غار، به صورت دستکند در دو طبقه ایجاد شده که روزنه‌ های کوچک و بزرگ آن از دور نظر را به خود جلب می ‌کنند. به استناد کشف سکه‌های دوران اشکانی در اطراف غار، احتمال می رود که غار مکان مربوط به پیروان آیین مهر باشد.

کوگان پلدختر غاری که توسط بشر ساخته شده‌است

به گزارش سلام نو، غار کوگان در استان لرستان واقع شده و بصورت دست کند توسط بشر ساخته شده است. این غار در دو طبقه با اطاقهای دست کند تو در تویی است که در روزگاران دوره اشکانی و پیش از آن مورد استفادۀ بشر بوده است. با توجه به آثار به یادگار مانده از جمله محرابه ها، آبدان ها و دیگر نشانه های معماری این اثر را به آیین مهر هم نسبت می دهند. این غار به شماره ۲۶۶۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کوگان پلدختر غاری که توسط بشر ساخته شده‌است

غار کوگان که آثار بدست آمده تاریخ اثر دوره های تاریخی متفاوتی را از هزاره اول ق.م تا دوره اسلامی را نشان می دهد از جاذبه های تاریخی استان لرستان و شهرستان پلدختر است. این غار در دوره اشکانیان به قصد نیایش ساکنان قلعه کوگان روی کوه مورد استفاده قرار گرفته و مسیر آن نیز به صورت دستکند ساخته شده است. غار دستکند به شکل مربع و کاملا منظم ساخته شده است. ورودی غار بصورت چهار گوش در اندازه ۲.۵۰ در ۲.۲۰ متر است و رو به شمال باز می‌ شود. غار شامل دو طبقه است: طبقه‌ اول از چهار اتاق و فضاهای مرتبط به هم تشکیل شده است. طبقه‌ دوم غار حدوداً سه متر بالاتر از کف قسمت اول غار ساخته شده است. مساحت کلی فضاهای تعبیه شده غار حدود ۲۸۱ متر مربع است. از نکات قابل تأمل در این غار مخازن آب در داخل اتاقهاست.

کوگان پلدختر غاری که توسط بشر ساخته شده‌است

موقعیت جغرافیایی غار عبارت است از ۴۸ درجه و ۱۵ دقیقه و ۴۴ ثانیه طول شرقی و ۳۳ درجه و ۱۴ دقیقه و ۲۱ ثانیه عرض شمالی و در ارتفاع ۱۷۵۹ متری از سطح دریا قرار گرفته است. غار در دره‌ ای تنگ با دیواره‌ ای عمودی از نوع ناودیس‌ های فشرده که جنس دیواره‌ های کوهستانی آن از سنگ آهک آسماری تشکیل شده، ساخته شده است. غار، به صورت دستکند در دو طبقه ایجاد شده که روزنه‌ های کوچک و بزرگ آن از دور نظر را به خود جلب می ‌کنند. این ویژگی به همراه پلکان جدید که راه دسترسی به درون غار را امکان ‌پذیر می‌ کنند، راهنمای مناسبی برای یافتن محل غار به شمار می ‌آید. غار کوگان در یک محیط کاملاً کوهستانی و مرتفع قرار گرفته و موقعیت عالی برای نظارت و کنترل دره پایین ‌دست دارد. دهانه غار در حدود شصت متر بالاتر از کف دره واقع شده و رو به شمال است. پنجره‌ های غار، ناظر کوهستان مرتفع روبرو جریان رودخانه است که از کف تنگ دره آن عبور می ‌کند. در سال ۱۹۸۱ ژان ژاک دومورگان فرانسوی که معمار هم بود این غار را شناسایی و به جهانیان معرفی کرد. به استناد کشف سکه ‌های دوران اشکانی در اطراف غار، احتمال می رود که غار مکان مربوط به پیروان آیین مهر باشد. احمد پرویز نیز در کتاب خود، معماری صخره‌ ای و قلعه کوگان را منطقه‌ ای حاکم‌ نشین معرفی می‌ کند و برای نخستین بار به سفال‌ های پارتی در کنار سفال‌ های اسلامی مربوط به قرون پنجم تا هفتم هجری قمری در قلعه کوگان اشاره کرده است. این غار شگفت ‎انگیز دارای حمام و سرویس بهداشتی نیز بوده و فضاهای آنها در غار موجود است. جالب توجه است که بنای معروف و چشمگیر کاروانسرای چمشک در شرق بزرگراه قرار گرفته و روشن است که مکان ‌یابی جهت ساخت و استقرار این کاروانسرا ارتباط تنگاتنگی با یک راه قدیمی دارد.

کوگان پلدختر غاری که توسط بشر ساخته شده‌است

مسیر دسترسی

دسترسی به این غار از طریق شهر خرم آباد به سمت آزاد راه جنوب (خرم آباد-پل زال) با طی ۳۵ کیلومتر و رسیدن به کاروانسرای پشت تنگ چمشک و از آنجا با عبور از جادۀ فرعی به سمت غار و روستای کوگان (سه کیلومتر) امکانپذیر است. در حال حاضر، آزاد راه خرم‌آباد-خوزستان از شش کیلومتری غرب روستا می‌ گذرد. همچنین برای رسیدن به غار، جاده ‌ای در امتداد رودخانه به سمت شرق می ‌رود که پس از طی ۱۵۰ متر به غار کوگان می ‌رسد.

منبع: تریپ یار 

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***