به گزارش سلام نو، در ۱۵ کیلومتری شمال شهرستان مهاباد و در جنوب قریه اگریگاش (ایندرقاش) اثر تاریخی با عظمت فخریگاه از دوره مادها قرار دارد. این دخمه دو طبقه دارد.
چهارستون سنگی و ۳ گور خالی داخل آن وجود دارد و از نظر حجاری و ستون بندی در رده مقبره های مهم دوره ماد است. این اثر در تاریخ ۱۳۱۶به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وجود دو مقبره کوچک در آن نشان میدهد این مکان محل دفن مردگان بوده است.
این گور دخمه دارای دو جفت ستون در مدخل و میان است که ستونها استوانه ای کامل نبوده و قطر آنها در بالا کمتر از قسمت تحتانی میباشد. ستونهای جلوی این ایوان و داخل مقبره به مرور زمان از بین رفته و تنها پاستون ها و سر ستون ها باقی مانده اند. داخل مقبره نیز یک سالن به اندازه عرض ایوان وجود دارد که با ۲ پله بلند از هم جدا میشود. ستونهای داخلی ضخامت کمتری از ستونهای بیرونی دارند و هر ۴ ستون دارای پایه و سرستون هایی مربع شکل میباشند.
ارتفاع گور دخمه از لب ایوان تا پایین ترین قسمت تراشیده شده ۵۳۰ سانتی متر و تا دامنه کوه نیز حدود ۱۰ متر است. تعیین قدمت این مقبره دشوار است، ولی تشریفات تدفین در آن با رسمی که در گذشته در ناحیه اطراف دریاچه ارومیه متداول بود تفاوت دارد. برخی دیگر از باستان شناسان مقبره موجود در این گور دخمه را متعلق به یک شاهزاده مانایی میدانند.
ساکنین اندرقاش برخلاف مورخین دربارهٔ دخمهٔ مزبور نظر دیگری دارند و میگویند این دخمهٔ بزرگ که در دل کوه کنده شده، مدتی اقامتگاه فرهاد بوده است. این عاشق شوریده حال مدت زمانی که در این محل اقامت کرده، به یاد معشوق حجاریهایی انجام داده است و احتمالاً کلمهٔ فقرگاه مخفف فرهادگاه باشد.
دیاکونوف باستان شناس معروف در مورد این دخمه میگوید:
«شمالی ترین مقبره مادی فخریک در مانای باستانی و نزدیک مهاباد است که جلوخان ندارد و سقف ساده سنگی آن را چند ستون نگاه میدارد و ظاهراً محلی برای گذاشتن جنازهها بودهاست. تعیین تاریخ این مقبره دشوار است ولی تشریفات تدفین در آن با مراسمی که پیشتر در ناحیه اطراف دریاچه ارومیه متداول بوده تفاوت دارد و در نتیجه نمیتوان تاریخی قدیمی تر از قرن هفتم برای آن قائل شد.»
غار فخریگاه شهرستان مهاباد همه ساله میزبان میهمانان و گردشگرانی است که علاقه مند به جاذبه های تاریخی کشور هستند.
منبع: تریپ یار
نظر شما