عزت نفس یا حرمت نفس (Self-esteem) اصطلاحی در روانشناسی است که بازتاب ارزیابی یا برآورد یک فرد از ارزشهای خود میباشد.
اگر عزت نفس یا اعتماد به نفس پایینی داشته باشید، ممکن است از قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی دوری کنید، از امتحان کردن چیزهای تازه اجتناب کنید و از رویارویی با مسائل چالشبرانگیز بپرهیزید..
اجتناب از چالشها و موقعیتهای دشوار، در کوتاه مدت، احساس امنیت بسیار بیشتری به شما میدهد. اما در بلندمدت، این دوریگزینی میتواند کاملا به ضررتان تمام شود، زیرا تردیدها و ترسهایتان را تقویت میکند. این کار، قانون بیفایدهای را به شما آموزش میدهد که تنها راه انطباق با مسائل، اجتناب از آنها است..
زندگی کردن با عزت نفس پایین به سلامت روانی شما آسیب میزند و منجر به مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب میشود.
راه های افزایش اعتماد به نفس
خودتان را به چالش بکشید
همهی ما گهگاهی در انجام بعضی کارها عصبی میشویم یا میترسیم. افراد دارای عزت نفس بالا اجازه نمیدهند که احساساتشان آنها را از انجام کارهای تازه یا چالشبرانگیز منصرف کند. برای خودتان هدفی تعریف کنید، مانند رفتن به یک کلاس ورزشی یا شرکت در یک مناسبت اجتماعی. دستیابی به اهدافتان موجب تقویت عزت نفستان میشود.
جسور و قاطع باشید
قاطع بودن به این معنا است که به نظرات و نیازهای دیگران احترام بگذارید و از آنها نیز همین توقع را داشته باشید.
یکی از راههای این کار این است که به رفتار افرادی که قاطعانه عمل میکنند، نگاه کنید و کارهای آنها را تکرار کنید. دکتر ویلیامز میگوید: «این کار به این معنا نیست که به چیزی که نیستید، تظاهر کنید. بلکه به این معناست که اشارات و نکاتی را از افرادی که تحسینشان میکنید، بیاموزید و اجازه دهید که خود واقعیتان پدیدار شود. فایدهای ندارد که یک باره بگویید من میخواهم "کریس هوی (Chris Hoy)، قهرمان جهانی دوچرخهسواری باشم، اما شاید بتوانید دوچرخهتان را از انباری بیرون بیاورید و بعد از مدتها دوباره کمی دوچرخهسواری کنید.»
روابط مثبت ایجاد کنید
اگر افرادی را میشناسید که بودن با آنها حالتان را میگیرد و باعث میشود حس بدی پیدا کنید، سعی کنید زمان کمتری را در کنارشان بگذرانید یا حتی بهشان بگویید که دربارهی حرفها یا رفتارهایشان چه احساسی دارید. به دنبال روابطی باشید که در آنها طرف مقابلتان، فرد مثبتاندیشی است و شما را تحسین و تشویق میکند.
خودداری از تحقیر کردن خودتان
خودداری از تحقیر کردن خودتان حتی در قالب جملات با محتوای شوخی و مسخره. اگر تصور بدی از خودتان داشته باشید، افکارتان منفی میشود و تأثیر بدی بر احساس و رفتارتان میگذارد. زمانی که احساس بدی دارید فقط چیزهای ناخوشایند را به خاطر میآورید و بدبین میشوید پس افکار منفی در مورد خودتان که در ذهنتان جاری است را دور بریزید و انتقاد کردن از خود را متوقف کنید و از خود قدردانی کنید. تمام بخشهای وجودتان را همانگونه که هست دوست بدارید و نقایص خود را بپذیرید، هیچکس کامل نیست.
نظر شما