سلام نو – سرویس سیاسی: تا همین چند سال قبل وزارت ارتباطات برای عموم مردم یک وزارتخانه معمولی بود که حتی مردم اسم وزیر آن را بلد نبودند. هیچ کس به این فکر نمیکرد که مسئول کشیدن خطوط تلفن و اینترنت ۱۲۸ کیلوبیتی چندان وزیر مهمی باشد. اما ماجرا با روی کارآمدن دولت حسن روحانی، گسترش تکنولوژیهای ارتباطاتی و بعد هم ظهور پدیدهای به نام محمدجواد آذری جهرمی تغییر کرد.
حالا وزارت ارتباطات یکی از مهمترین وزارتخانهها است و مردم همانطور که به انتخاب وزیر خارجه یا وزیر اقتصاد اهمیت میدهند، به انتخاب وزیر ارتباطات هم توجه دارند.
نامزد ابراهیم رییسی برای تصدی پست وزارت ارتباطات عیسی زارع پور است، کسی که در دولت احمدینژاد وارد حلقه مدیران کشور شد و تا مقام مشاور وزیر رشد کرد و بعد به مرور وارد تیم ابراهیم رییسی شد و ریاست مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه را بر عهده گرفت. زارعپور برخلاف برخی از همکارانش در کابینه با حوزه تخصصی خود آشنا است و در این سالها به طور پیوسته در این حوزه فعالیت کرده است.
عیسی زارع پور کیست؟
عیسی زارعپور متولد ۱۳۵۹ است و در حالی سکان وزارت ارتباطات را در دست میگیرد که ۴۱ ساله است. این یعنی او مثل آذری جهرمی جوانترین وزیر دولت است. زارعپور کارشناسی خود را در رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه رازی، کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی کامپیوتر- نرمافزار از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کردهاست و دکتری خود را از دانشکده علوم و مهندسی کامپیوتر دانشگاه نیو ساوت ولز، استرالیا دریافت کرده است. حوزه کاری وی نسل جدید شبکههای رایانه ای و اینترنت اشیا است.
شروع کار زارعپور در دولت نیز جالب توجه است. او مانند بخش قابل توجهی از وزرای دولت رییسی کار خود را در دولت احمدینژاد آغاز کرده و پلههای ترقی را به سرعت پیمود.
زارعپور ۲۶ ساله بود که در دولت محمود احمدینژاد به ریاست مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد. بعد از این او تا مقام مشاور وزیر هم پیش رفت و مشاوران مقامهایی چون وزیر ارتباطات، وزیر بهداشت و معاونت علمی و فناوری بوده.
عیسی زارعپور؛ نسخه اصولگراتر و محافظهکارتر جواد آذری جهرمی؟
عیسی زارعپور برای دولت رییسی و جریانی که خود را انقلابی میداند وزیر مهمی است. او بر جای یکی از محبوبترین وزرای حسن روحانی مینشیند و حامیانش امیدوارند که او بتواند نسخه اصولگراتر، محافظهکارتر و به قول خودشان انقلابیتر آذری جهرمی را باز تولید کند و به یکی از وزنههای محبوبیت دولت رییسی بدل شود، اما آیا زارعپور میتواند چنین کند؟
زارعپور در حوزه ارتباطات تخصص دارد، فضای مجازی را میشناسد و به پشتوانه شخص ابراهیم رییسی میتواند گامهای مهمی بردارد، اما همه چیز به همین سادگی نیست و زارعپور میتواند با حمایت از طرح صیانت به جای نسخه اصولگرای آذری جهرمی تبدیل به نسخه جوانتر رضا تقیپور، وزیر ارتباطات احمدینژاد شود.
سخنان وزیر جدید ارتباطات در مجلس نشان داد که او به صورت همزمان دنبال جلب رضایت بهارستان نشینها و مردم عادی است. او از ضرورت شبکه ملی اطلاعات و طرح صیانت میگوید، اما تاکید میکند که شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع ارتباط با اینترنت جهانی نیست و بعد هم نیم نگاهی به گیمرها میکند.
زارعپور هر چند سعی میکند با هوشمندی فاصله ایمنی خود را از طرح صیانت حفظ کند و حتی کار را تا جایی پیش میبرد که نمایندگان او را به دوگانگی متهم میکنند و میگویند دو موضع مختلف درباره طرح صیانت دارد، اما خود از پیشگامان طرحهایی مثل طرح صیانت است و با حامیان مشهور این طرح ارتباط خوبی دارد.
زارع پور در زمان فعالیت خود در مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد، با روح الله مومن نسب یکی از حامیان اصلی «طرح صیانت از کاربران شبکه های اجتماعی» همکاری نزدیکی داشت. به جز این زارعپور از موسسین جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک و رییس هیئت مدیره شرکت توسعه فضای مجازی پاک ایرانیان است، مجموعههایی که به نظر میآید از حامیان جدی طرح صیانت هستند.
با این تفاسیر به نظر میرسد نباید چندان روی مواضع منتقدانه زارعپور درباره طرح صیانت حساب باز کرد و باید او را از حامیان و حتی یکی از تئوریستینهای طرحهایی مثل طرح صیانت به حساب آورد.
البته این مسائل نافی تخصص زارعپور به خصوص در حوزه اینترنت اشیا نیست. در کنار این سابقه او در قوه قضاییه نیز نشان داده که او زمینهساز رخدادهایی مثل دادگاه آنلاین بوده است.
با توجه به این مسائل زارعپور چه مسیری را طی خواهد کرد؟ طرح صیانت را باب میل مجلس پیش میبرد یا نسخهای محافظهکارتر از آذری جهرمی خواهد بود؟ پاسخ به این سوال دشوار است. زارعپور هرچند از چهرههای اولیه طرحهایی مثل طرح صیانت است، اما حوزه وزارت و اجرا با دیگر حوزهها متفاوت است و اینجا او با واقعیتها روبهرو میشود. از طرف دیگر زارعپور خواه یا ناخواه به عنوان وزیر ارتباطات با مردم روبهرو است و باید در راستای افزایش رضایت آنها نیز تلاش کند. همین مسائل باعث میشود تا نتوان قضاوت پیش از موعدی از عملکرد زارعپور در وزارت ارتباطات داشت. اما یک چیز مشخص است؛ او نمیتواند همزمان بخواهد مثل آذری جهرمی محبوب شود و بعد هم طرحی مثل طرح صیانت را اجرایی کند. انتخاب با زراعپور است که محبوبترین وزیر دولت رییسی باشد یا منفورترین.
نظر شما