به گزارش سلام نو به نقل از بهار نیوز، بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین در بیانیه مشترکی تاکید کردهاند دو موشکی که ایران به سوی هواپیمای مسافربری شلیک کرده و همچنین «اهمالکاریهای» آن در تهیه گزارش مربوطه، «به مثابه نقض قوانین بینالمللی» است. این کشورها ضمن فراخواندن ایران برای آغاز مذاکرات رسمی پیرامون پرداخت غرامت به بازماندگان در بیانیه خود تاکید کردند که جمهوری اسلامی باید مسئولیت حقوقی خود در اینباره را به انجام برساند. چهار کشور یادشده همچنین در بیانیه جداگانهای اعلام کردند که افغانستان در مذاکرات پیش روی شرکت نخواهد داشت چرا که تمرکز خود را بر درگیریهای داخلی گذاشته است.
سازمان هواپیمایی ایران در آخرین گزارش خود گفته که نیروهای ایران در میانه تنشها با ایالات متحده در آن زمان در حالت آمادهباش بودهاند. اما اوکراین که در این حادثه ۱۱ شهروند خود را از دست داده است، این گزارش را «تلاشی برای پنهان کردن علت» این تراژدی دانسته و کانادا نیز عنوان کرده که گزارش ایران متکی بر شواهد محکمی نیست. کانادا و سه کشور دیگر میگویند که در پی دریافت غرامتی منصفانه برای خانواده قربانیان این حادثه فارغ از ملیت آنها و نیز بر اساس قوانین بینالمللی هستند.
آنها همچنین خواستار اعتراف ایران به تخلف خود، عذرخواهی رسمی، شفافیت در محاکمه عاملان حادثه، بازگرداندن اشیای مسروقه قربانیان و نیز ارائه روایت کامل اتفاقاتی شدهاند که منجر به سرنگونی هواپیمای اوکراینی شد. هیأت دولت ایران قبلا مصوب کرده بود که مبلغ ۱۵۰ هزار دلار به بازماندگان ایرانی و غیرایرانی قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی پرداخت شود اما بسیاری از خانوادهها این مبلغ را رد کرده بودند. برخی از خانوادهها همراه با دولتهای کانادا و اوکراین با «عمدی خواندن شلیک موشک» خواستار توضیح قانعکننده ایران در این زمینه شدهاند. معاون وزیر خارجه ایران روز ۱۱ خرداد خبر از پرداخت غرامت به تعدادی از خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی داده بود. محسن بهاروند در جریان سفر به کییف، پایتخت اوکراین، و دیدار با مقامات ایکائو گفته است «تاکنون تعدادی از خانوادههای جانباختگان سانحه هواپیمای اوکراینی غرامت دریافت کردهاند».
نظرات