دوازدهمین قسمت از برنامه گفتوگو محور «شب نشینی» با حضور مرشد رامین گلستانی به همراه سید معراج موسوی از ورزشکاران زورخانه ای کشور و همچنین حسن روشن پیشکسوت فوتبال ایران بر روی آنتن رفت.
مرشد گلستانی گفت: ۵۰ سال سن دارم و بیش از ۳۵ سال است در این رشته ورزشی مذهبی خدمتگذار بوده ام. سلسله مراتب ورزش زورخانه ای از کودکان و نوجوانان تا کهنه سوار نام دارد که هر فرد در یک رده قرار گرفته و با فعالیت و گذر زمان به تدریج به مراحل بعدی می رسد. ورزش باستانی تنها ورزشی است که موسیقی زنده دارد.
وی ادامه داد: روند کار نیز به این صورت است که مرشد اول از حضرت علی (ع) توسل و رخصت می گیرد و با وضو بالای سردم می ایستد و همه ورزشکاران از او رخصت می گیرند و وارد گود می شوند. هر کس وارد فعالیت در عرصه ورزش باستانی می شود از زمان ورود تا رسیدن به زیر سردم یعنی مرشد اول شدن ۶۰ سال زمان لازم دارد. هر شخص پهلوان یا مرشدی و یا هر مقام لشکری یا کشوری که در زورخانه حضور یابد نهایت جایگاهی که می تواند در آن حضور یابد زیر سردم است و بالای سردم مکانی مخصوص سادات است که هیچ کس به آن جا نمی رود. همه ورزشکاران با وضو وارد گود می شوند و خاک را می بوسند چون همه از خاکیم و به خاک بر می گردیم. در تمام رده های سنی از ۵ سال گرفته تا ۹۵ سال ورزشکار داریم و هرچه سن ورزشکار بالاتر باشد احترام بیشتری در بین دیگر ورزشکاران دارد. ورزش ما مرگ دارد ولی پیری ندارد.
این مرشد با سابقه بیان کرد: ورزشکاران ۷۰ سال به بالا به عنوان پدران گود شناخته می شوند که از جایگاه ویژه ای نیز در بین ورزشکاران برخوردار هستند. هرساله مسابقات داخلی و خارجی در رده های مختلف این رشته برگزار می شود اما این سال ها به دلیل شیوع ویروس کرونا این مسابقات کمرنگ شده است.
از سال ۸۰ ورزش ما طبق فرمایشات رهبر فراملی شد رئیس فدراسیون بین المللی. همه کشورهای آسیا اروپا و افریقای جنوبی مرشد اعزای می شد و به افراد آموزش داده می شد و بعد مسابقات برگزار می شد با حمایت جمهوری اسلامی این اتفاق افتاد. الان ۷۴ کشور دنیا این ورزش ملی و مذهبی را آموزش دیده و کم و بیش انجام می دهند اما به دلیل کرونا کمرنگ شده است.
در ادامه بخش اول برنامه مرشد گلستانی و سید معراج موسوی یکی از شاگردان او دقایقی را به اجرای ورزش باستانی پرداختند.
حسن روشن پیشکسوت فوتبال ایران دومین مهمانی بود که در «شب نشینی» دوازدهم حضور یافت.
روشن درباره نحوه ورودش به عرصه فوتبال گفت: مسئله خانواده بحث خودش را داشت. اینکه پیشرفتی برای شخصی حاصل شود یا نه به خانه هم ربط دارد. من خوشبختانه با سه نسل فوتبال آشنا بودم. مدرسه ما یک زمین خاکی داشت که بعد از کلاس های درس می رفتیم در آن زمین تمرین می کردیم و مهم ترین عاملی که مرا به این جایگاه رساند پشتکار بود.
وی ادامه داد: از دو سه سالگی فوتبال را دوست داشتم پدرم و کسانی که هم سن پدرم بودند به من کمک کردند که این حوزه را به طور جدی پیش ببرم. از وقتی رایکوف آمد بچه هایی که تمرین جدی می کردند به وجد آمدند و برای موفقیت تیم ملی مصمم تر از قبل عمل کردند.
فوتبالیست سابق کشور درباره محل زندگی اش در کودکی بیان کرد: تجریش هنوز برای ما یک ده است و به مناطق بالای شهر می گوییم شهر!
روشن تصریح کرد: در دوره سختی فوتبال را شروع کردم، ادامه دادم و تمام کردم. در جام جهانی آماده نبودم و قرار نبود بازی کنم اما به داخل زمین رفتم و باعث آسیب دیدگی شدید عضلاتم شد اما همیشه خدا را شکر کردم که این بازی به رکوردی برای ایران تبدیل شد و من هم جزوی از آن هستم. در تمام بازی های اصلی برای ایران و آسیا گل زدم این موفقیت هایم حاصل این است که برای رسیدن به چیزی که می خواستم تلاش کردم و راهش را ادامه دادم.
وی درباره فضای فوتبال کشور گفت: در آن دوره ای که من فوتبال بازی می کردم این فضا خیلی پاک بود. بسیاری به من می گویند ای کاش در دوره کنونی بودی تا پول بیشتری می گرفتی؛ اما در آن دوره هم پول بود منتها حساب و کتاب داشت.
چهره فوتبالی پیشکسوت در ادامه عنوان کرد: زمانی که بازی می کردم هیچ بازی را نباختیم و این از افتخارات من هم هست. در همان اکیپی که در قدیم بودند با اینکه سن زیادی داشتند می خواستند شگردهای آکروباتیکی مثل قیچی را در زمین بازی به کار ببرند اما نمی توانستند ولی من این کار را می کردم.
روشن بیان کرد: ۴۵ سال این زانو مرا اذیت کرد به خاطر فوتبال و آمپول هایی که می زدم فرصت نبود که آن را جراحی کنم چون خودم می خواستم بازی کنم و مربی صلاح نمیدید که از بازی ها کنار بروم. بازی ها به صورتی بود که هر هفته در زمین بودیم و فرصت نبود مدتی را به دلیل جراحی زانو در دوران نقاهت بگذرانم؛ برای هر بازی ۷ تا آمپول می زدم تا دردم یک ساعت ساکت شود و بازی کنم. در یک بازی سخت که بیش از یک ساعت طول کشید، اثر داروها رفت و پس از یک ساعت دردم شروع شد شرایطی بود که نه می توانستم تعویض شوم و نه میشد بازی را به حال خود رها کرد و یک هیچ گل خورده بودیم اما در همان بازی با همان درد پا دو گل زدم و راهمان به جام جهانی باز شد.
وی گفت: ۱۳ تا عمل کردم یک بار زبانم ۳۶ تا بخیه خورد که باید آن را جزو عمل های جراحی رکورددار دنیا حساب کرد.
روشن خاطره ای را درباره دربی معروف پایتخت بیان کرد: ۲۹ سالم بود که فوتبال را کنار گذاشتم. شانزده سالم بود که در شهرآورد بودم و دقیقه ۶۰ زخمی شدم و از بازی بیرون رفتم. در آن بازی هرچه گل زده می شد هیچ کس باور نمی کرد و قشنگی بازی هم همین بود. آن بازی نشان داد که دو تیم استقلال و پرسپولیس که همگی با تجربه بودند فقط در گل اول و دوم شاد بودند و از زدن گل های بعدی هیچ کس شاد نمی شد.
وی افزود: دوست داشتم پرسپولیسی ها این را باور کنند و این را همه جا بگویند که فردای آن روز خسروانی از مسئولان رده بالای استقلال تاج گل بزرگی را برای تیم حریف فرستاد و تیم پرسپولیس را برای شام دعوت کرد. او با این کار به مراتب این بازی را بسیار زیبا تر کرد. در آن بازی گفتند جواد الله وردی شش گل زده است چون بعد از فصل رفت پرسپولیس اما تقصیر او نبود.
پیشکسوت فوتبال ایران درباره خاطره شهادت برادرش دقایقی را صحبت کرد و گفت: دو هفته قبل از بازی ها برادرم سرباز در کردستان بود خواستم او به مرخصی بیاید اما نشد. من ابتدا به دبی و بعد به کویت رفتم، به من گفتند احتمال جنگ وجود دارد اما مجبور بودم به کویت بروم. در کویت با مرحوم حجازی هم اتاق بودیم ماجرا را برای او توضیح دادم و او هم نگران این موضوع بود. سه روز بعد وقتی در کویت بودیم فرودگاه ها را زدند. وقتی با سختی فراوان زنگ به خانواده زدم مادرم به من گفت برادرم فقط تیر خورده است اما موضوع را که از خاله کوچکم جویا شدم گفت که شهید شده است. بعد از شنیدن این خبر تیم وضعیت خوبی نداشت، همه به لحاظ روحی بهم ریخته بودند و با من همدردی کردند. قرار بود به خاطر وضعیت روحیمان بازی نکنیم اما نهایتا به این نتیجه رسیدیم که باید به زمین بازی برویم.
در آخرین بخش از گفت و گوی سلوکی با روشن، وی اسامی فوتبالیست های معروف کشور را ذکر کرد و از این فوتبالیست قدیمی خواست تا یک جمله درباره هر یک بگوید: ناصر حجازی خیلی آقا بود. علی پروین مرد خیلی خوبی است. علی دایی افتخار ما است. نگران آینده فرهاد مجیدی هستم که به این صورت دارد کار می کند. مهدی قائدی بچه خوبی است روز اول از من اجازه گرفت پیراهن مرا بپوشد گرچه اجازه لازم نبود ولی من گفتم به شرطی که مدل موهایت را عوض کنی.
گفتنی است؛ برنامه «شب نشینی» از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۳:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم می رود. محمد سلوکی برای مخاطبان فارسی زبان سراسر دنیا «شب نشینی» را اجرا می کند و تهیه کننده این برنامه نیز کاوه امیری جاوید است. اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمان های برنامه هر روز در صفحه اینستاگرامی @shabnesini.irani بارگذاری می شود.
نظر شما