به گزارش سلام نو ، روستای توته خان یا توته خان در ۲۴ کیلومتری شهرستان بناب (آذربایجان شرقی) دو روستای هدف گردشگری قرار دارد که معماری پلکانی آنها برای گردشگران جذاب میباشد.
یکی روستای توته خانه است که حدود ۷۰۰ خانوار جمعیت دارد و دیگری روستای سِوِر میباشد که در نزدیکی روستای توته خانه واقع شده و ۷۰ خانواردارد.
دو روستای سِوِر و توته خانه با توجه به معماری منحصربه فردی که دارند میتوانند به عنوان دایرةالمعارف معماری روستایی کشور مورد تحقیق و بررسی قرار گیرند.
روستای توته خانه و سِوِر دارای معماری صخرهای میباشند و به دلیل جلوگیری از نفوذ سرما در فصل زمستان اکثر خانهها دارای در و پنجره کوچکی هستند. معماری خانههای روستا که متأثر از شرایط اقلیمی، محیط طبیعی، نحوۀ معیشت و فعالیتهای اقتصادی روستاییان شکل گرفته، با طبیعت اطراف خود هماهنگی دارد.
سازمان میراث فرهنگی این روستا را بعنوان یکی از روستاهای گردشگری استان اعلام کرده است.
روستای زیبای توته خانه به دلیل برخورداری از آب و هوای معتدل و کوهستانی، مراتع سرسبز و غنی، چشماندازهای زیبا و مسحورکننده و طبیعت بکر منحصر به فرد بهویژه در بهار و تابستان از جذابیتهای فراوانی برخوردار است.
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری روستای توته خانه معماری صخرهای این روستاست، که در نوع خود کمنظیر و جالب توجه است.
شهر بناب در دورۀ قبل از مغول از شهرهای آباد و پر رونق آذربایجان بوده است. در قرن هشتم و نهم نیز به لحاظ سیاسی دارای اهمیت بوده و در دورۀ صفوی یکی از شهرهای مهم آذربایجان به شمار میرفته است. لذا با توجه به اینکه روستای توته خانه در محدودۀ جغرافیایی این قلمرو تاریخی قرار گرفته است، میتوان گفت این روستا دارای قدمت تاریخی میباشد.
وقتی از دور روســـتاهای سور و توتاخانه را می بینیم که در شیب کوه ساخته شده اند شاید اولین چیزی که در ذهن تداعی بکند روستای ماسوله باشد . چنانکه در این نوع معماری حیاط ساختمانهای بالا دست پشت بام منازل پائین دست می باشد خانه های مجتمع دارای ایوانهائی با ستونهای چوبی و اندود شده با خاک ناخـالص میکا که روستا در زیر نور آفتاب به نقـــره ای میزند که واحدهای صخره ای در زیر این خانه ها به عنوان انباری مورد سابقه قرار می گیرد.
در مورد سابقه استفاده از خاک میکا به عنوان اندود می توان به نوشته هردوت مورخ یونانی که در کتاب خود چنین اشاره می کند که وقتی وارد سرزمین ماد می شویم قلاع مادها زیر آفتاب همچون ساختمان هایی که از نقره ساخته شده می درخشند و این را در تمامی نقاطی که جزو سرزمن ماد بوده امروزه نیز قابل مشاهده است که بصورت لعاب پاشیده استفاده می شود.
موقعیت مکانی روستا:
روستای توته خانه از توابع بخش مرکزی شهرستان بناب با مختصات جغرافیایی ۴۶ درجه و ۸ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی، در ۲۲ کیلومتری شهرستان بناب و ۱۴۵ کیلومتری تبریز واقع شده است.
مسیر دسترسی:
روستای توته خانه از طریق شهر بناب و با طی ۲۲ کیلومتر جاده آسفالت قابل دسترسی است.
شرایط اقلیمی:
این روستا در محدودۀ کوهستانی استقرار یافته و اطراف آن را کوههای بلند و تپههای مرتفع فرا گرفته است. ارتفاع توته خانه از سطح دریا در حدود ۱۹۲۰ متر است و اقلیمی متعدل و کوهستانی دارد.
آب و هوا:
آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع است و زمستان آن سرد، برفگیر و طولانی میباشد.
پوشش گیاهی و جانوری این روستا:
در قلمرو حیات وحش این روستا انواع پرندگان و جانوران وحشی مانند کبک، گرگ، شغال و روباه وجود دارند و در اراضی روستا و دامنه کوهستانهای اطراف انواع گیاهان و رستنیها از جمله آویشن، پونه، غازایاقی، شنگ، تره کوهی و گون میرویند. طبیعت زیبا و بکر روستای توتهخانه، مکانی مناسب برای تفریح و گذران اوقات فراغت بهشمار میآید.
سوغات و صنایع دستی روستا:
مهمترین سوغات این روستا شامل خشکبار و حبوبات و قالی است.
صنایع دستی این روستا شامل انواع قالی با رنگ های متنوع و طرحهای محلی است.
از انواع غذاهای محلی روستا میتوان به آبگوشت، کباب بناب و نوعی آش محلی که با استفاده از سبزی کوهی تهیه میشود اشاره کرد.
منبع: تریپ یار
نظر شما