به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، سد علویان در سه کیلومتری شمال مراغه، در نزدیکی روستای علویان بر روی رودخانه صوفی چای احداث شده و در سال ۷۴ به بهره برداری رسیده است. سواحل آن از مناطق نمونه گردشگری و از جاذبه های توریستی منطقه جنوب آذربایجان شرقی است.
منطقه گردشگری سدعلویان مراغه، با چشم اندازی بی بدیل، زیبا و فرح بخش، فضایی بسیار دلنشین و رویایی برای گردشگران فراهم کرده که با هوایی لطیف خستگی را از تن مسافر می زداید.
شهرستان مراغه با حدود ۵۱۵ اثر تاریخی و تپه های شناسایی شده جزو ۱۰ شهر دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در کشور است که حدود ۳۰۰ اثر تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
منطقه گردشگری سد علویان که در حاشیه و بالادست سد علویان قرار دارد، به دلیل طبیعت منحصر به فرد و رودهای همیشه جاری، به جاذبه ای کم نظیر در منطقه تبدیل شده و دریاچه این سد و روستاهای اطراف آن به عنوان تفرجگاه طبیعی با آب و هوایی فرح بخش، از مناطق نمونه گردشگری آذربایجان شرقی محسوب می شود.
این منطقه به دلیل دارا بودن طبیعت بی نظیر و زیبا و همچنین عبور از میان باغ های زیبا و سرسبز، به هدف گردشگران علاقه مند طبیعت تبدیل شده است.
دره های زیبا در دامان صخره های عظیم و سترگ در بستر رودخانه های همیشه جاری و خنک این منطقه که از دامنه های رشته کوه های سهند زیبا سرچشمه گرفته، مناظری جذاب فراهم کرده است.
رودهای کوچک و بزرگ همیشه جاری در دل طبیعت این منطقه، خنکا و گوارایی چشمه های جوشیده از دل کوه سهند را برای هر گردشگری به ارمغان می آورد.
سد علویان از نوع سدهای خاکی و هسته آن رسی است. عملیات احداث این سد از سال ۱۳۶۹ آغاز شده و در سال ۱۳۷۴ به بهره برداری رسیده است. سد علویان حدود هشت هکتار از زمین های کشاورزی و باغی شهرستان های مراغه و بناب را پوشش می دهد. تراز (ارتفاع) سطح آب سد علویان هم اکنون ۱۵۶۷.۵ متر از سطح دریا است که در ارتفاع ۱۵۶۸ متر سرریز می شود.
کل مساحتی که این سد و حوزه آبگیری آن در بر گرفته ۲۷۳ هکتار است. عمق بستر این سد ۶۰ الی ۷۰ متر و ارتفاع تاج سد از کف رودخانه ۷۵ متر و عرض آن یک کیلومتر می باشد.
از مجموع ۱۲۶ میلیون مترمکعب آب قابل تنظیم این سد ۲۵ میلیون مترمکعب به مصرف شرب و بقیه آن مورد مصرف اراضی کشاورزی شهرهای مراغه و بناب قرار می گیرد. ضمناً این سد علاوه بر تأمین آب شرب مراغه و زمینهای و کشاورزی، آب مورد نیاز کارخانجات کاوه سودا و کاغذ سازی را نیز تأمین می کند.
گرفتار شدن ماهیان در تورهای ماهیگیری در این سد، موجب آلودگی آب می شود لذا انتظار میرود در صورت مشاهده هر گونه ماهیگیری، اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان را در جریان بگذارید.
طبیعت زیبا و چند بعدی حاشیه سد علویان که تا نزدیکی های جاذبه طبیعی کندوان ادامه دارد، روستاهای زیبا یی را نیز در دامان خود پرورانده است.
یکی از نقاط دیدنی مراغه و این منطقه گردشگری، روستای قشلاق است که با چشم انداز زیبا و مشرف به سد علویان از زیباترین و خوش آب و هواترین نقاط این منطقه و شهرستان است. این روستا با قدمت زیادی که دارد، شباهت فراوانی به روستای معروف و گردشگری ماسوله در گیلان دارد.
این روستا و روستاهای سرسبز اطراف از جمله یایشهری با طبیعت پیرامون خود و باغات روییده در دل دره های سرسبز، چشم هر بیننده ای را خیره کرده و جاذبه ای دلپسند و جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی است.
سرسبزی این باغات و روستاهای آن که بی شباهت به مناطق شمالی کشور نیست فرصتی مغتنم را برای گردشگران، مسافران و حتی شهروندان شهرهای اطراف فراهم ساخته که از این مواهب الهی و خدادادی بهره مند شوند.
وجود باشگاه سوارکاری پادگان ایلخی در ابتدای این مسیر که از مهم ترین مراکز پرورش اسب اصیل در کشور با چندین پیست اسبدوانی است، زیرساخت مناسبی برای بهره مندی گردشگران و ورزشکاران از این منطقه است.
شهرستان مراغه هم اکنون با حدود ۲۶۳ هزار نفر جمعیت در ۱۲۷ کیلومتری جنوب غربی آذربایجان شرقی، در شرق دریاچه ارومیه، بر دامنه جنوبی کوه سهند قرار گرفته و از شمال به تبریز، از شرق به هشترود، از جنوب به میاندوآب و از غرب به دریاچه ارومیه محدود است.
نظر شما