به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته با اشاره به مشکلات موجود در زمینه پیشگیری و درمان سوختگی در کشور، اتخاذ سیاستهای جدید را راهکار برون رفت از مشکلات فعلی برگزاری مراسم چهارشنبهسوری عنوان کرد و گفت: باید قانون گذاری کرد زیرا قانونها کمک میکنند در این زمینه اقداماتی انجام دهیم که به پیشگیری از سوختگی کمک کند.
دکتر محمدجواد فاطمی، گفت: موضوع چهارشنبه سوری بیشتر یک مشکل فرهنگی و مدیریتی است. مردم در همه طبقات اجتماعی چیزی به نام پیشگیری را نمیشناسند و به آن بیتوجه هستند. ما مردمِ بعد از وقوع حادثه هستیم؛ یعنی صبر میکنیم تا اتفاقی رخ دهد و بعد به فکر برطرف شدن آن میافتیم. صبر میکنیم آخر سال شود تا نهایتا یک هفته قبل از چهارشنبه سوری همه به یاد این مناسبت بیفتند؛ درحالی که اگر قرار است اقدام مناسبی انجام شود باید در طول سال هم به فکر باشیم و فرهنگ پیشگیری از حوادثی همچون سوختگی را تقویت کنیم.
درباره پیشگیری از سوختگی قانونگذاری شود
او با تاکید بر اهمیت آموزش و پیشگیری در مبحث چهارشنبه سوری، بیان کرد: سوختگی و آتشسوزی علاوه بر تمام آسیبهایش عوارض اقتصادی هم به دنبال دارد. باید قانون گذاری کرد زیرا قانونها کمک میکند در این زمینه اقداماتی انجام دهیم که به پیشگیری از سوختگی کمک کند.
وی افزود: در مبحث مدیریتی اعتقاد قوی دارم که دلیل مشکل چهارشنبه سوری، ناکارآمدی سیاستهای ارگانها و سازمانهای مسئول در این زمینه است. چه اتفاقی افتاده است که یک جشن ملی ما تبدیل به یک شب دلهرهآور همراه با آسیب دیدن و معلول شدن افراد جامعه بویژه جوانان شده است؟ چه کار کردیم که شبی که باید با شادی، دور هم جمع شدن و آجیل خوردن باشد تبدیل به شب بمب پرتاب کردن و آسیب رساندن شده است؟ تمام اینها به علت رویکردهای اشتباهی است که به جای اینکه از این روزهای خاص برای شادی بیشتر مردم استفاده شود، رویکردهایی به کار گرفته شد که کافی نیست.
او تاکید کرد: انجمن حمایت از بیماران سوخته اصرار و اعتقاد دارد که مهمترین اقدام در این زمینه ابتدا قبول این شب به عنوان یک جشن ملی و سپس برگزاری مراسمی ملی در این شب همراه با شادی و برنامههای خوب با همکاری ارگانهای ذیربط مانند اورژانس، آتشنشانی، وزارت بهداشت و... است. مراسم چهارشنبه سوری نیازمند نگاه و سیاست جدید است و تا زمانی که این اتفاق نیفتد ترس و دلهره از آن وجود دارد.
سوختگی سالانه تا ۳۰هزار نفر در کشور
۳۰۰۰ بیمار سوخته هر سال جان میبازند
فاطمی درباره آمار موارد سوختگی در کشور، گفت: به طور کلی سالانه حدود ۲۸ تا ۳۰ هزارنفر دچار سوختگی شدید میشوند که لازم است در بیمارستان بستری شوند. متاسفانه از آمار ذکر شده حدود ۳۰۰۰ نفر جان خود را از دست میدهند و ۲۷ هزارنفر هم در حالی وارد جامعه میشوند که بین یک چهارم تا یک پنجم آنها معلول هستند و یا به علت نقص عضو و چسبندگیهایِ شدید منجر به تغییر شکل عضو، از کار افتاده محسوب میشوند.
ارگانهای تاثیرگذار بر موضوع سوختگی کدامند؟
وی با تاکید بر اینکه سوختگی قابل پیشگیری است، بیان کرد: ارگانهای تاثیرگذار بر موضوع سوختگی زیاد هستند؛ در واقع مجلس شورای اسلامی باید قانونگذاری کند، سازمان ملی استاندارد قوانین استاندارد تدوین کند، وزارت نیرو، شهرداریها و نظام مهندسی باید به اجرای آییننامههای ایمنی کمک کنند و از این نظر مطالبهگر باشند. سیستم پیشگیری از سوختگی هزینه دارد و جامعهای که در نیازهای اولیه خود مانده باشد، نمیتواند در پیشگیری از سوختگی موفق عمل کند. به همین دلیل مردم به دلایل گوناگونی از جمله استاندارد نبودن منزل یا وسایلشان و یا به دلیل مناسبتهایی مانند چهارشنبه سوری میسوزند.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته، ادامه داد: در بعد درمان به دلیل هزینههای بالای درمان، فقر بیمار، بیمارستانهای ورشکسته و درمانهای غلط سبب میشود تعدادی از هموطنان ما به دلیل سوختگی فوت کنند یا معلول شوند. جای سوال است که این همه سرمایه گذاری میشود تا با افزایش موالید، جامعه جوانی داشته باشیم اما از این جوانان فعلی به درستی مراقبت نمیشود که نسوزند یا فوت نکنند.
وضعیت بد سوختگی و درمان آن در کشور
وی افزود: متاسفانه طی چند سال اخیر وضع سوختگی و درمان آن در کشور به مراتب بدتر شده است؛ در واقع اتفاقاتی مانند کرونا، تحریم و سیاستهای نادرست دولتها بر این موضوع موثر بوده است.
خلاء پوشش بیمهای در درمان بیماران سوخته
او درباره پوشش بیمهای خدمات ارائه شده به بیماران سوخته، بیان کرد: متاسفانه خیلی از پانسمانهای نوین، خدمات کاردرمانی و مشاورهها و برخی از جراحیهای پلاستیک را بیمهها پوشش نمیدهند. این در حالی است که اکثر پانسمانهای سوختگی وارداتی هستند و متاسفانه در کشور در زمینه تولید پانسمانهای نوین تقریبا به هیچ چیزی نرسیدیم. ما در زمینه پوششهای بیمهای مکاتبات و پیگیریهای زیادی داشتیم ولی کسی نمیخواهد کاری انجام دهد چون این اقدامات به گونهای است که بار هزینهای داشته و نتیجه آن چندسال بعد مشخص میشود.
رییس انجمن حمایت از بیماران سوخته در بخشی از صحبتهایش به مردم توصیه کرد: مشکلات زیاد است، در این چهارشنبه سوری برای خودتان مشکل و دردسر تازه درست نکنید.
اقدامات لازم در مواجهه با بیمار سوخته
او در خصوص اقداماتی که مردم باید در مواجهه با فرد دچار سوختگی تا پیش از رسیدن اورژانس انجام دهند، اظهار کرد: سرد کردن محل سوختگی اقدام بسیار مهمی است. هنگام سوختگی ممکن است چیزی در چشم مصدوم برود که معمولا شست و شوی با آب پیش از رسیدن به پزشک کمک کننده است. در مورد سوختگی پوست هم سرد کردن با آب میتواند شدت سوختگی را کاهش دهد. ابتدا فرد را از محل وقوع حادثه به محل امن منتقل کنید و محل سوختگی را سرد کرده و با پارچه تمیز یا گاز استریل بپوشانید و به مریض آرامش دهید تا اورژانس برسد.
رییس انجمن حمایت از بیماران سوخته گفت: در مورد افرادی که دچار انفجار میشوند شرایط متفاوت است. انفجار به انگشتان و سایر نقاط بدن آسیب میزند و میتواند سبب قطع عضو شود. در این افراد باید قسمت صدمه دیده را تمیز کرده و بپوشانیم و بیمار را به مراکز درمانی ببریم. فراموش نکنید باید عضو قطع شده را ابتدا در یک گاز استریل و سپس در کیسه پلاستیکی قرار دهیم و در ظرف آب و یخ شناور کنیم تا سرد باشد. حتما دقت کنید عضو قطع شده در تماس مستقیم با یخ نباشد.
نظر شما