حتی داروهای ضدافسردگی.
قرارگرفتن در معرض سمومی مانند آنچه در تونرهای پوست یا آمونیاک یافت میشود، مصرف برخی خوراکیهای خاص مانند دانههای کاج و در بعضی موارد ابتلا به بیماریهای حاد ویروسی مانند آنفلوآنزا یا عفونتهای قارچی مانند برفک دهان از دیگر عوامل ایجادکننده طعم تلخ در دهان هستند.
عوامل ایجادکننده طعم شور: اگر طعم شوری در دهانتان احساس میکنید ممکن است دلیل آن کمآبی مزمن بدن یا وجود مشکل در جریان بزاق باشد. طعم خون را هم میتوان به عنوان یک طعم شور یا طعم نوعی فلز درنظر گرفت؛ بنابراین احساس طعم شوری در دهان میتواند به معنای احساس طعم خون باشد. در بیشتر موارد، بیماریهای لثه عامل ایجاد این احساس است. طعم مخاطی که در دهان تولید میشود هم شور است؛ بنابراین شرایطی مانند سینوزیت و تجمع مخاط در پشت حلق هم شرایط مشابهی ایجاد میکند. مصرف برخی از داروها و نیز قرار داشتن مکرر در معرض آمونیاک هم میتواند این طعم را ایجاد کند.
علل ایجادکننده طعم فلز: احساس طعم فلز در دهان اغلب عارضه جانبی مصرف برخی داروها ازجمله آنتیبیوتیکها و آنتیهیستامینها و داروهای شیمیدرمانی است. مصرف مکملها بهویژه مکملهای آهن، روی و کلسیم بهخصوص اگر در دوزهای بالا مصرف شوند، پرکردن دندان با آمالگامهای قدیمی یا قرارگرفتن در معرض فلزات سنگین مانند سرب از دیگر عوامل ایجادکننده این طعم است.
چه باید کرد؟ سریعترین راه برای ریشهیابی مشکل مراجعه به دندانپزشک است. اگر علاوه بر احساس طعم خاص در دهان، علائم جدی دیگری را نیز تجربه میکنید یا علت را مصرف برخی از داروها میدانید با پزشک خود مشورت کنید. در عین حال موارد زیر به شما کمک میکند تا با طعم بد دهان خود کنار بیایید: دندانها و زبان خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، هر روز نخدندان بکشید، آدامس بدونقند بجوید، صبحانه را حذف نکنید، سیگار نکشید و آب زیادی بنوشید.
نظر شما