قنات قصبه گناباد قدیمی ترین و عمیق ترین  قنات ایران  و جهان است و بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد که از شاهکارهای زمان هخامنشیان است.

قصبه بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان

به گزارش سلام نو، قنات قصبه گناباد به لحاظ موقعیت و قدمت یکی از بهترین مکان‌های گردشگری گناباد محسوب می ‌شود و هر سال گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌ کند. قنات قصبه از سیاه کوه شروع شده و بعد از مسافت ۳۳ کیلومتر به قصبه میرسد، قصبه چسبیده به گناباد است. مظهر این قنات در خیابان ناصر خسرو شهر گناباد قرار دارد. قنات قصبه بزرگترین و قدیمی‌ ترین قنات جهان مربوط به ۲۵۰۰  تا ۲۷۰۰ سال پیش مربوط به دوره هخامنشیان است و تنها اثر جهانی خراسان بزرگ محسوب می شود که در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.

قدیمی‌ترین قنات جهان

قنات قصبه گناباد در سال ۱۳۷۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۲۹۶۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده بود. در تیر ماه سال ۱۳۹۵ پرونده‌ «۱۱ قنات ایرانی»، به عنوان دومین پرونده‌ زنجیره‌ای ایران در  فهرست میراث تاریخی–فرهنگی یونسکو بررسی و به ثبت رسید. بدین ترتیب قنات قصبه نیز جهانی شد.

قنات قصبه گناباد قدیمی ترین و عمیق ترین  قنات ایران  و جهان است و بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد که از شاهکارهای زمان هخامنشیان است. در سال ۱۳۹۵  قنات ایرانی ثبت جهانی شده است و در فهرست یونسکو قرار گرفت. در حقیقت تنها اثر خراسان است که در یونسکو ثبت شده است. تنها راه حلی که بتوان آب را از اعماق زمین به سطح رساند همین قنات است. قنات از چندین بخش تشکیل شده است که شامل مادرچاه، کانال قنات، میله ها و مظهر قنات می باشد.

قناتهای گناباد به دو گروه کوهستانی و دشت تقسیم می شوند . قنات‌های کوهستانی گناباد که معمولاً در میان دره های شیب دار حفر شده اند از آب باران و برف تغذیه می شوند. میزان آبدهی آنها بین ۱ تا ۲۵ لیتر در ثانیه است. طول این قناتها بین ۵۰ تا ۵۰۰ متر و مادر چاه آنها از ۳ تا ۲۰ متر عمق دارد، اما قنوات دشت که در زمینهای نسبتاً هموار حفر شده اند باید در مسیری طولانی پیش روند تا به سفره آبهای زیر زمینی برسند، بنابراین دارای چنان عظمتی هستند که گویی خارج از حیطه توانایی بشر هستند.

قصبه، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان

 قنات قصبه عظیم ترین قنات گناباد و شاید یکی از عجایب تاریخ تمدن بشر باشد که از گذشته های دور توجه بسیاری را به خود جلب نموده است. ناصر خسرو عمق چاه قنات را هفتصد گز و طول آن را چهار فرسنگ ذکر کرده است و بنا به گفته وی آن قنات را کیخسرو می نامیده اند. قنات قصبه گناباد از میانه اراضی کوی شرقی گناباد (قصبه شهر سابق) در سمت جنوب غربی از محلی معروف به ((برج علی ضامن)) از داخل رسوبهای ریزدانه آغاز شده و بطول کلی ۳۳۱۳۳متر در یک رشته اصلی ((قصبه)) و چهار رشته منشعب از آن به نامهای: دولاب کهنه، دولاب نو، رشته فرعی اول قصبه، رشته فرعی دوم می باشد.

رشته اصلی قصبه ۱۳۱۳۵ متر طول دارد و در امتداد دره پر آب خانیک حفر شده که عمق مادر چاه آن بیش از ۲۰۰ متر است. قلعه سفالهای پراکنده در اطراف دهانه چاههای این رشته حاکی از این است که رشته قصبه در واقع کانال اولیه اصلی قنات گناباد بوده، که در زمان هخامنشیان حفر گردیده و به دنبال آن رشته های دیگر قنات در مواقع خشکسالی حفر شده است. ریزش پی در پی قنات، پشتیبان را به یافتن راه چاره ای ترغیب کرد. آنها چاره را در این دیدند که در فاصله ۶۸۳ متری، قنات را به دو شاخه تقسیم کنند تا در صورت ریزش و بسته شدن یکی از کانالها آب از کانال دیگر خارج شده و در داخل انباشته نگردد.

قصبه، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان

 چاه‌های قنات قصبه بر دو نوع هستند: چاههای کم عمق و عمودی و چاههای عمیق و پله ای، به این معنی که ابتدا حدود هفتاد تا یکصد متری چاه عمودی حفر می شده و سپس با زاویه ای قائمه در کف آن کانالی افقی و بلند هوا، به سمت مسیر قنات بطول ۳ تا ۵ متر حفر می گردیده  و مقنی به تعداد هر چاه چرخی در انتها کانالهای افقی و برفراز چاههای عمودی استوار می کرده است. خاک ارسال شده از عمق را کارگران از طنابی دیگر می بسته اند و این نوع چاهها به دو منظور حفر می شده اند، یکی اینکه در موقع حمله و هجوم دشمن نتوانند قنات را کور کند چون در نهایت جلوی کانالهای افقی بسته می شد و دیگر اینکه از وزن طناب بکاهند، زیرا اگر مثلاً در چاه ۳۰۰ متری بخواهند از یک ریسمان و یک چرخ استفاده کنند وزن طناب خیس شده به حدود یک تن خواهد رسید. در مجموع قنات قصبه با طول ۳۳ کیلومتر دارای ۴۰۸ حلقه بوده که عمق مادر چاه آن ۳۰۰ متر است که ۲۸ متر آب روی هم انباشته دارد، دارای دو شعبه اصلی و پنج شاخه فرعی است که از مجموع این کانالها ۶۰% آن مسدود می باشد و میزان آبدهی آن از ۴۰% موجود ۱۵۰ لیتر در ثانیه است.

تصور کندن ۳۳ کیلومتر کانال در زیر زمین درآن زمان بسیار دشوار است. عجیب تر از آن حفر حدود ۳۰۰ متر برای مادر چاه آن است. اینکه چگونه تا این عمق پایین میرفتند و مشکل تنفسی پیدا نمیکردند خود سوالی دیگر است. در واقع جریان های آبی کوچک و رطوبت داخل این چاه اکسیژن کافی برای نفس کشیدن"مقنی" فراهم میکنند. (مقنی کسی است که به داخل قنات میرود.) اگر ساختار قنات را ببینید عمق چاه های بعدی به ترتیب کمتر میشود تا زمانی که به سطح زمین برسد و آب خارج شود. این ساختار واقعا یک شاهکار بی نظیراست.

قصبه، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان

 آب خروجی از قنات برای مصارف کشاورزی و نوشیدنی استفاده میشده است. داستان تقسیم این آب هم شنیدنی است. در گذشته برای تقسیم این آب از کسی که مردم به آن اعتماد داشته اند استفاده میکردند.این شخص "میر آب" یا در زبان خراسانی "میر او"  نامیده میشد. میر آب به وسیله یک تشت و یک پیاله که ته این پیاله سوراخ داشت اینکار را انجام میداده است. از زمانی که آب وارد یک زمین زراعی یا باغ میشد این پیاله سوراخ دار خالی را روی تشت آب قرار میداد و از انتهای پیاله آب به داخل ان نفوذ میکرد. زمانی که پیاله پر از آب میشد به داخل تشت فرو میرفت. این مدت زمان که صرف میشد " یک پیاله" نامیده میشد. حال اینکه مدت زمانی که بعضی باغ ها یا زمین های زراعی چه مقدار آب نیاز دارند  و مالک این آب هستند با همین معیار سنجیده میشد. به طور مثال کسی ۴۰ پیاله آب داشت و شخصی دیگر ۳۰ پیاله.

قصبه، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان

ورودی‌های قنات

قنات چندین ورودی دارد. بهتر است قبل از ورود به قنات چراغ قوه یا هد لامپ به همراه داشته باشید. در غیر این صورت چراغ قوه موبایل هم کفایت میکند. کف قنات از خاک بسیار نرم پوشیده شده است. در هنگام راه رفتن باید مراعات بقیه افراد را بکنید تا گردو خاک نشود.
طبق گفته کارشناس قنات در بعضی مواقع چاه هایی که خیلی عمیق بودند را از پایین به بالا نیز میکندند. یعنی از بالا و پایین همزمان این کار را انجام میدادند که کار بسیار سختی بوده و باید خیلی دقیق کار میکردند تا در نهایت به هم برسند.
در قنات قصبه از ورودی که وارد شوید چیزی در حدود ۴۰۰ متر باید بروید تا به آب برسید. این کانال های کم ارتفاع کمان نا دارند که داخل قنات کنده میشد وبرای زمانی بود که قنات ریزش میکرد و مسیر جدیدی درست میکردند. قنات ورودی دیگری نیز دارد که به ورودی غال شغال معروف است و از ورودی های دیگر دورتر است.

منبع: تریپ یار 

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***